ΤΑΞΙΔΙ

Καλοκαιρινή απόδραση στην Αρχαία Κόρινθο - Όλα όσα πρέπει να δείτε

Καλοκαιρινή απόδραση στην Αρχαία Κόρινθο - Όλα όσα πρέπει να δείτε

Ο ναός του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου

@CNN Greece

Αναζητώντας εναλλακτικούς προορισμούς - κοντά στην Αττική – για λίγες μέρες ξεκούρασης με πλούσια ιστορία, όμορφα τοπία και κοντινές παραλίες, η Αρχαία Κόρινθος φαίνεται να αποτελεί την τέλεια λύση. Άλλωστε η διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας μέχρι της είσοδο της πόλης δεν ξεπερνάει τη μια ώρα. 

Περπατώντας στην αρχαία πόλη

Η Ακροκόρινθος στην κορυφή του βουνού είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει ο επισκέπτης που επισκέπτεται την περιοχή και σίγουρα αποτελεί ένα από τα must αξιοθέατα.

Ωστόσο η δική μας βόλτα στην Αρχαία Κόρινθο ξεκίνησε από το πλακόστρωπο μονοπάτι με τα γραφικά καταστήματα, τα όμορφα καφέ και τα εστιατόρια με τα παραδοσιακά μενού.

Λίγα μόλις βήματα μακριά βλέπουμε τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης και τον δωρικό Ναό του Απόλλωνα να κλέβει την παράσταση.

naos-apollona-arxaia-korinthos-@CNN-Greece-2.jpg

Ο ναός του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου

@CNN Greece

Στην επίσκεψη του CNN Greece στην περιοχή, μετά από κάλεσμα του δήμου Κορίνθου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως η πόλη συνδέει αρμονικά το λαμπρό παρελθόν των κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων με τον σύγχρονο κόσμο.

Μετά από μια σύντομη στάση για καφέ και φαγητό με πανοραμική θέα στον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίσαμε την βόλτα μας μέχρι και την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

arxaia-korinthos-@CNN Greece.jpg

Σημείο από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου

@CNN Greece

Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει - μεταξύ άλλων - τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, τα πρόσφατα ευρύματα από την περιοχή βόρεια του Θεάτρου και το Ρωμαϊκό Ωδείο, που έχουν φέρει στο φως οι εκτεταμένες ανασκαφές.

Στην πορεία την προσοχή μας τράβηξαν τα εργαστήρια κεραμικής στα οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει χειροποίητες δημιουργίες, πιστά αντίγραφα κεραμικής τέχνης τόσο από το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.

TENEA-korinthos-arxaia-

Θερινή περίοδος από 1/4 έως 31/10

  • ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08:00 – 19:00, από 01-05-2023 08:00 – 20:00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: κανονικό: 8€ μειωμένο: 4€

Η τιμή του απλού εισιτηρίου συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου.

Χειμερινή περίοδος από 1/11 έως 31/3

  • ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 08:30 - 15:30, Τρίτη κλειστό.
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 4€

Κατα την χειμερινή περίοδο ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες. Η τιμή του απλού εισιτηρίου συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου.

Τα 5+1 highlights που ξεχωρίσαμε

  • Ακροκόρινθος
wikipedia-Acrocorinto.jpg

Η Ακροκόρινθος

wikipedia

Ο μύθος λέει πως ο θεός Απόλλωνας προσέφερε τον λόφο 574 μέτρων που φιλοξενεί την Ακροκόρινθο στη θεά Αφροδίτη.

Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν Μακεδόνες, Ρωμαίους, Φράγκους, Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς.

Πίσω από τα τείχη που έχουν περίμετρο περίπου τριών χιλιομέτρων, ο επισκέπτης συναντά πολεμίστρες, χριστιανικές εκκλησίες, αρχαίους ναούς, αλλά και μια ανεπανάληπτη θέα.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι ανοικτό από τις 08:30 έως τις 15:30. Θα χρειαστείτε 2-3 ώρες για μια απλή ξενάγηση με στάσεις για φωτογραφίες.

  • Το Αστεροσκοπείο Στεφανίου
asteroskopeio -xorio-stefani-korinthos

Το αστεροσκοπείο στο Στεφάνι Κορίνθου

Δήμος Κορίνθου

Σε ένα μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα μετά το Χιλιομόδι μπορεί να βρει κανείς το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1966.

Στο αστροσκοπείο Στεφανίου (Stephanion Observatory) βρισκεται στο λόφο της «Δραγατούρας» και είναι σήμερα επισκέψιμο κυρίως στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών για αυτό και καλό θα ήταν να πάρετε ένα τηλέφωνο πριν κάνετε στάση εκεί.

Όμως τα καλοκαίρια, ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στις βραδιές αστροπαρατήρησης από την Ομάδα Αστρονομίας Κορίνθου και τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας.

  • Το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου
arxaia-lexaio-lehaio @CNN GREECE.jpg

Σημείο από τον αρχαιολογικό χώρο του Λέχαιου, το λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου

@CNN Greece

Η Κόρινθος υπήρξε μια από τις ελάχιστες αρχαίες ελληνικές πόλεις που διέθεταν δύο λιμάνια, το Λέχαιο στον Κορινθιακό κόλπο και τις Κεγχρεές στο Σαρωνικό.

Το λιμάνι του Λεχαίου, ήταν το βασικό λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε από τους Καρχηδονίους αρχικά και τους Ρωμαίους στη συνέχεια, ενώ πήρε το όνομά του από τον Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα.

Στο Λέχαιο, ο επισκέπτης θα βρει το Lechaion Harbor and Settlement Land Project, έναν τεράστιο χώρο στον οποίο για δύο μήνες κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με συνδιευθυντή τον καθηγητή Paul D. Scotton του California State University Long Beach.

lexaio -lehaio - @CNN Greece.jpg

Ο καθηγητής Paul D. Scotton του California State University Long Beach

@CNN Greece

Το σημαντικό έργο που επιτελούν εκεί άνθρωποι από την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει φέρει στο φως νέα δεδομένα, που ανατρέπουν όσα νομίζαμε πως γνωρίζουμε ως τώρα για την ιστορία.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δρ. Γιώργος Σπυρόπουλος «με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα σχεδόν είμαστε σίγουροι ότι ο ρωμαϊκός οικισμός στο λιμάνι ίσως ήταν το πρώτο επίκεντρο της αποικιακής δραστηριότητας των Ρωμαίων».

Ενώ προσθέτει πως «Αν αυτό αποδειχθεί αληθές, όχι μόνο απαιτεί σημαντικές αναθεωρήσεις της περιφερειακής ιστορίας της Κορινθίας, αλλά θα συμβάλλει επίσης σε ευρύτερες συζητήσεις για τη ρωμαϊκή αποικιακή πρακτική».

Αξίζει να ημειωθεί πως το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για 2.655 χρόνια.

  • Το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών
@CNN-Greece-kexries.jpg

Ο αρχαιολογικός χώρος στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών

@CNN Greece

Στην είσοδο της σύγχρονης πόλης των Κεχριών βρίσκεται το 2ο λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε εμπορικές αποθήκες, καταστήματα και δημόσια κτήρια, που είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Ενώ από την άλλη πλευρά του κόλπου βρίσκεται ένα πυκνό νεκροταφείο θαλαμωτών και λακκοειδών τάφων που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αι. μ.Χ.

Στο λιμάνι, πλέον των πολύ εκτεταμένων αποθηκών, καταστημάτων και δημοσίων κτηρίων, που είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκε ναός της Αφροδίτης, της Ίσιδας, καθώς και παλαιοχριστιανικοί ναοί.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός και επισκέψιμος σήμερα ακόμα και από απλούς λουόμενους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βουτιές δίπλα στα εντυπωσιακά αρχαία ερείπια.

  • Η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου

Από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών ο Απόστολος Παύλος ταξίδεψε στην Ρώμη κατά τις μεγάλες περιοδείες για την διάδοση του Χριστιανισμού. Όμως λίγα βήματα παραπέρα υπάρχει και το «βήμα» του Αποστόλου που σηματοδοτεί το μονοπάτι του προς την Αρχαία Κόρινθο.

Σήμερα, το μονοπάτι αυτό είναι σηματοδοτημένο και επισκέψιμο από περιηγητές από όλο το κόσμο και αποτελεί ορόσημο για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής. Παράλληλα, κάθε χρόνο στο «μονοπάτι» αυτό γίνεται και ο αγώνας δρόμου Κεχριές – Αρχαία Κόρινθος, στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης της Κορίνθου Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

  • Τα λουτρά της Ωραίας Ελένης
loutra-oraias-elenis-@CNN-Greece.jpg

Η ιαματική πηγή στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης

@CNN-Greece

Το «ακριβές» σημείο που έκανε τα λουτρά της η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με τον μύθο, αποτελεί το καλά κρυμμένο μυστικό των ντόπιων, αλλά με μια μικρή αναζήτηση μπορούν όλοι να το βρουν και να απολαύσουν ένα παγωμένο μπάνιο, αλλά και φυσικό υδρομασάζ!

Ο θρύλος λέει πως η Ωραία Ελένη έκανε τα μπάνια της στις ιαματικές πηγές για να διατηρεί την ομορφιά της. Το ιαματικό νερό της πηγής αναβλύζει σε τρία σημεία στην βάση ενός βράχου, δίπλα στην θάλασσα και έχει θερμοκρασία 20,1°C.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπερτονικό, χλωριονατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, στροντιούχο, βρωμιούχο, βοριούχο, αλκαλικό, υπόθερμο ιαματικό νερό.

Tο νερό των πηγών της Ωραίας Ελένης μπορεί να χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία και ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, για νοσήματα περιφερικού αγγειακού συστήματος, καθώς και για δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

arxaia-korinthos-@CNN Greece.jpg

Ο Ναός του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου

@CNN Greece

Πώς θα φτάσετε στην Αρχαία Κόρινθο

  • Με αυτοκίνητο:

Περίπου μία ώρα από την Αθήνα, μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών με κατεύθυνση προς Πάτρα. Στη συνέχεια θα βγείτε στη έξοδο προς Αρχαία Κόρινθο (κόμβος Αρχαίας Κορίνθου).

  • Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ:

Για όσους δεν οδηγούν υπάρχει λεωφορείο από τα ΚΤΕΛ Κηφισού έως την Κόρινθο και από εκεί μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο προς Αρχαία Κόρινθο.

  • Με προαστιακό:

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα χρειαστεί να πάρετε το συρμό με κατεύθυνση προς Κιάτο και ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ στην στάση ΚΟΡΙΝΘΟΣ.

Στη συνέχεια από τον προαστιακό σταθμό Κορίνθου, πρέπει να πάρετε ταξί για να φτάσετε στην Αρχαία Κόρινθο.

* Η διασταύρωση και ανταπόκριση μεταξύ των γραμμών (Αεροδρόμιο – Κιάτο) – (Πειραιάς –Κιάτο) και αντίστροφα γίνεται στους σταθμούς (Άνω Λιόσια ή Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών ) ανάλογα με το δρομολόγιο.

korinthos

Τοπόσημο της Κορίνθου

Δήμος Κορίνθου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ