ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μπακού: Η «πύρινη» πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν

Μπακού: Η «πύρινη» πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Αζερμπαϊτζάν, η χώρα του φυσικού αερίου και του πανάκριβου χαβιαριού που προέρχεται από ένα από τα αρχαιότερα ψάρια του κόσμου, τον οξύρρυγχο.

Το Μπακού αποκαλείται και ως πόλη της φωτιάς καθώς φυσικές φλόγες αναδύονται από την καύση φυσικού αερίου σε αγωγούς μέσα στη γη. H πρωτεύουσα, το Μπακού βρίσκεται στα ανατολικά, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και αποτελείται από την κεντρική (νέα πόλη) και την παλαιά πόλη.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η πόλη έχει 2.045.815 κατοίκους. Βρίσκεται στις νότιες ακτές της χερσονήσου Αμπσερόν της Κασπίας. Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι η γεννέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ.

Το όνομα Μπακού προέρχεται από το αρχαίο περσικό όνομα της πόλης Μπαντ-κουμπέ, που σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη».

Τα κυριότερα αξιοθέατα βρίσκονται στη μεσαιωνική πόλη

Ο Πύργος Maiden, έχει ύψος 29 μέτρα. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα και αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού.

Το παλάτι Shirvan Shahs είναι ένα συγκρότημα ανακτόρων κατασκευασμένα από ψαμμίτη. Ήταν έδρα της δυναστείας του βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Μεσαίωνα.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνει παλιά, πέτρινα αρχοντικά, που έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί. Στο Μπακού μπορείτε να δείτε το μουσείο της λογοτεχνίας Nizami Literature Museum.

Κατά μήκος της Absheron Peninsula, βγαίνοντας από το Μπακού, υπάρχει μια έρημη περιοχή με φυσικές πηγές πετρελαίου και αλατιού. Εκεί θα δείτε το ναό Atashgah Fire, οποίος μοιάζει με αρχαίο κάστρο. Είναι πεντάγωνος έχει σχήμα πενταγώνου και έχει κατασκευαστεί το 17ο με 18ο αιώνα. Εγκαταλείφθηκε το 1883 και μετατράπηκε σε μουσείο το 1975. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται 15.000 άτομα.

Φυσικές φλόγες που φτάνουν ακόμη και τα 3 μέτρα βγαίνουν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου από το βουνό της φωτιάς Yanar Dag.