TRAVEL

Γιατί οι φωνές μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιες για τα παιδιά με τη σωματική κακοποίηση

Περισσότερα παιδιά βιώνουν λεκτική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία παρά σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. photo: Pexels

Οι γονείς που φωνάζουν στα παιδιά τους ή τα αποκαλούν «ανόητα» πληγώνουν τους απογόνους τους και αυξάνουν τον κίνδυνο να αυτοτραυματιστούν, να κάνουν χρήση ναρκωτικών και να καταλήξουν στη φυλακή, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Το να μιλάμε σκληρά στα παιδιά θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως μια μορφή κακοποίησης λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί, λένε οι ειδικοί.

Οι συντάκτες μιας νέας μελέτης για μια τέτοια συμπεριφορά λένε ότι «η διάπραξη λεκτικής κακοποίησης από ενήλικα σε παιδί χαρακτηρίζεται από φωνές, εξευτελισμό του παιδιού και λεκτικές απειλές».

«Αυτοί οι τύποι ενεργειών ενηλίκων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για την ανάπτυξη ενός παιδιού όσο άλλοι επί του παρόντος αναγνωρισμένοι και ιατροδικαστικά καθιερωμένοι υποτύποι κακομεταχείρισης, όπως η παιδική σωματική και σεξουαλική κακοποίηση», αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί στην εργασία τους στο περιοδικό Child Abuse & Neglect.

Περισσότερα παιδιά βιώνουν λεκτική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία παρά σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και ο αριθμός που την αντιμετωπίζει φαίνεται να φτάνει το 40% και να αυξάνεται, όπως υποστηρίζεται.

Η καθηγήτρια Shanta R Dube, ειδικός στις ΗΠΑ στην κακοποίηση παιδιών και συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε:

«Συχνά οι ενήλικες δεν γνωρίζουν πώς ο τόνος φωνών και οι λέξεις κριτικής, όπως "ηλίθιο" και "τεμπέλης", μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά, ειδικά αν έτσι βίωσαν τη γονική μέριμνα».

Η μελέτη εξέτασε τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία.

Μια πρόσφατη εργασία, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Bellis και δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, περιελάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.556 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν υποστεί λεκτική κακοποίηση ήταν σχεδόν διπλάσιες (19,9%) από εκείνους που δεν είχαν ( 10,8%) να κάνουν χρήση κάνναβης και με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν στη φυλακή (4,4%) από αυτούς που δεν έκαναν (2,4%).

Μια πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1.000 νέους 11 έως 17 ετών διαπίστωσε ότι το 41% ​​είπε ότι οι ενήλικες -κυρίως γονείς, φροντιστές, δάσκαλοι και γονείς φίλων- χρησιμοποιούσαν συχνά ενοχλητικές λέξεις για να τους κατηγορήσουν, να τους προσβάλουν ή να τους επικρίνουν.

Οι μισοί (51%) δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν τέτοια συμπεριφορά κάθε εβδομάδα και ένας στους 10 είπε ότι τη συναντούσε καθημερινά.

Ειδικά οι νέοι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τρόπος που μιλούν στα παιδιά τους μπορεί να έχει δια βίου αντίκτυπο, να καταλάβουν γιατί το κάνουν και να αρχίσουν να μιλούν στους απογόνους τους πιο θετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης