Έκανε πίσω ο άνθρωπος που δήλωσε δημιουργός του bitcoin
Δεν κράτησε πολύ η δόξα για τον άνθρωπο που αυτοπροσδιοριζόταν ως ο δημιουργός του bitcoin. Λίγες ημέρες πριν ο Αυστραλός Kρεγκ Ράιτ (Craig Wright) δήλωνε ότι είχε αποδείξεις πως είναι ο Σατόσι Νακαμότο, όπως ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο άγνωστος μέχρι τώρα εφευρέτης του ψηφιακού νομίσματος.
Σχεδόν αμέσως η κοινότητα των κρυπτογράφων αντέδρασε και εκτίμησε ότι η απόδειξη ήταν «απάτη». Ωστόσο, δύο σημαντικά μέλη της κοινότητας, ο Τζον Ματόνις (Jon Matonis), πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος για το Bitcoin και ο Γκάβιν Άντερσεν (Gavin Andresen), ένας από τους πρώτους προγραμματιστές του bitcoin, είπαν ότι έχουν δει απτά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι Ράιτ είναι ο Νακαμότο.
Ο Άντερσεν, ο οποίος περιέγραψε τη μέθοδο που χρησιμοποιείσαι ο Ραίτ για να τον πείσει, είπε ότι «είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι ο Ράιτ είναι ο Σατόσι», παρά τις πραγματικά αλλόκοτες αποδείξεις που ο ίδιος έχει αναρτήσει στο blog του, δηλώνοντας ότι «μπορεί απλά να έχω πέσει θύμα κάποιου τρικ», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Wired.
Μετά από αυτή τη διαδικτυακή αντιπαράθεση, ο Ράιτ υποσχέθηκε την Τρίτη ότι θα δημοσιεύσει «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» που θα πείσουν και τον υπόλοιπο κόσμο.
Όμως, αντί για τις αποδείξεις που είχε υποσχεθεί ο Ράιτ, παρουσιάστηκε μία δήλωση-απολογία στην ιστοσελίδα του λέγοντας πως «δεν είμαι αρκετά γενναίος», ώστε τελικά να αποδείξει ότι είναι ο Σατόσι.
Στην ανάρτηση δεν αρνείται πουθενά ότι είναι ο δημιουργός του bitcoin, αλλά απολογείται για όσους τον υποστήριξαν σε αυτή του την προσπάθεια (Άντρεσεν και Ματόνις) και για την «ζημιά» που μπορεί να τους δημιουργήσει από εδώ και στο εξής όλη η ιστορία.
Το σημείωμα τελειώνει με τις λέξεις, «και γεια σας». Είναι ένα περίεργο συμπέρασμα σε μια παράξενη ιστορία και όπως τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τον Σατόσι Νακαμότο, που δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Τι είναι το bitcoin
Το Bitcoin είναι ένα νέο νόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 από ένα άγνωστο άτομο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto). Οι συναλλαγές γίνονται χωρίς μεσάζοντες, δηλαδή χωρίς τις τράπεζες. Δεν υπάρχουν έξοδα συναλλαγής και δεν χρειάζεται να δώσετε το πραγματικό σας όνομα. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο αρχίζουν να το χρησιμοποιούν και οι έμποροι. Μπορείτε να αγοράσετε διαδικτυακές υπηρεσίες, πίτσα ακόμη και ένα μανικιούρ.