ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι είδαν οι πρώτοι τουρίστες που μπήκαν στη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία

Τι είδαν οι πρώτοι τουρίστες που μπήκαν στη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία
Προορισμός: Πιονγιάνγκ. Μια ρωσίδα τουρίστρια βγάζει σέλφι στο αεροδρόμιο του Βλαδιβοστόκ πριν από την πτήση για τη Βόρεια Κορέα στις 9 Φεβρουαρίου 2024 AP Photo

Εν μέσω πολέμου, πολλοί Ρώσοι τουρίστες αποκλείστηκαν από αρκετούς προορισμούς. Όμως η Βόρεια Κορέα – ως βασικός σύμμαχος της Ρωσίας – προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία για ταξίδι.

Αυτό το μήνα επέτρεψε σε περίπου 100 Ρώσους υπηκόους να ταξιδέψουν στη χώρα, για πρώτη φορά, όπως πιστεύεται, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα ελέγχεται αυστηρά. Μεμονωμένοι ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και τα γκρουπ συνοδεύονται από επιτηρητές.

«Σαν ταξίδι πίσω στο χρόνο»

Το γκρουπ των Ρώσων τουριστών έφτασε στην Πιονγιάνγκ στις 9 Φεβρουαρίου, ταξιδεύοντας με αεροπλάνο της βορειοκορεατικής Air Koryo από το Βλαδιβοστόκ.

Ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ Ilya Voskresensky, μιλώντας στο CNNi, παραδέχτηκε ότι ένας λόγος για να πραγματοποιήσει το ταξίδι ήταν να ανακαλύψει αν η σύγχρονη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να συγκριθεί με τη σοβιετική Ρωσία, για την οποία του μιλούσαν οι μεγαλύτεροι στην οικογένειά του.

«Όταν κοιτάς τη Βόρεια Κορέα συνειδητοποιείς ότι η γιαγιά και ο παππούς σου ζούσαν όπως ζουν εδώ», λέει. «Είναι σαν να τηλεμεταφέρεσαι στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις στην πόλη. Το μόνο πράγμα που προβάλλεται είναι κομματικά συνθήματα, σημαίες κλπ».

Το τετραήμερο ταξίδι κόστισε σε κάθε επισκέπτη κάτι λιγότερο από 700 ευρώ. Η ομάδα είχε μαζί της ανά πάσα στιγμή ρωσόφωνους ξεναγούς και μεταφραστές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στα αγάλματα των εκλιπόντων ηγετών Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ στο λόφο Μανσού, το Παλάτι των Παιδιών Μανγκιονγκντάε, όπου παρακολούθησαν μουσικοχορευτική παράσταση, και τρεις ημέρες στο χιονοδρομικό κέντρο Μασικριόνγκ.

03-masikryong-ski-resort.jpg
H Lena Bychcova κοιτάζει από το παράθυρο του δωματίου της στο χιονοδρομικό κέντρο ΜασικριόνγκElena Bychcova

Αυστηροί κανόνες

Τους δόθηκαν επίσης αυστηροί κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουν, ιδίως όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

«Μας ζητήθηκε να μην φωτογραφίζουμε στρατιωτικούς και γενικά ανθρώπους με στολή, να μην φωτογραφίζουμε εργοτάξια ή κτίρια υπό κατασκευή», λέει στο CNNi η Lena Bychcova. «Και υπήρχαν κανόνες σχετικά με το πώς να τραβάμε φωτογραφίες και γενικά να αντιμετωπίζουμε πορτραίτα ή γλυπτά ηγετών. Αν έχετε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό με φωτογραφία του ηγέτη, τότε δεν μπορείτε να διπλώσετε την εφημερίδα έτσι ώστε το πορτρέτο να τσαλακωθεί».

Αυτές οι εφημερίδες έγιναν μερικά από τα αγαπημένα της σουβενίρ από τη Βόρεια Κορέα. Δεν έβρισκες πολλά πράγματα που μπορούσες να αγοράσεις, λέει, αλλά υπήρχαν δύο καταστήματα – ένα στο αεροδρόμιο και ένα στην πρωτεύουσα – όπου οι τουρίστες μπορούσαν να προμηθευτούν μαγνήτες, κούκλες, σετ Lego και άλλα μικρά δώρα.

Παραπλανητική εικόνα

Πριν από την πανδημία, η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενων τουριστών στη Βόρεια Κορέα δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η Κίνα. Το γεγονός ότι οι πρώτοι τουρίστες που μπήκαν στη χώρα μετά την πανδημία ήταν Ρώσοι, είναι σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας της χώρας στη Βόρεια Κορέα – η οποία έχει εκφραστεί, μεταξύ άλλων, και με την προμήθεια πυραύλων για χρήση εναντίον της Ουκρανίας.

Τόσο ο Voskresensky όσο και η Bychcova λένε ότι η απόφασή τους να ταξιδέψουν δεν είχε σχέση με την πολιτική – πήγαν στη Βόρεια Κορέα με την επιθυμία να γνωρίσουν τους ντόπιους και να δημιουργήσουν σχέσεις.

https://www.instagram.com/reel/C3jU9PzNteq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μετά την επιστροφή της, όμως, η Bychcova δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά δυνατό στο βορειοκορεατικό σύστημα. «Περίπου 200 παιδιά είχαν ετοιμάσει μια ωριαία συναυλία ειδικά για εμάς. Και εμείς ήμασταν μόνο 97, οπότε υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στη σκηνή απ' ό,τι θεατές», λέει. «Μπορούσαμε να νιώσουμε ότι προσπαθούσαν να μας δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς είναι η Βόρεια Κορέα. Αλλά κάποιες λεπτομέρειες αποκάλυψαν ότι δεν ήταν εντελώς αληθινή, ότι υπάρχει και μια άλλη ζωή».

Με πληροφορίες από: Tourists have returned to North Korea for the first time since the pandemic. Here’s what they saw by Lilit Marcus and Mayumi Maruyama, CNN