TECH

Fake moon: Η Κίνα φέρνει την «επανάσταση» κατασκευάζοντας ένα τεχνητό φεγγάρι

Fake moon: Η Κίνα φέρνει την «επανάσταση» κατασκευάζοντας ένα τεχνητό φεγγάρι
Pixabay

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει η Κίνα, που σχεδιάζει να φτιάξει έναν δορυφόρο, ο οποίος θα αναλάβει ρόλο τεχνητού φεγγαριού.

Σύμφωνα με το σχέδιο της πόλης Τσενγκντού – βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα - το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος-φεγγάρι, που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με κινεζική εφημερίδα, θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά πόσο το κινεζικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί. Οι Κινέζοι πάντως παραδέχονται ότι πήραν την «τρελή» ιδέα από ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος οραματίσθηκε ένα «κολιέ» από κάτοπτρα να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ' όλο το 24ωρο. Υπάρχουν και κάποια προηγούμενα. Το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.