TRAVEL

Κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος

Κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος

Ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη του καθενός, το Άγιο όρος είναι ένας τόπος που πάντα θα προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια όσων βρεθούν στη Χαλκιδική. Χιλιάδες προσκυνητές, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να δουν από κοντά και να ζήσουν για λίγο τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα, το επισκέπτονται κάθε χρόνο με ένα μεγάλο μέρος αυτών να προέρχονται από της ομόδοξες Βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία.

Για χιλιάδες ακόμη όμως, που για δικούς τους λόγους δεν μπορούν να το επισκεφτούν, αλλά για τις γυναίκες, αφού το άβατο απαγορεύει την πρόσβαση τους και την προσέγγιση σε απόσπαση μικρότερη των 500 μέτρων από τα μοναστήρια, μια κρουαζιέρα από την Ανατολική ή από τη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους είναι αρκετή για να πάρει κανείς μια ιδέα των μοναστηριών.

Όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα σας πουν ότι η κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος είναι μια από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Χαλκιδική. Η αλήθεια είναι ότι η Χαλκιδική προσφέρει τόσα πολλές και τόσες πολλές επιλογές που δυσκολεύεται κανείς να αφήσει κάτι εκτός προγράμματος.
Με το CNN Greece βρεθήκαμε στην περιοχή παρακολουθώντας τις δράσεις του Action in Greece και καταλήξαμε στο ότι ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σας, η κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στη λίστα σας.
Το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους με 20 μονές μεταξύ αυτών μια Ρωσική, μια Βουλγάρικη και μία σέρβικη και 12 σκήτες.

Ιστορία 1000 και πλέον χρόνων

Η ιστορία του ξεκινά πριν από περίπου 1100 και πλέον χρόνια επί των ημερών της Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας. Ο πρώτος καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους συντάχθηκε από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και επικυρώθηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή.
Γύρω στα 1100, το Άγιο Όρος είχε 180 μονές και εκείνη την περίοδο ιδρύθηκαν και τα πρώτα σλαβικά μοναστήρια .

Οι μονές καταστράφηκαν πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων από πειρατές, Λατίνους (μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης) και Καταλανούς τον 14ο αιώνα. Τότε υπήρχαν στη χερσόνησο περίπου 300 μοναστήρια αλλά μετά την επιδρομή των Καταλανών έμειναν μόλις 35. Όταν οι Σέρβοι κατέλαβαν τη Μακεδονία έθεσαν τον Άθω υπό την προστασία τους και ενίσχυσαν οικονομικά τα μοναστήρια. Την αυτονομία και τα προνόμια της βυζαντινής περιόδου αναγνώρισαν και τήρησαν και οι Οθωμανοί.

Αν βρεθείτε στην περιοχή επισκεφτείτε αρχικά την Ουρανούπολη. Πέρα από αφετηρία για το Άγιο όρος είναι μια πανέμορφη πόλη που πολλοί την επιλέγουν ως βάση των διακοπών τους και από εκεί εξερευνούν τις υπόλοιπες κοντινές περιοχές. Με το καραβάκι μπορείτε να πάτε είτε στην Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής και τις νησίδες Δρένια, για μπάνιο.
Από την Ουρανούπολη λοιπόν ξεκινούν οι κρουαζιέρες για τη Δυτική πλευρά του Αγίου Όρους, δύο φορές την ημέρα από τον Μάιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Μετά από 40 λεπτά θα δείτε την πρώτη μονή κοντά στην ακτή.

Είναι η μονή Δοχειαρίου και ακολουθούν οι.Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου Σίμωνος Πέτρας, Οσίου Γρηγορίου, και Διονυσίου, Αγίου Παύλου και οι σκήτες Νέα Σκήτη και Αγίας Άννας.
Είναι όλες ορατές από το πλοιάριο που θα σας μεταφέρει και φροντίστε να έχετε κιάλια ή τηλεφακό για να τις δείτε καλύτερα. Αν και λόγω του μεγέθους τους , είναι πολύ καλά ορατές. Το ταξίδι διαρκεί τέσσερις ώρες και έχετε είναι πολύ πιθανό να δείτε δελφίνια να σας συνοδεύουν.
Το ταξίδι είναι ξεκούραστο, και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί γενικά του δίνουν σχεδόν άριστες κριτικές. Για παρέα θα έχετε κυρίως τουρίστες από τα Βαλκάνια που γενικά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και είναι πολύ ανοιχτοί στο να γνωριστείτε και να κάνετε παρέα στη διάρκεια του ταξιδιού.
Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε την κρουαζιέρα και από την Όρμο της Παναγιάς αλλά θα είναι κρίμα να μην επισκεφτείτε την Ουρανούπολη έστω για μία βόλτα ή για φαγητό καθώς φημίζεται για τις ταβέρνες και τα εστιατόριά της.


Το Άγιο όρος πάντα θα προσελκύει και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την μυστηριακή του ατμόσφαιρα που την νιώθει κανείς ακόμη και από απόσταση.
Ένα ταξίδι στη Χαλκιδική ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένο χωρίς λίγο άρωμα αγίου Όρους.