TECH

Με 445 εκατ. ευρώ επιδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση τους

Με 445 εκατ. ευρώ επιδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση τους
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες Pixabay

Σε περισσότερες από 200 χιλιάδες εκτιμώνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους), οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα επωφεληθούν από επιδοτήσεις συνολικού ύψους περίπου 445 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση τους.

Η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ανακοινώθηκε επισήμως σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία που έχει αποκτήσει η ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων (https://digitalsme.gov.gr) έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία από τις 22 Ιουνίου με το ενδιαφέρον να είναι ήδη αρκετά έντονο. Σημειώνεται πως το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

«Το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι εξαιρετικά ευρύ, αφορά το 20% των ψηφιακών δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, κι εκτιμούμε ότι θα βρει γρήγορη απορρόφηση και υιοθέτηση από την αγορά. Είναι άλλωστε ένα αναγκαίο εργαλείο για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες, που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα σε: ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικές πωλήσεις και εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας, επιχειρηματική αναλυτική, αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, τεχνητή νοημοσύνη, διαδίκτυο των πραγμάτων, παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, συστήματα κυβερνοασφάλειας, υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, υποδείγματα και λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν στην πανδημία χάρη στις ενισχύσεις που έλαβαν οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ. Καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η οποία συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 χάρη και στην ανάπτυξη του τουρισμού» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. «Το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα, δίνει πολύτιμα εργαλεία σε ΜμΕ ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες της σημερινής εποχής» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τι περιλαμβάνει η δράση

Η δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αγορά/αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξή τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, κατανέμεται σε τρία επιμέρους προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

  • Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MμE»
  • Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»
  • Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MμE», ύψους 180 εκατ. ευρώ, παρέχει επιταγές (vouchers), που θα διατεθούν για την απόκτηση -μέσω αγοράς ή μίσθωσης- νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας, μέσα από τη χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace, να ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ή και να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι 14η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ τα κουπόνια (vouchers) που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν θα είναι ύψους 900 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Οι κατηγορίες διαμορφώνονται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. Η αγορά των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με την χρήση των vouchers μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ή έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας.

Μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud. Η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων είναι και σε αυτή την περίπτωση η 14η Σεπτεμβρίου.

Τέλος, με το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές», ύψους περίπου 163 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μέσω του προγράμματος οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με vouchers από 150 έως 300 ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειών:

  • Αντικατάσταση EFT/POS.
  • Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.
  • Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.
  • Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ.
  • Αντικατάσταση ΦΗΜ παλαιών προδιαγραφών

Και εδώ η προθεσμία είναι μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η αγορά των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών με την χρήση των vouchers μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ή έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας.

Σημειώνεται πάντως πως αυτή τη στιγμή, αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται για τρεις κατηγορίες (αντικατάσταση EFT/POS, τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει και λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης), ενώ για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από την ΑΑΔΕ για τις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων. Για τις τρεις τελευταίες κατηγορίες θα υπάρξουν νέες ημερομηνίες για τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων.