TECH

To Facebook τα βάζει με το ρατσιστικό περιεχόμενο στις σελίδες του

To Facebook τα βάζει με το ρατσιστικό περιεχόμενο στις σελίδες του
O CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) κατά τη διάρκει του VII Summit of the Americas, στην πόλη του Παναμά στις 10 Απριλίου 2015 REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/Files

To Facebook προσέλαβε μια μονάδα του ομίλου της εταιρίας Bertelsmann για να εντοπίζει και να διαγράφει δημοσιεύσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο, που έχουν αναρτηθεί στη Γερμανία.

Το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει δεχτεί σκληρή κριτική επειδή, καθώς πολλοί θεωρούν ότι έχει αποτύχει στο να χειριστεί και να σταματήσει τον λόγο μίσους, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

«Μέσω της επένδυσης αυτής, το Facebook θέλει να σιγουρέψει πως οι αναφορές σχετικά με περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητας, θα αντιμετωπίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά», είπε η εκπρόσωπος του Facebook.

Οι βασικοί κανόνες του Facebook απαγορεύουν τον εκφοβισμό, την ενόχληση και την απειλητική γλώσσα, αλλά οι επικριτές του ισχυρίζονται πως η εταιρία δεν προσπαθεί αρκετά για να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πρώτο ανέφερε την Παρασκευή πως η μονάδα Arvato του ομίλου Bertelsmann έχει προσλάβει τουλάχιστον εκατό άτομα για την εντόπιση παραβιάσεων των κανονισμών του Facebook. Το Facebook, επίσης, δραστηριοποιεί και δικούς του υπαλλήλους, προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα.

Η Arvatο ειδικεύεται στην παροχή ψηφιακής υποστήριξης, με σκοπό την δημιουργία έξυπνων λύσεων και επιχειρηματικών διαδικασιών, που βοηθούν τους πελάτες της να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η Arvato αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη της με το κοινωνικό δίκτυο. Το 2014, η μονάδα της Bertelsmann παρουσίασε έσοδα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, απασχολώντας 70,000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Τον περασμένο Νοέμβριο, εισαγγελείς στο Αμβούργο ξεκίνησαν μια έρευνα στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου για την παραβίαση των σκληρών νόμων της χώρας ενάντια του μίσους.

Σημαίνοντες πολιτικοί και προσωπικότητες της Γερμανίας εγείρουν ανησυχίες, εξαιτίας της έξαρσης ρατσιστικών σχολίων στο Facebook και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την παλίρροια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Το 2015, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη Γερμανία έφτασε το 1,1 εκατομμύριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) προέτρεψε το Facebook να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έστησε μια ομάδα συνεργασίας με το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα και εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, με στόχο την αναγνώριση και διαγραφή αναρτήσεων που παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας πιο γρήγορα.

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει τις πιέσεις όσων την καλούν να σκληρύνει τη στάση της στο προσφυγικό, μετά από τις αναφορές της αστυνομίας που τεκμηρίωσαν πολλαπλά περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος γυναικών από ομάδες νεαρών μεταναστών, κατά την διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.