ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός μαραθώνιος για εκεχειρία στο Λίβανο: Οδεύει προς ψήφιση στο Ισραηλινό συμβούλιο

Διπλωματικός μαραθώνιος για εκεχειρία στο Λίβανο: Οδεύει προς ψήφιση στο Ισραηλινό συμβούλιο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο κέντρο, περιτριγυρισμένος από υπουργούς της κυβέρνησης, σε συνεδρίαση του ισραηλινού κοινοβουλίου AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη με αντικείμενο την δυνατότητα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οδεύει προς ψήφιση στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται θετικός επί της αρχής σε μια κατάπαυση πυρός μόνο στο Λίβανο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Χεζμπολάχ να παραδώσει το οπλοστασιό της, ενώ πιέσεις στον Νετανιάχου να δώσει ένα τέλος ασκεί και ο ισραηλινός στρατός καθώς σύμφωνα με ισραηλινά μέσα υπάρχει μεγάλη κόπωση.

Με αντικείμενο συζήτησης μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο, θα συνεδριάσει και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας την Τρίτη (26/11) στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια συμφωνία. Είμαστε στη γραμμή του στόχου, αλλά δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμα. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία την Τρίτη και ελπίζουμε να μην πάει κάτι στραβά μέχρι τότε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, την Κυριακή διεξήχθησαν συνομιλίες για το ζήτημα, με φόντο πάντως τις συνεχιζόμενες εκατέρωθεν επιθέσεις από τις δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εξετάζει τις τελευταίες ημέρες μια πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για μια 60ήμερη παύση των συγκρούσεων.

Εξάλλου και η ομάδα των G7 συζητά σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (26/11) στην Ιταλία την στήριξη των προσπαθειών για κατάπαυση πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα, για την ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και για τη μελλοντική πολιτική σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, βάσει της λύσης «δυο κράτη για δυο λαούς».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7, θεωρούν επίσης, απόλυτα αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

Σχέδιο εκεχειρίας σε τρία στάδια

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η πρόταση του σχεδίου εκεχειρίας περιλαμβάνει τρία στάδια:

  • Κατάπαυση πυρός, με τη Χεζμπολάχ να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τον ποταμό Λιτάνι.
  • Την απομάκρυνση των δυνάμεων του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο.
  • Διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση αμφισβητούμενων συνοριακών περιοχών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια επιτροπή εποπτείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αντιμετώπιση παραβιάσεων.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν στο Ισραήλ μια επιστολή διαβεβαίωσης που περιλαμβάνει υποστήριξη για την ισραηλινή στρατιωτική δράση ενάντια σε επικείμενες απειλές από το λιβανέζικο έδαφος και για ενέργειες που θα εμποδίσουν πράγματα όπως η αποκατάσταση της στρατιωτικής παρουσίας της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα ή το λαθρεμπόριο βαρέων όπλων, και λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ισραήλ θα λάβει τέτοια μέτρα μετά από διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και εάν ο λιβανέζικος στρατός δεν αντιμετωπίσει την απειλή.

Τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου στο τραπέζι της G7

Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στις δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά, με φόντο τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι υπογράμμισε πως η G7 αναζητά μια κοινή θέση σχετικά με το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτό», είπε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G7.

Οι ΗΠΑ, μέρος της G7 αλλά όχι του ΔΠΔ, έχουν απορρίψει και καταδικάσει την απόφαση του Δικαστηρίου.

Από την άλλη, η Γερμανία είναι ένα από τα 123 κράτη μέλη του ΔΠΔ που υποχρεούνται να εκτελούν εντάλματα σύλληψης που εκδίδονται από το Δικαστήριο.

Με πρωτοβουλία της Ιταλίας θα συζητηθεί επίσης και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της πρόσφατης απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης με την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

«Στηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά πρέπει να δρα βασιζόμενο στο δίκαιο και όχι στην πολιτική. Έχω κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την χρησιμότητα της επιλογής αυτής του Δικαστηρίου σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία πρέπει να πετύχουμε την ειρήνευση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Αύριο Τρίτη, οι επικεφαλής των διπλωματιών των επτά ισχυρότερων χωρών της Δύσης θα εξετάσουν το θέμα της Ουκρανίας, με συμμετοχή στις εργασίες του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίνα. Πρόκειται να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να παρέχεται στήριξη στο Κίεβο, υπό το φως της ανησυχητικής κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, των νέων κινήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στο άκρως ευαίσθητο πεδίο των πυρηνικών όπλων και της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα.

Πρόκειται να γίνει, επίσης, αναλυτική αναφορά και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης η οποία θα διοργανωθεί στη Ρώμη τον προσεχή Ιούλιο.

Μπέρμποκ για Νετανιάχου: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να συλληφθεί αν ταξιδέψει στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Φιούτζι στην Ιταλία, αναφερόμενη στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.

«Η γερμανική κυβέρνηση τηρεί το νόμο, γιατί κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Μπέρμποκ.