ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Παρατηρώντας τα αποδημητικά πουλιά στο Γιβραλτάρ

Παρατηρώντας τα αποδημητικά πουλιά στο Γιβραλτάρ
Πανάκριβα τηλεσκόπια και κάμερες εστιάζουν στα πουλιά που περνάνε από το στενό του Γιβραλτάρ AP Photo

Περίπου 15.000 με 20.000 λάτρεις των πουλιών έρχονται στο στενό του Γιβραλτάρ κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν το πέρασμα 30 εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle

«Έχει τόσα πολλά χρώματα, πολύ, πολύ φωτεινά χρώματα. Και ένα μακρύ, μυτερό ράμφος για να πιάνει μέλισσες και άλλα έντομα. Τρυγυρνάει απλά και πιάνει τις μέλισσες».

Η Σάρον Ντάγκαν έχει ταξιδέψει περίπου χίλια μίλια από τη νότια Αγγλία μέχρι εδώ. Οι μελισσοφάγοι πετούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, από τις χειμερινές φωλιές στην Αφρική περίπου δύο χιλιάδες μίλια έως τις φωλιές στην Ευρώπη. Εκεί διασκορπίζονται και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Από εδώ όμως πρέπει να περάσουν όλα τα πουλιά.

Πανάκριβα τηλεσκόπια και κάμερες εστιάζουν στα πουλιά που περνάνε από το στενό του Γιβραλτάρ. Το πόσο μεγάλο είναι το πάθος αυτών που έρχονται να δουν τα πουλιά φαίνεται συχνά από τον εξοπλισμό.

«Νομίζω ότι το τηλεσκόπιο και το τρίποδο κοστίζουν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ. Η κάμερα δεν είναι και η πιο ακριβή. Κοστίζει γύρω στα 1.500 ευρώ. Όλα μαζί όμως... μαζεύεται τελικά ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό», λέει η Φραντζέσκα Λέσερ από την Ελβετία.

Πανάκριβα ταξίδια

Ο Ρίτσαρντ Μάγερς και η σύζυγός του ήρθαν στο στενό του Γιβραλτάρ από τις ΗΠΑ για μια εβδομάδα.

«Μου φαίνεται κοστίζει κάτι παραπάνω από 7.000 δολάρια αυτό το ταξίδι. Ζούμε πολύ απλά και χαλάμε τα χρήματά μας στα ταξίδια. Υποστηρίζουμε επίσης το έργο που κάνουν οι περιβαλλοντολόγοι και οι ερευνητές σχετικά με τη μετανάστευση των πτηνών».

Ο Γιάβι Ελοριάγκα βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού. Προσφέρει οργανωμένες εβδομάδες για την παρατήρηση των πουλιών, με διαμονή, μεταφορά και καθοδήγηση από ειδικούς.

«Η μετανάστευση των πουλιών γίνεται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η πιο σημαντική όμως εποχή εδώ είναι το καλοκαίρι και την επεκτείνουμε. Αυτοί οι πελάτες όμως τώρα είναι ελκυστικοί για τα ξενοδοχεία επειδή έρχονται εκτός εποχής και ταυτόχρονα διαθέτουν μέτρια έως υψηλή αγοραστική δύναμη».

Η σύγκρουση με τις ανεμογεννήτριες

Ωστόσο υπάρχει μια ‘παραφωνία’ στο στενό. Φυσάει σχεδόν πάντα δυνατός άνεμος, γι' αυτό υπάρχουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες εδώ και θεωρούνται ‘δολοφόνοι’ πουλιών. Πρεπει να βρεθεί μια λύση, λέει ο Αλεχάντρο Ονρούμπια από το Ίδρυμα MIGRES, το οποίο ερευνά τη μετανάστευση των πτηνών.

«Από το 2008, όλα τα αιολικά πάρκα της περιοχής έχουν επαγγελματίες ορνιθολόγους. Εάν εντοπίσουν κοπάδια πουλιών κοντά στις ανεμογεννήτριες, μπορούν να τις σταματήσουν σε λιγότερο από ένα λεπτό, μειώνοντας έτσι τις συγκρούσεις»

Οι επικριτές λένε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά νεκρά πτηνά από τις ανεμογεννήτριες και ότι το ίδρυμα παίρνει χρήματα από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.