TECH

Ποιες είναι οι κυβερνοαπειλές που έφερε η πανδημία του Covid-19

Ποιες είναι οι κυβερνοαπειλές που έφερε η πανδημία του Covid-19
Pixabay

Αντιμέτωπες με σημαντικές απειλές όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια τους βρίσκονται αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, δεδομένου κιόλας ότι χρειάζεται να έχουν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας.

Αυτό επισημαίνει νέα έρευνα της εταιρείας Acronis, από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα με αφορμή την εμπορική διάθεση της νέας σουίτας της εταιρείας με την επωνυμία Acronis CyberProtect 11.

Η έρευνα Acronis Cyber Readiness, η οποία εξέτασε 3.400 παγκόσμιες εταιρείες και εργαζομένους εξ αποστάσεως στη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή έχουν υιοθετήσει νέες τεχνολογίες για να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εργασία των υπαλλήλων τους, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων συνεργασίας στο χώρο εργασίας και εκτός, των λύσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και της κυβερνοασφάλειας από άκρο σε άκρο των συνδέσεων και των δικτύων.

Η πρόκληση για τους οργανισμούς έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση της προστασίας των δεδομένων σε όλο το δίκτυο της εταιρείας και σε όλες αυτές τις νέες συσκευές, χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και περίπλοκη. Η απουσία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης δημιουργεί επίσης κενά στις άμυνες του οργανισμού, τα οποία εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Η έκθεση ετοιμότητας των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο της Acronis αποκαλύπτει ότι οι χάκερ στοχεύουν εργαζομένους σε τηλεργασία, ενώ οι τακτικές phishing, οι επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσιών (DDoS) και οι επιθέσεις τηλεδιάσκεψης είναι οι πιο κοινές τακτικές που χρησιμοποιούνται.

  • Το 39% των εταιρειών αντιμετώπισαν μια επίθεση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι βασίζονται σε εφαρμογές όπως το Zoom, το Cisco Webex και το Microsoft Teams. Η Cisco αποκάλυψε πρόσφατα ένα θέμα ευπάθειας στην εφαρμογή Webex που θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισβολείς να ανοίξουν, να διαβάσουν και να κλέψουν δυνητικά πολύτιμο περιεχόμενο.
  • Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, όπως το ransomware, έχουν επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 31% των εταιρειών να αναφέρουν καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις, με τις μισές (50%) να συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Για παράδειγμα ένας κορυφαίος κατασκευαστής τεχνολογιών GPS φέρεται να κατέβαλε 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια επίθεση του ransomware WastedLocker. Τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας του Κυβερνοχώρου (CPOCs) της Acronis διαπίστωσαν ότι το 35% των υπολογιστικών σημείων πρόσβασης των πελατών εκτέθηκαν σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού πριν από την ανάπτυξη του Acronis Cyber Protect στο εταιρικό δίκτυο.
  • Επιθέσεις Phishing συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η έκθεση της Acronis διαπίστωσε ότι μόνο το 2% των εταιρειών υλοποιούν φιλτράρισμα διευθύνσεων web κατά την αξιολόγηση μιας λύσης κυβερνοασφάλειας. Αυτή η αμέλεια αφήνει τους απομακρυσμένους εργαζόμενους ευάλωτους σε sites «ηλεκτρονικού ψαρέματος» – Με τα κέντρα ελέγχου της Acronis να ανακαλύπτουν ότι περίπου το 10% των χρηστών έκαναν κλικ σε κακόβουλους ιστότοπους το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.