TRAVEL

Ξεπερνούν τους 30.000 οι «μισθοφόροι» του ISIS

Ξεπερνούν τους 30.000 οι «μισθοφόροι» του ISIS
Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκει υποστηρικτές ακόμα και στην Ευρώπη. Και μάλιστα αρκετούς... Reuters/RODI SAID

Το χάος που έχει προκαλέσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος προσφέρει στους απανταχού πολεμοχαρείς τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν... εμπειρίες.

Η Συρία, η οποία μαστίζεται από έναν εμφύλιο που έχει γίνει αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι και να εκτοπιστούν εκατομμύρια πολίτες της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτελεί αυτή την περίοδο τον νούμερο ένα προορισμό για όσους συγκινούνται από τα όπλα, τις βόμβες και τις πράξεις ακραίας βίας, όπως είναι οι αποκεφαλισμοί «αλλόθρησκων».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από πρώην Βρετανό πράκτορα, τα ισλαμιστικά γκρουπ έχουν υπερδιπλασιάσει το «ανθρώπινο δυναμικό» τους μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει πλέον τα 31.000 άτομα.

Όπως αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, άλλοτε στέλεχος της ΜΙ6 οι περισσότεροι μη γηγενείς πολεμιστές εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος, οι σκληρές μέθοδοι του οποίου απομυθοποιούν τη δυναμική άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα της αλ Κάιντα.

«Ο αριθμός των ξένων που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος το τελευταίο διάστημα σε Συρία και Ιράκ έχει διπλασιαστεί παρά τις υπαρκτές προσπάθειες να αποτραπεί το ταξίδι τους στις συγκεκριμένες χώρες. Θα πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του Ισλαμικού Κράτους, πέρα από τις ρίψεις βομβών. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με δολοφονίες και περισσότερο πόλεμο αλλά με τον τρόπο που βλέπουμε ο ένας τον άλλον».

Οι περισσότεροι από τους ξένους μαχητές που εντάσσονται στον ISIS ή σε άλλα ισλαμιστικά τρομοκρατικά γκρουπ είναι Άραβες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ωστόσο υπολογίζεται ότι συνολικά, 86 χώρες έχουν «προμηθεύσει» τους τρομοκράτες με νέα στελέχη. Από τη Νορβηγία μέχρι το Ουζμπεκιστάν...

Πολλοί προέρχονται από την Τηνυσία, τη Σαουδική Αραβία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ αυτοί που έχουν ταξιδέψει σε Ιράκ και Συρία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζονται σε 5.000 χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μπάρετ, από αυτούς τους 5.000 οι περίπου 3.700 έχουν κάνει το ταξίδι από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βρετανία...

Πηγή: Reuters