Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2018
Τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια και οι καλύτεροι σεφ του κόσμου για το 2018, αναδείχθηκαν σε τελετή που έγινε την Τρίτη (19/6) στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Την πρώτη θέση κατέκτησε το Osteria Francescana, ιταλικό εστιατόριο το οποίο λειτουργεί υπό την ηγεσία του περίφημου σεφ Massimo Bottura. Ο Bottura, ο οποίος συχνά ασχολείται με δημιουργικές παραλλαγές κλασσικών ιταλικών συνταγών, είχε κατακτήσει για πρώτη φορά την πρώτη θέση το 2016.
Οι τρεις πρώτες θέσεις ήταν σχεδόν ίδιες με πέρσι καθώς το El Celler de Can Roca, το οποίο είχε κερδίσει την τρίτη θέση πέρσι και την πρώτη θέση το 2015, ήρθε δεύτερο, ενώ το Mirazur της Γαλλίας, το οποίο πέρσι βρισκόταν στην τέταρτη θέση ανέβηκε τώρα στην τρίτη.
Ο περσινός νικητής, το Eleven Madison Park των ΗΠΑ έπεσε στην τέταρτη θέση, αφού βρισκόταν υπό ανακαίνιση για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, γεγονός που το ανάγκασε να κρατήσει τις πόρτες του κλειστές.
Η ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων έγινε με τις ψήφους 1.000 κριτών.
Ο Bottura, αφού δέχτηκε το βραβείο του, σημείωσε: «δεν θα σας απογοητεύσω, θα δείξω στον κόσμο ότι οι σεφ το 2018 είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σύνολο των συνταγών που μαγειρεύουν».
Τα φετινά βραβεία ανέδειξαν εκπροσώπους από όλο τον κόσμο στην λίστα των τοπ 50. Παρόλα αυτά όμως, η κυριαρχία ευρωπαϊκών προορισμών ήταν αδιαμφισβήτητη όπως και αυτή των ανδρών σεφ.
Η Clare Smyth, του εστιατορίου Core, η οποία ήταν η φετινή νικήτρια του βραβείου για την καλύτερη γυναίκα σεφ της χρονιάς, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα:
«Μονίμως με ρωτούν γιατί έχουμε έλλειψη από γυναίκες σεφ, γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στον χώρο… και γιατί δεν έχουμε περισσότερη πολυπολιτισμικότητα,» είπε, παραδεχόμενη ότι, «δεν έχω απαντήσεις».
Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει ο κλάδος της μαγειρικής να ασχοληθεί συλλογικά με τα προβλήματα αυτά και να βελτιώσει τα εστιατόρια προκειμένου να γίνουν «ένας πιο ανθρώπινος χώρος εργασίας, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.»
Πέρα από τα βραβεία που προαναφέρθηκαν, βραβεύτηκαν ακόμα ο Gaston Acurio του Astrid y Gaston, ο οποίος βραβεύτηκε για το σύνολο της καριέρας του, καθώς και ο Cedric Grolet ο οποίος κέρδισε το βραβείο για τον καλύτερο ζαχαροπλάστη. Τέλος, το εστιατόριο Azurmendi στην Ισπανία κέρδισε το βραβείο βιωσιμότητας.
Βραβεύτηκαν επίσης αξιοσημείωτα πρόσωπα στον χώρο τα οποία απεβίωσαν κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Μεταξύ τους, ο πρώτος ιταλός που έλαβε ποτέ τρία αστέρια Μισελίν, Gualtiero Marchesi και ο γάλλος Paul Bocuse. Τέλος, στην τελετή βραβεύτηκε και ο Anthony Bourdain, ο γνωστός παρουσιαστής του CNNi, συγγραφέας και σεφ ο οποίος επίσης απεβίωσε φέτος.
Η λίστα με τα καλύτερα 50 εστιατόρια στον κόσμο για το 2018:
1. Osteria Francescana (Μοντένα, Ιταλία) *καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη*
2. El Celler de Can Roca (Ζιρόνα, Ισπανία)
3. Mirazur (Μεντόν, Γαλλία)
4. Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη) *καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική*
5. Gaggan (Μπανγκόκ, Ταιλάνδη) * καλύτερο εστιατόριο στην Ασία*
6. Central (Λίμα, Περού) * καλύτερο εστιατόριο στην Νότια Αμερική*
7. Maido (Λίμα, Περού)
8. Arpege (Παρίσι, Γαλλία)
9. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
10. Asador Etxebarri (Αξπέ, Ισπανία)
11. Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
12. Blue Hill at Stone Barns (Ποκαντίκο Χιλς, Νέα Υόρκη)
13. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
14. Steirereck (Βιέννα, Αυστρία)
15. White Rabbit (Μόσχα, Ρωσία)
16. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
17. Den (Τόκυο, Ιαπωνία) *εστιατόριο που ανέβηκε περισσότερο*
18. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) *υψηλότερη νέα καταχώρηση*
19. Geranium (Κοπεγχάγη)
20. Attica (Μελβούρνη, Αυστραλία)
21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Παρίσι, Γαλλία)
22. Narisawa (Τόκυο, Ιαπωνία)
23. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
24. Ultraviolet (Σανγκάι, Κίνα)
25. Cosme (Νέα Υόρκη)
26. Le Bernardin (Νέα Υόρκη)
27. Boragó (Σαντιάγκο, Χιλή)
28. Odette (Σγικαπούρη) *νέα καταχώρηση*
29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Παρίσι, Γαλλία)
30. D.O.M. (Σάο Πάολο, Βραζιλία)
31. Arzak (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
32. Tickets (Βαρκελώνη, Ισπανία)
33. The Clove Club (Λονδίνο)
34. Alinea (Σικάγο)
35. Maaemo (Όσλο, Νορβηγία) * νέα καταχώρηση *
36. Reale (Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία)
37. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
38. Lyle's (Λονδίνο) * νέα καταχώρηση *
39. Astrid y Gastón (Λίμα, Περού)
40. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
41. Nihonryori RyuGin (Τόκυο, Ιαπωνία)
42. Ledbury (Λονδίνο)
43. Azurmendi (Larrabetzu, Spain) *βραβείο αειφορίας*
44. Mikla (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) * νέα καταχώρηση *
45. Dinner by Heston Blumenthal (Λονδίνο)
46. Saison (Σαν Φρανσίσκο)
47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Ελβετία) * νέα καταχώρηση *
48. Hiša Franko (Kobarid, Σλοβενία) * νέα καταχώρηση*
49. Nahm (Μπανγκόκ, Ταιλάνδη)
50. Test Kitchen (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική) *καλύτερο εστιατόριο στην Αφρική*
World's 50 best restaurants for 2018 announced by Barry Neild, CNNi