Καλοκαίρι 2022: Η Αθήνα άδειασε αλλά ο Πολιτιστικός Αύγουστος είναι εδώ
Μόνο πολιτιστικά «αδιάφορος» δεν είναι και ο φετινός Αύγουστος στην Αθήνα, καθώς μια σειρά από εκδηλώσεις δηλώνουν έντονα την παρουσία του πολιτισμού στο κλεινόν άστυ ακόμα και για τον πιο «ήσυχο» μήνα του χρόνου.
Αίθρια, καφέ και εστιατόρια μουσείων δίνουν τον Αύγουστο, όπως και όλον τον χρόνο, τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας ένα ευχάριστο διάλειμμα σε φιλόμουσους επισκέπτες, αλλά και σε όσους τα επιλέγουν για μια ανάσα δροσιάς και απόλαυσης. Το πολιτιστικά ενεργό καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44), το καφέ στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 15) που «βλέπει» την αρχαιολογική ανασκαφή, αλλά και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου με τη μοναδική θέα στον Ιερό Βράχο, το αριστοκρατικό καφέ - εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας), το απολαυστικό μπιστρό «ILISSIA» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22), το δροσερό αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), το αισθητικά σύγχρονο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), αλλά και το πιο «διακριτικό» καφέ του Μουσείου Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12), είναι μερικές από τις δροσερές στάσεις στο κέντρο της Αθήνας, με το μεγάλο τους ατού να παραμένει ότι βρίσκονται δίπλα ή μέσα σε μουσεία. Τα οποία προσφέρουν πάντα ξεχωριστές εμπειρίες.
Από τις πολλές προτάσεις για επισκέψεις στα μοναδικά μουσεία της Αθήνας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε δυο εκθέσεις και μία δράση.
Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50) είναι το «κύκνειο άσμα» της πρόσφατα εκλιπούσας διευθύντριάς της, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία σχεδίασε και υλοποίησε το αφιέρωμα στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης, ενώ η έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα» στο Νομισματικό Μουσείο, που πήρε παράταση ως το τέλος του χρόνου, αποτελεί ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές της.
Από τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον μήνα αυτό, ξεχωρίσαμε την παρουσίαση, την Κυριακή 14 Αυγούστου, ώρα 13.00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) της μαρμάρινης κεφαλής παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη το 1922. Αρχαιολόγοι του ΕΑΜ μιλάνε για τη Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή το γλυπτό που ανασύρθηκε από τις στάχτες του Μουσείου, εστάλη στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρήθηκε στο ΕΑΜ τον Αύγουστο του 1926. Η μαρμάρινη κεφαλή, που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου («Aίθουσα του Bωμού» ή αίθουσα 34), από τις αρχές Αυγούστου ως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
Ποιος δεν απολαμβάνει τα θερινά σινεμά που, ευτυχώς, δεν στερείται η αθηναϊκή πρωτεύουσα; Αφήνοντας τη ρητορική ερώτηση στην άκρη, ξεχωρίσαμε για φέτος τον Αύγουστο το νέο θερινό σινεμά της πόλης, το Cine Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2), αλλά και δυο προτάσεις για δωρεάν προβολές: Την Τετάρτη 24/8, ώρα 21:00, η ταινία « Η Μεγάλη Απόδραση (The Great Escape)» του Τζον Στάρτζες, με τον θρυλικό Στιβ Μακουίν, θα προβληθεί στη Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια), στο πλαίσιο του 12ου Athens Open Air Film Festival, ενώ την Τρίτη 30/08, ώρα 21:30, «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (Les Parapluies de Cherbourg)», του Jacques Demy, θα παρουσιαστούν στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6), στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.
Τα φεστιβάλ στις διάφορες γειτονιές της Αθήνας είναι από τα πιο αγαπημένα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (http://www.theatrorematias.gr/), το Φεστιβάλ Γαλατσίου στο Ανοιχτό Θέατρο και το Παιδικό Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου στο Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ Άλσους Βεΐκου (https://www.galatsi.gov.gr/), το φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» στον Βύρωνα (https://www.festivalvraxon.gr/parastaseis.php) και το φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας (https://glyfada.gr/index.php/home/festival) είναι μερικές από τις διοργανώσεις που δίνουν πολιτιστικό παλμό στην αυγουστιάτικη πόλη.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προτείνει και τον Αύγουστο ενδιαφέρουσες υπαίθριες εκδηλώσεις και εκθέσεις που διεξάγονται στους χώρους του, ενώ δεν λείπουν και τον μήνα αυτό τα δροσερά καθημερινά Χορογραφημένα Σιντριβάνια δίπλα στο Κανάλι (πρόγραμμα σιντριβανιών εδώ https://www.snfcc.org/ekdiloseis/horografimena-sintrivania-sto-kanali/12298 ).
Από τις εκδηλώσεις-εκθέσεις ξεχωρίσαμε τις παρακάτω:
- https://www.snfcc.org/MythologiesNewTerrains
- https://www.snfcc.org/ekdiloseis/stayros-gasparatos-lars-jan-lapse/12136
- https://www.snfcc.org/SunsetDJsets2022
- https://www.snfcc.org/TakisMay22
- https://www.snfcc.org/WishPeaceInMind
- https://www.snfcc.org/YerolymbosExhibition
Τελευταίες, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, είναι οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, που κάθε χρόνο πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλη την επικράτεια- σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, με ελεύθερη είσοδο.
Φέτος, η πανσέληνος πέφτει 12 Αυγούστου, με τις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΑ να πραγματοποιούνται την ημέρα αυτή, αλλά και κοντινές σε αυτήν ημερομηνίες. Μείνετε συντονισμένοι/ες για το πρόγραμμα που θα δημοσιευτεί σε λίγες μέρες από το ΥΠΠΟΑ.