ΤΑΞΙΔΙ

Πάργα: Η καλλονή της Ηπείρου και τα μυστήρια του μυθικού Αχέροντα

Πάργα: Η καλλονή της Ηπείρου και τα μυστήρια του μυθικού Αχέροντα
Άποψη από την Πάργα CNN Greece

Από όποια οπτική γωνία και να την κοιτάξει κάποιος, η Πάργα, γοητεύει. Είτε προσεγγίζοντάς την από το ανοιχτό πέλαγος, είτε παρατηρώντας την από ψηλά αποτελεί έναν επείγιο παράδεισο.

Η καλλονή της Ηπείρου, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Κάπρι το διάσημο νησί της Ιταλίας, αντίθετα το συναγωνίζεται επάξια καταλαμβάνονοντας υψηλές θέσεις στην επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη σκιά του ενετικού κάστρου, στολισμένη με πολύχρωμα σπίτια και την διάφανη γαλαζοπράσινη θάλασσα που την πλασιώνει, αποτελεί σήμερα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο και κορυφαίο τουριστικό προορισμό με παγκόσμια απήχηση.

Άλλωστε η θέση της κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στα αεροδρόμια του Ακτίου και των Ιωαννίνων και δίπλα στους οδικούς άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδου, την καθιστούν εύκολα προσβάσιμη για τους επισκέπτες.

Γοητευτική, μοναδική, μυστηριώδης, με μακραίωνη ιστορία με φυσικές ομορφιές και υπέροχες παραλίες, στο βαθύ γαλάζιο του Ιονίου χαρίζει στον επισκέπτη, μια αξέχαστη εμπειρία.

Οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά με τα κρυστάλλινα νερά τους προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει της πόλης της Πάργας ο επισκέπτης ζει την απόλυτη εμπειρία.

Το κάστρο του Αλή Πασά στη Ανθούσα, το εκκλησιαστικό μουσείο στο κέντρο της πόλης, ο ναός του Αγίου Νικολάου, το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας, πολλά εκκλησάκια και γραφικά στενά, δίνουν στην Πάργα τα χαρακτηριστικά μιας κοσμοπολίτης νησιωτικής πόλης με στεριανή πρόσβαση.

Επικοινωνία με τους νεκρούς στο νεκρομαντείο του Αχέροντα

Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το νεκρομαντείο του Αχέροντα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας μαζί με αυτά της Δωδώνης και των Δελφών.

Πρόκειται για έναν επισκέψιμο σήμερα αρχαιολογικό χώρο. Εδώ, οι αρχαίοι έρχονταν για να συναντήσουν τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων, αφού προηγουμένως περνούσαν μια διαδικασία πολυήμερης «κάθαρσης». Οι επισκέπτες υποβάλλονταν σε ψυχολογικές και σωματικές δοκιμασίες είτε με τη δαιδαλώδη, επιβλητική κατασκευή του μαντείου και τις σκοτεινές γεμάτες υγρασία αίθουσες είτε με ειδική δίαιτα με κουκιά, χοιρινό λίπος και όστρακα και βότανα τα οποία μασούσαν ώστε να θολώνουν το μυαλό τους και να εξάπτεται η φαντασία τους.

Σύμφωνα με το μύθο, ο επισκέπτης για να έρθει σε επαφή με τις ψυχές των νεκρών, έπρεπε να τελέσει προσφορές και να τις βγάλει από τη λήθη δίνοντάς τους να πιουν αίμα θυσιασμένων ζώων, που χύνονταν στο πλακόστρωτο δάπεδο για να εξευμενίσουν τους θεούς του κάτω κόσμου.

Μια υπόγεια αίθουσα κατασκευάστηκε με τόξα ώστε να δημουργεί ψυχοακουστικά φαινόμενα καθώς εκεί επικρατεί απόλυτη ησυχία.

Στο τέλος ο επισκέπτης οδηγούνταν στην έξοδο του ανατολικού διαδρόμου για να μη συναντηθεί με τους άλλους που ακόμα προετοιμαζόταν. Δεν έπρεπε να πει σε κανέναν τι είδε και τι έζησε γιατί θεωρούνταν βλασφημία.

«Οι αρχαίοι Έλληνες, θεωρούσαν τους νεκρούς σκιές ελευθερωμένες από το φθαρτό σώμα με ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον», μας είπε ο κ. Σπύρος Ράπτης, φύλακας αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρου του Νεκρομαντείου.

Η αρχαία παράδοση, συνέχισε, αναφέρει πολλά ιερά και μαντεία όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με την ψυχή κάποιου προσφιλούς τους προσώπου ώστε να ζητήσουν πληροφορίες για το μέλλον τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα Μαντεία της Δωδώνης και των Δελφών, στο νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν υπήρχαν αίτημα χρησμού, αλλά μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων.

Στα άδυτα του ποταμού Αχέροντα

Στην περιοχή κυριαρχεί ο μυθικός ποταμός των ψυχών ο Αχέροντας, ο οποίος έχει καταγραφεί στην παγκόσμια συνείδηση ως ο ποταμός των ψυχών μέσα από τις διηγήσεις του Ομήρου. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στν Αχέροντα ποταμό βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου. Εδώ οδηγούσε τις ψυχές ο Έρμης, τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβανε ο Χάροντας να τις περάσει απέναντι στην Αχερούσια Λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρίσκονταν το υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα. Για τη μεταφορά των ψυχών ο Χάροντας έπαιρνε ως αντίτιμο έναν οβολό τον οποίο τοποθετούσαν πο συγγενείς κάτω από το στόμα των νεκρών. Όσοι δεν είχαν χρήματα παρέμεναν για πάντα στην όχθη του ποταμού.

Σήμερα, στην περιοχή του Αχέροντα ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει ένα πραγματικά υπέροχο ταξίδι, στην μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, με φυσιολατρικές αθλητικές δραστηριότητες στις Πηγές του ποταμού όπως πεζοπορία στα στενά, ράφτιγκ, καγιάκ, εξτριμ σπορ και ιππασία.

Στις εκβολές υπάρχει η δυνατότητα για βαρκάδα στον Αχέροντα στο δρομολόγιο που ακολούθησε ο μυθικός Οδυσσέας. Υπέροχες παραλίες είναι η Αμμουδιά στις εκβολές του Αχέροντα με τις ψαροταβέρνες της, η παραλία της Λούτσας με πλήρεις τουριστικές υπηρεσίες, το Αλωνάκι, η Σκάλα, ο Όρμος του Οδυσσέα.

Το πολυσύνθετο οικοσύστημα της περιοχής είναι προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000. Τον ποταμό Αχέροντα σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια και χιλιάδες πουλιά φωλιάζουν στο πλούσιο φύλλωμά τους ξορκίζοντας τη μυθική θλίψη με τη χαρά της ζωής.