TECH

Χωρίς καθυστέρηση η διαδικασία για την εκχώρηση των 5G συχνοτήτων

Χωρίς καθυστέρηση η διαδικασία για την εκχώρηση των 5G συχνοτήτων
AP Photo

Καμία αλλαγή στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό για τις συχνότητες των 5G δικτύων δεν επέφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα η σχετική διαδικασία να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020. Επιπλέον, μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα σημαντικά έργα για το χώρο των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων, όπως είναι η ενσωμάτωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νέου κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ ενδέχεται να έχουν πέσει και οι υπογραφές για την υλοποίηση του έργου Ultra Fast Broadband (UFBB) που θα επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές υπερυψηλών ταχυτήτων της χώρας.

«Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ζήτησε παράταση αναφορικά με την διεξαγωγή των διαγωνισμών για την εκχώρηση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G» σημειώνει στο CNN Greece ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης. Ο στόχος, μάλιστα, είναι η δημοπρασία να περιλαμβάνει τόσο τις συχνότητες στα 3,6 GHz όσο και εκείνες στα 700 MHz με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), η οποία είναι και αυτή που θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία, να τάσσεται υπέρ της ταυτόχρονης δημοπρασίας. «Πρόκειται για τις δύο βασικές συχνότητες για τα 5G δίκτυα» επισημαίνει ο κ. Τζωρτζακάκης, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει ότι προκειμένου να είναι εφικτή η διάθεση των 700 MHz, χρειάστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη διαμόρφωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Ένα θέμα που είχε ξεκινήσει να συζητιέται από το 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, η ανάπτυξη των 5G δικτύων μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής για το 5G με τον γενικό γραμματέα να εκτιμά ότι αυτή θα είναι έτοιμη στο γ’ τρίμηνο του 2020. Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργείου για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G, ο κ. Τζωρτζακάκης σημειώνει ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουμε.

Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Βασικό κομμάτι του πλάνου για την αγορά των επικοινωνιών είναι και η ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα γίνει με τον νέο Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος τίθεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, ο στόχος είναι μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας, ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών δημιουργεί ένα σαφές πλαίσιο για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και παρέχει κανονιστική προβλεψιμότητας για διάστημα περίπου 20 ετών (ως το 2040 δηλαδή). Επίσης, οριοθετεί τις αρμοδιότητες μεταξύ της ΕΕΤΤ και της ΑΔΑΕ (Αρχή Διατήρησης Απορρήτου Επικοινωνιών), ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των καταναλωτών και είναι χαρακτηριστικό ότι καθορίζει στο εξής τις εταιρείες που προσφέρουν over the top (OTT), όπως είναι το Netflix και η Amazon, ως παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πεδίο της καθολικής υπηρεσίας περιλαμβάνεται η οικονομικά προσιτή και επαρκής πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ για τα δίκτυα 5G προβλέπεται η αναδιοργάνωση της ζώνης 3,4 – 3,8 GHz και η διάθεση 1 GHz στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης.

Από τα βασικά στοιχεία του κώδικα είναι επίσης ότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Networks, VHCN), τα οποία περιλαμβάνουν υποδομές οπτικών ινών. Η ανάπτυξη νέων υποδομών είναι άλλωστε ένας από τους τομείς όπου δίνει ιδιαίτερη έμφαση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιδιωχθεί να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιλογή των αναδόχων για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενδιαφερόμενα σχήματα ανέρχονται σε 9.

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, ο φιλόδοξος στόχος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το συγκεκριμένο έργο να έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2020. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις και δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps. Πρόκειται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τους παρόχους όσον αφορά τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών, οι οποίες θα διατίθενται υπό τη μορφή χονδρικής στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Επίσης, αφορά περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί από προηγούμενες δράσεις όσον αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών. Σημειωτέον πως το έργο είναι «σπασμένο» σε 7 υποέργα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναλάβουν μέχρι δύο από αυτά.

τζορτζακισ

Οπτικές ίνες

Το UFBB αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην περαιτέρω «ενίσχυση» των δικτύων οπτικών ινών, ιδίως όσον αφορά τις συνδέσεις που φθάνουν μέχρι το κτίριο ή στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι υπάρχουν διαθέσιμες 300 χιλιάδες γραμμές οπτικών μέχρι το κτήριο ή το σπίτι (FTTB/FTTH) και ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει φθάσει στις 500 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2020.

«Σταδιακά η ζήτηση θα αυξάνεται» σημειώνει ο κ. Τζωρτζακάκης. «Πλέον, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι πάροχοι, ενώ υπάρχει και η σχετική επιδότηση από το κράτος μέσα από τη δράση Superfast Broadband (SFBB). Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν καταλάβει τα οφέλη που υπάρχουν» τονίζει ο γενικός γραμματέας, ο οποίος παραδέχεται ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και η καραντίνα έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

«Πρακτικά, λειτούργησαν ως μία ακούσια καμπάνια μάρκετινγκ για τις συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων» αναφέρει ο κ. Τζωρτζακάκης.

Όσον αφορά στην περίοδο της καραντίνας, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει ότι ήταν σημαντικό ότι δεν υπήρξαν ζητήματα με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Όπως δεν υπήρξε και κάποιο πρόβλημα κυβερνοασφάλειας.

«Περιπτώσεις επιθέσεων υπήρξαν αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δεν έγιναν αντιληπτές» τονίζει ο κ. Τζωρτζακάκης.

Ενδεχομένως, το μόνο ζήτημα που υπήρξε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν αυτό με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Ένα ζήτημα που ενδεχομένως να ήταν μικρότερο αν υπήρχαν οι καινούριοι ταχυδρομικοί κώδικες, ένα έργο το οποίο επίσης προχωρά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.