Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τεχνητή νοημοσύνη, cloud και υπηρεσίες για τους πολίτες μέσα στο 2021
Ανανεώθηκε:
Μία σειρά από έργα και δράσεις που καλύπτουν μία αρκετά ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει από ψηφιακές υπηρεσίες για την υγεία και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέχρι την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημιουργία πλαισίων στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για το 2021 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει αναρτηθεί εδώ και μερικές μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων για το 2021 ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ, ενώ γενικότερα η ατζέντα του υπουργείου αποτελείται από έξι βασικούς άξονες:
- Ενίσχυση Ψηφιακής Στρατηγικής
- Αναβάθμιση οριζόντιων και τομεακών συστημάτων / Ενίσχυση Διαλειτουργικότητας
- Σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες
- Ενίσχυση Τηλεπικοινωνιών
- Στήριξη έργων υποδομών εθνικής προτεραιότητας
- Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Σε κάθε στόχο υπάρχουν μία σειρά από έργα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στη φετινή χρονιά. Στον πρώτο στόχο (ενίσχυση ψηφιακής στρατηγικής) εντάσσεται η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η λειτουργία τριών ψηφιακών πλατφορμών για τη στήριξή της μέχρι τα τέλη του 2021. Επίσης, κάτω από τον ίδιο στόχο εντάσσονται δράσεις όπως η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, η επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας και η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Μέσα στο 2021 θα «τρέξουν» και αρκετά έργα που βρίσκονται κάτω από τον στόχο «Αναβάθμιση οριζόντιων και τομεακών συστημάτων / Ενίσχυση Διαλειτουργικότητας». Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων (ή στη δημιουργία νέων) σε διάφορους τομείς (π.χ. κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, δημοσιονομικό, τελωνειακό, ναυτιλίας). Επίσης προωθείται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων με τη μετεγκατάσταση του συστήματος στις υποδομές του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud) της ΓΓΠΣΔΔ. Όπως επίσης, και η αναβάθμισή του με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας πιλοτικής εφαρμογής ηλεκτρονικών καταλόγων (eCatalogues) για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Ακόμη, στο πλαίσιο της υλοποίησης διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων τομέων, στόχος είναι να διατεθούν έως τα τέλη του 2021 σε όλο και σε περισσότερους φορείς web services μέσω του ΚΕΔ.
Παράλληλα, συνεχίζεται η «στροφή» προς το cloud καθώς δρομολογείται η επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ, ώστε να μεταφερθεί εκεί το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου. Προς το τέλος της φετινής χρονιάς προγραμματίζεται η έναρξη της δημιουργίας Κέντρου Δεδομένων Ανάκαμψης από Καταστροφή για το G-cloud (Disaster Recovery Site) μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες
Παράλληλα, μέσα στη φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες με την αναβάθμιση των ΚΕΠ (σ.σ. έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ) να είναι από τα πλέον βασικά. Σημειωτέον πως μεταξύ άλλων προβλέπεται η σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος των ΚΕΠ με την Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες.
Ο προγραμματισμός για φέτος περιλαμβάνει ακόμη τη διάθεση υπηρεσιών όπως η αλλαγή ταχυδρομικής διεύθυνσης και στοιχείων επικοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων προς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η online δήλωση ανεργίας, καθώς και η απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης απώλειας σε όλους τους φορείς του δημοσίου που έχουν σχετική αρμοδιότητα (Νοσοκομεία, Ληξιαρχεία, Ασφαλιστικό φορέα, Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΑΑΔΕ).
Ακόμη, αναμένεται φέτος η δημιουργία εφαρμογής για την έκδοσης νέας άδειας οδήγησης, η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήματος μεταβίβασης οχήματος, το «Άυλο Συναινετικό Διαζύγιο», ο εμπλουτισμός της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, η πλήρης αποϋλοποίηση των ενσήμων, η ηλεκτρονική αίτηση ποινικού μητρώου, τα ψηφιακά Αποσπάσματα Απολυτηρίων Λυκείου.
Μία άλλη σημαντική δράση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας της Δημόσιας Διοίκησης, είναι η διανομή 150.000 ψηφιακών υπογραφών/πιστοποιητικών εντός του 2021. Επίσης, δρομολογείται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, αλλά και Εθνικής Πύλης Κωδικοποίησης.
Επιπλέον, το β’ τρίμηνο του 2021 θα δημοπρατηθεί το έργο της ψηφιοποίησης αρχείων υποθηκοφυλακείων, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ένα άλλο ενδιαφέρον έργο είναι η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήματος μεταβίβασης οχήματος προς την αρμόδια αρχή (περιφέρειες) και σχετικής αποδοχής, έκδοσης προσωρινής άδειας και μεταβίβασης του αιτήματος στο υπάρχον σύστημα διαχείρισης του Υπ. Μεταφορών.
Τέλος, προωθεί η δημιουργία εφαρμογής για επαγγελματίες φωτογράφους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα μεταφόρτωσης των φωτογραφιων που χρειάζονται σε κυβερνητικά έγγραφα (διπλώματα οδήγησης, διαβατήρια κλπ) στο G-Cloud. Το MyPhoto.gov.gr θα δίνει τη δυνατότητα από τους πολίτες να «κατεβάσουν» τα ψηφιακά αρχεία ή/και να δώσουν το δικαίωμα στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να τα χρησιμοποιήσουν.
Τηλεπικοινωνιακές υποδομές
Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, το πλάνο του υπουργείου περιλαμβάνει έργα για την αναβάθμιση της πρόσβασης. Στις δράσεις περιλαμβάνεται η ανάπτυξη υποδομών Υπερ-υψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultra Fast Broadband - UFBB) σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα εμπορικά πλάνα των παρόχων. Επίσης, περιλαμβάνεται η χορήγηση κουπονιού (voucher) για σύνδεση σε δίκτυα υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε τελικούς χρήστες (Superfast Broadband - SFBB).
Για την υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας προωθείται, εξάλλου, η ανάπτυξη σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών προκειμένου να συνδεθούν τα νησιά της Ελλάδας, που δεν διαθέτουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.
Επίσης, προωθείται έργο που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης - WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές (περίπου 3.200) πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα.