TRAVEL

Παξοί: Η εξωτική συστάδα μικρών νησιών

Παξοί: Η εξωτική συστάδα μικρών νησιών
Δήμος Παξών

Οι Παξοί είναι τα μικρότερα από τα Επτάνησα. Πρόκειται για μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι.

Μια ανάσα από την Κέρκυρα, μόλις 7 μίλια και 8 μίλια από τις Ηπειρωτικές ακτές. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός. Σήμερα οι Παξοί έχουν περίπου 2.300 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχονται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

Οι Παξοί είναι απέραντος ελαιώνας και αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς. Οι Παξοί είχαν ανακηρυχθεί Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης (2004). Στο πλαίσιο των εορτασμών για το Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης, οι Παξοί ήταν το κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και πανευρωπαϊκών συναντήσεων.

Οι παραλίες

Οι παραλίες είναι μικρές σε μέγεθος και έχουν κρυστάλλινα νερά. Γιαννά, Σουλάνενας, Μπάλου, Αγία Μαρίνα, Μογγονήσι, Κλωνί, Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αλάτι, Κηπιάδι, Μαρμάρια, Λεβρεχιό, Γλυφάδα, Μονοδέντρι, Αρκουδάκι, Ορκός, Κανόνι, Χαραμ, Αχάι, Αυλάκι, Γαλάζιο, «βουλιάζουν» κάθε χρόνο από επισκέπτες. Στους Αντιπάξους ξεχωρίζουν οι πρασινογάλαζες αμμουδιές Βρίκα και Βουτούμι, Ροδοβάνι και Σαρακήνικο. Στο Μογγονήσι μπορείτε να θαυμάσετε τις σπηλιές (τα άντρα των Νηιρίδων), στον Τρυπητό τη φυσική γέφυρα, στο Μουσμουλιού το γκρεμό, τον όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα στον Ορθόλιθο, τις σπηλιές στο Αχάι καθώς και τον επιβλητικό γκρεμό στον Ερημίτη.

Αξιοθέατα - Φυσικές Ομορφιές

Το κάστρο του ΄Αη Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα
Το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι.
Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζια
Το Μουσείο Παξών
Το μύλο του Λεσιανίτη στα Τρανακάτικα.

Στους Αντίπαξους

Το σπίτι του Ντριχούτση στα Γαμματικέικα.
Το φάρο
Την Υπαπαντή
Το Μονοδεντρι. Παραλία που μπορείτε να πάτε από τον πάνω δρόμο της Λάκκας, παρακάμπτοντας δεξιά απέναντι από την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα στα Αργυρατικα.

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί οι οποίοιο την έκαναν έμβλημά τους. Ο Όμηρος αναφέρει τους Παξούς. Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής και ελληνόφωνες. Πρώτοι έποικοι ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά.

Ονομασία

Κατά το Στράβωνα, όπως αναφέρει ο Δήμος Παξών, το όνομά της στους Παξούς, έδωσε η Φοινικική λέξη “πακς”, που σημαίνει γεωμετρικό “τραπέζιο”, δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, κάτοικοι της Σικελικής Παξούντος, εκπατρίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί, δίδοντάς του το όνομα του τόπου που προήλθαν. Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι προέρχεται το όνομα των νησιών από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός). Ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας του Ερρίκου Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και μάλιστα από το μέλλοντα “πήξω”. Ντόπιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα προήλθε από τη φράση “πακσώσας θύρας” (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάη είναι κλειστό.