TECH

Οι ψηφιακές τεχνολογίες ετοιμάζονται να αλλάξουν την εικόνα των υποθηκοφυλακείων

Οι ψηφιακές τεχνολογίες ετοιμάζονται να αλλάξουν την εικόνα των υποθηκοφυλακείων
Το πρώτο από τα δύο μεγάλα έργα είναι αυτό που αφορά την την ψηφιοποίηση των αρχείων του συνόλου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας ΙΝΤΙΜΕ

Η εικόνα που έχουμε από τα υποθηκοφυλάκεια αλλά και τις πολεοδομίες της χώρας είναι εκείνη ενός χώρου με τεράστια αρχεία σε έντυπη μορφή και υπαλλήλους που αναζητούν επί ώρα να βρουν τον φάκελο ή την οικοδομική άδεια που αναζητά ένας πολίτης. 

Αυτή την εικόνα ετοιμάζεται να αλλάξει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται οι διαγωνισμοί που αφορούν την ψηφιοποίηση αυτών των εκατοντάδων εκατομμυρίων έντυπων αρχείων προκειμένου να γίνει πλέον εφικτή και σε αυτή την περίπτωση η ψηφιακή εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.

Το πρώτο από τα δύο μεγάλα έργα είναι αυτό που αφορά την την ψηφιοποίηση των αρχείων του συνόλου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ. Τον διαγωνισμό έχει προκηρύξει το Κτηματολόγιο και αφορά ένα έργο που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 600.000.000 σελίδων. Πέρα από τη ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος ενεχύρων, προβλέπεται και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο και θα διατηρείται το ψηφιακό αρχείο. Το πληροφοριακό σύστημα θα δίνει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησής του από άλλα πληροφοριακά συστήματα του φορέα (πχ. Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου - ΣΠΕΚ), καθώς και πρόσβαση σε πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κ.ά.

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το μέγεθος του είναι τέτοιο που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον καθώς προσφορές κατέθεσαν 6 σχήματα. Συγκεκριμένα, προσφορά κατέθεσε ο όμιλος ΟΤΕ, η Wind με την αμερικανική εταιρεία Iron Mountain, η Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, ο όμιλος Μυτιληναίος με τις εταιρείες Globitel και Master AE, η Unisystems μαζί με την ONEX και η Intrasoft International μαζί με την Profile.

Οι οικονομικές προσφορές πρόκειται να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα (17/1) και το έργο είναι «σπασμένο» σε 5 τμήματα, στα οποία ομαδοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία των 13 Περιφερειών της χώρας. Το πρώτο τμήμα πάντως περιλαμβάνει και τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος καθώς και οι απαραίτητες ψηφιακές εφαρμογές. Σημειωτέον πως δεν υπέβαλλαν όλοι οι υποψήφιοι προσφορές για όλα τα τμήματα του έργου με όλες τις συμφωνίες να είναι διάρκειας 3 ετών.

Οικοδομικές άδειες

Το δεύτερο έργο που αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα αφορά στην ψηφιοποίηση των περίπου 390.000.000 σελίδων οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σήμερα στις πολεοδομίες όλης της χώρας. Τον διαγωνισμό θα «τρέξει» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 226 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν μέχρι το Νοέμβριο του 2018, καθώς τότε άλλαξε η διαδικασία και ξεκίνησαν να εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού που είχε βγει σε διαβούλευση το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Στόχος του έργου είναι «η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας».

Σημειώνεται πως το εν λόγω έργο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για την συλλογή και συνδυασμό ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών ακίνητης περιουσίας από μια σειρά πηγών στη χώρα. Το ΤΕΕ διενήργησε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την κοινοπραξία OTE – Intrasoft International να αναδεικνύεται νικητής.

Το έργο αποτελεί τεχνολογική καινοτομία καθώς θα συνδυάσει για πρώτη φορά διαθέσιμα συστήματα γεωχωρικών πληροφοριών και βάσεις δεδομένων που καλύπτουν ιδιοκτησία γης, δάση, ανάπτυξη κτιρίων και πολεοδομικό σχεδιασμό μεταξύ άλλων, για να καταλήξει σε μια ενιαία πλατφόρμα, δυναμική στη φύση και προσβάσιμη σε όσους τη χρειάζονται. Επιπλέον, οι διαθέσιμες λειτουργίες θα επιτρέψουν ενημερώσεις και θα παρουσιάσουν στον χρήστη το νομικό πλαίσιο που επηρεάζει συγκεκριμένους τομείς και αποφάσεις.