Μπέργκερ με κρέας... γαϊδουριού: Το πιάτο που γνωρίζει απροσδόκητη επιτυχία στην Κίνα
Όπως η Ελλάδα δεν είναι μόνο μουσακάς και τζατζίκι, έτσι και η Κίνα δεν είναι μόνο ντάμπλινγκ και σπρινγκ ρολ. Στο Πεκίνο, ένα ασυνήθιστο (για τη δυτική κουλτούρα) πιάτο γνωρίζει απροσδόκητη επιτυχία. Και δεν είναι άλλο από το… μπέργκερ γαϊδουριού!
Το μπέργκερ... γαϊδουριού προβάλλεται ως το νέο ο νέο... χιτ της κινεζικής κουζίνας, αλλά και το γαστρονομικό «αντίπαλον δέος» των δυτικών γεύσεων. Όλα αυτά, όμως, όχι χωρίς ενστάσεις...
Στο δημοφιλές εστιατόριο Fat Wang's Donkey Burger το πιάτο σερβίρεται σε ψωμάκι με κρεμμύδια.
«Στην Κίνα έχουμε ένα ρητό: Στον παράδεισο υπάρχει το κρέας δράκου, στη γη το κρέας γαϊδουριού», λέει ο Wang Li Min, ένας ντόπιος, φανατικός της νέας αυτής λιχουδιάς.
Όσοι το έχουν δοκιμάσει, μιλούν για ένα κρέας με έντονη και γεμάτη γεύση που περισσότερο θυμίζει μοσχάρι, παρά κοτόπουλο ή χοιρινό. Πρόκειται για μία τοπική σπεσιαλιτέ της επαρχίας Χεμπέι, που πολύ γρήγορα έγινε τάση σε όλο και περισσότερες μεγαλουπόλης της Κίνας. Μόνο στο Πεκίνο υπάρχουν 20 υποκαταστήματα του Fat Wang's Donkey Burger.
Μία σύγχρονη... παραδοσιακή γεύση
Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για το πώς το κρέας του γαϊδουριού εξελίχθηκε σε δημοφιλή γεύση στην βόρεια Κίνα. Ένας από αυτούς αποδίδεται στον Τσιανλόνγκ, τον έκτο Αυτοκράτορα της δυναστείας Τσινγκ. «Όταν ο αυτοκράτορας ταξίδευε νότια, σταμάτησε στην Hejian Fang της επαρχίας Hebei. Πείνασε τη νύχτα και ρώτησε έναν ευνούχο αν υπήρχε κάτι να φάει. Η σπιτονοικοκυρά στο σπίτι όπου έμενε, του έφτιαξε μία τηγανίτα. Κατά σύμπτωση, είχαν σκοτώσει κι ένα γαϊδούρι κι έβραζαν το κρέας του. Οπότε, τα ένωσε και τα έδωσε στον Αυτοκράτορα» εξηγεί ο Wang Haibo, ανιψιός του ιδρυτή της αλυσίδας εστιατορίων και ένας από τους επικεφαλής καταστήματος.
Λίγο μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το 1949, οι γεωργοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το κρέας του γαϊδουριού όταν ταξίδευαν για δουλειές καθώς ήταν φθηνό και διατηρείτο για μέρες χωρίς να χαλάσει.
Το πόσο δημοφιλές είναι το κρέας του γαϊδουριού στην Κίνα, αμφισβητείται, ωστόσο, από πολλούς. Σύμφωνα με τον Σουν Γιου Τσιανγκ, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Qingdao, η μεγάλη ζήτηση του συγκεκριμένου κρέατος περιορίζεται μόνο σε λίγες μεγάλες επαρχίες όπως η Hebei ή η Xinjiang.
«Το κρέας γαϊδάρου δεν αποτελεί κυρίαρχο προϊόν κρέατος για κατανάλωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα εξακολουθούν να τρώνε χοιρινό, πουλερικά, βοοειδή και αρνί», εξηγεί ο ίδιος.
Από την άλλη, ο Zhang Haitao, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Hebei για τη προώθηση του γαϊδουρινού κρέατος και ιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων Kung Fu Donkey, σημειώνει πως η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, εκτιμώντας πως πρόκειται για τάση που μπορεί να γίνει παγκόσμια.
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν πτώση της αγοράς γαϊδουρινού κρέατος στην Κίνα. Κάτι που o καθηγητής Σουν αποδίδει εν μέρει στην ακριβή και χρονοβόρα εκτροφή του γαϊδουριού.
Όπως και να'χει, σήμερα, το πιάτο αυτό είναι κομμάτι της κουζίνας της Βορειοανατολικής Κίνας και αξιοποιείται ευρέως στην προσέλκυση τουριστών.