Η αποκλεισμένη Γάζα απέκτησε ένα πρωτότυπο εστιατόριο (pics)
Σε ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος, σε ένα κομμάτι γης που εκτείνεται λίγα μέτρα στο νερό στην παραλία στην πόλη της Γάζας, η Χάνα αλ-Τζαρούσα, μία νεαρή γυναίκα, απολαμβάνει το πρώτο εστιατόριο αναψυχής στο είδος του στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Το αλιευτικό σκάφος, οι ιδιοκτήτες του οποίου αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε εστιατόριο για να προσελκύσουν κατοίκους της Γάζας, έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος οκτώ μέτρα.
Το εστιατόριο, γνωστό ως «Lolo Rose», διαθέτει μία βεράντα η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 πελάτες ενώ η ευρύχωρη αυλή του, με εκπληκτική θέα στο πέλαγο μαζί με το φρέσκο άρωμα της θαλασσινής αύρας, μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 250 πελάτες από την πόλη.
Η Τζαρούσα, επαγγελματίας στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, εντυπωσιάστηκε από την ιδέα να δημιουργηθεί ένα εστιατόριο πάνω σε ένα ψαροκάϊκο.
«Είναι μια πηγή άνεσης και αναψυχής για τους επισκέπτες και τους πελάτες», δήλωσε στο Xinhua λέγοντας ότι είναι η τρίτη φορά που έρχεται εδώ για να εμπνευσθεί για τα ποιήματά της.
Η ίδια εκτιμά ότι η διασκέδαση στις αποκλεισμένες παράκτιες περιοχές είναι πολύ περιορισμένη λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, και ως εκ τούτου, το εστιατόριο-ψαροκάικο αποτελεί μία μοναδική ιδέα.
Όπως τονίζει η Χάμαντ, φίλη της Τζαρούσα, «Το πιο ελκυστικό μέρος για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας είναι η θάλασσα».
Όμως και ο Μαχμούντ Ζακούτ, πελάτης και αυτός του πρωτότυπου εστιατορίου, πιστεύει ότι αυτό το εστιατόριο είναι μία νέα επιλογή αναψυχής για τους κατοίκους της Γάζας.
Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει πολύ ενθουσιασμένος που η επταμελής οικογένειά του θα δειπνήσει σε αυτό το όμορφο σκάφος. Εκτιμά δε, ότι παρόμοια έργα δίνουν την ευκαιρία να αψηφήσουν την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Γάζα.
«Το σκάφος έχει προσελκύσει πολλούς πελάτες που αναζητούν μια αλλαγή στον ελεύθερο χρόνο εδώ, καθώς η παραλία της Γάζας έχει γεμίσει με κολυμβητές», λέει ένας υπάλληλος του εστιατορίου.
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μοχάμεντ Ταρτούρι είπε στο ειδησεογραφικό Xinhua ότι το σκάφος, το οποίο μετατράπηκε σε εστιατόριο, ήταν αγκυροβολημένο για χρόνια στο λιμάνι της Γάζας.
«Το μεγάλο αυτό αλιευτικό σκάφος δεν έβγαινε στη θάλασσα εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε το Ισραήλ στους ψαράδες στη Λωρίδα της Γάζας και λόγω της αδυναμίας των αλιευτικών επιχειρήσεων», λέει ο Ταρτούρι αναφερόμενος στους περιορισμούς που θέτουν οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις στους ψαράδες, να αλιεύουν δηλαδή σε περιοχή έξι μιλίων μέσα στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας.
Οι περιορισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα πολλά αλιευτικά σκάφη να εγκαταλειφθούν στο λιμάνι της Γάζας αφού οι ιδιοκτήτες τους σταμάτησαν να ψαρεύουν, καθώς τα έσοδά τους ήταν λιγότερα από τα λειτουργικά έξοδα.
Για τον Ταρτούρι το εστιατόριο « Lolo Rose» αντανακλά το σύνθημα «μέσα στο νερό αλλά σταθερό στη γη» ως έκφραση της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του θύλακα στα μέσα Ιουνίου 2007.
Οι συνθήκες του αποκλεισμού και το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων είχαν ως αποτέλεσμα την εξάρτηση της Λωρίδας της Γάζας από τον εγχώριο τουρισμό, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε εστιατόρια και θέρετρα.
Οι οικονομολόγοι από τη Γάζα υποστηρίζουν ότι οι δημιουργικές ιδέες μπορούν να ωθήσουν την οικονομία να ανθίσει και να αναπτυχθεί σε μια εποχή που οι παραδοσιακές τουριστικές εγκαταστάσεις κλείνουν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης.
Παρά τις αντιξοότητες όμως που επικρατούν στην περιοχή, οι ιδιοκτήτες του σκάφους επιδιώκουν να επεκτείνουν τα σχέδιά τους κατασκευάζοντας δύο ακόμα ορόφους, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν 300 πελάτες. Ελπίζουν ακόμα να μπορέσουν στο μέλλον να πλεύσουν υποβρύχια μαζί με τους πελάτες.
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem