Η πορεία ενός πιάτου από τη συνταγή μέχρι την κουζίνα του κέτερινγκ και από εκεί στο αεροπλάνο που πετάει στα 35.000 πόδια είναι γεμάτη απρόοπτα. Περισσότερα από 13 δισ. δολ. ξοδεύονται ετησίως για τον τομέα προετοιμασίας φαγητών και άλλων προμηθειών του είδους από τις αεροπορικές εταιρείες που καθημερινά ταΐζουν εκατομμύρια πεινασμένους και συχνά εξαιρετικά απαιτητικούς πελάτες.
Δικαιώνοντας το κόστος και τις προσπάθειες των chef τους να φέρουν το inflight menu στις διακεκριμένες θέσεις που του πρέπει, κάποιες αεροπορικές εταιρείες φέρνουν την έμπνευση από το έδαφος στα σύννεφα. Το περιοδικό Travel + Leisure ζήτησε από τους ταξιδιάρηδες αναγνώστες του να ψηφίσουν τα καλύτερα φαγητό στον αέρα και αυτή είναι η ετυμηγορία τους.
Την επόμενη φορά που θα κάνεις σε μία αεροπορική εταιρεία η επιλογή θα περάσει από το στομάχι.
Στη gallery οι κορυφαίες δέκα κουζίνες που αγγίζουν τη στρατόσφαιρα του ουρανίσκου.
PHOTO 1 / 10
Photo 1/10
10η θέση: Qantas Airways
Βαθμολογία: 82.42
Με τον αγαπημένο restaurateur της Aυστραλίας, τον Neil Perry, υπεύθυνο για τη μοντέρνα κουζίνα στις Premium Economy, First, και Business Class θέσεις, η Qantas Airways έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο νόστιμες αεροπορικές εταιρείες σήμερα. Με 16 sommeliers και mixologists να ανανεώνουν τη λίστα κρασιών και αφεψημάτων συνεχώς, η πτήση με την Quantas σε μεθάει από ευφορία. Πηγή: Quantas
Photo 2/10
9η θέση: Virgin Atlantic
Βαθμολογία: 82.74
Η τελική επιλογή στο μενού γίνεται από τουλάχιστον 500 πιάτα που οι άνθρωποι της V.A. δοκιμάζουν για να καταλήξουν στο τι θα φτάσει στα δικά μας στόματα. Δέσμευση τους η κουζίνα υψηλής ποιότητας σε όποια θέση και αν ταξιδεύει κανείς. Πηγή: Virgin Atlantic
Photo 3/10
8η θέση: Air New Zealand
Βαθμολογία: 83.09
Περισσότερα από 1 εκατ. κρασιά σερβίρονται στις πτήσεις της Air New Zealand κάθε χρόνο, κάτι που δείχνει ότι οι someliers και οι βοηθοί τους έχουν πραγματικά πολύ δουλειά. Ο καταξιωμένος chef Peter Gordon είναι αυτός που επιλέγει το μενού για τη Business Class της εταιρείας και αυτό σημαίνει πολλά. Πηγή: Air New Zealand
Photo 4/10
7η θέση: Thai Airways
Βαθμολογία: 83.13
“Οτιδήποτε και αν δοκιμάσαμε ήταν υπέροχο” σχολίασε ένας από τους αναγνώστες του περιοδικού. Ακόμη και στην Οικονομική θέση “η εξυπηρέτηση ήταν βασιλική” συμπλήρωσε κάποιος άλλος. Η γνήσια Ταϊλανδέζικη κουζίνα μάλλον ποτέ δεν έχει φτάσει πιο ψηλά. Πηγή: Thai Airways
Photo 5/10
6η θέση: Korean Air
Βαθμολογία: 83.47
Η Erika Aresta υποστήριξε ότι το φαγητό της Korean Air είναι “υπερβολικά νόστιμο”. Δεν ήταν η μόνη. Τα κράκερ γαρίδας είναι το λιγότερο που μπορεί να απολαύσει κανείς ενώ η κοτόσουπα με ginseng και το δημοφιλές μεικτό ρύζι bibimbap είναι δημοφιλής επιλογή σε κάθε θέση. Πηγή: Korean
Photo 6/10
5η θέση: All Nippon Airways
Βαθμολογία: 84.21
Η ιαπωνική κουλτούρα έχει τη γιορτή της στα 35.000 και πλέον πόδια καθώς το μενού της Tastes of Japan της All Nippon Airways έχει αναλάβει να σε ξεναγήσει στις γεύσεις της Άπω Ανατολής. Τα αυγά μπένεντικτ με χοιρινά λουκάνικα από την περιοχή της Kanagawa έχουν κάνει πολλούς να πετάξουν στα σύννεφα. Πηγή: All Nippon Airways
Photo 7/10
4η θέση: Cathay Pacific Airways
Βαθμολογία: 84.79
Από φέτος η αλυσίδα ξενοδοχείων Mandarin Oriental συνεργεί με την αεροπορική εταιρεία για να προσφέρουν εκρηκτικά στην έμπνευση τους menu για την Πρώτη Θέση. Οι chef από ξενοδοχεία του Λονδίνου, του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ, του Σαν Φρανσίσκο, του Τόκιο και της Βοστώνης συμμαχούν για μια κουζίνα πραγματικά πολυπολιτισμική και υπερβατική στις γεύσεις της. Πηγή: Cathay Pacific
Photo 8/10
3η θέση: Turkish Airlines
Βαθμολογία: 85.14
“Υπέρτατη εμπειρία”. “Εάν οι Turkish Airlines ήταν εστιατόριο θα έκλεινα τραπέζι κάθε μέρα”. Εδώ το φαγητό δεν είναι μόνο νόστιμο, είναι και ευπαρουσίαστο. Οι επιβάτες στη Business Class απολαμβάνουν to εθνικό ρόφημα της χώρας από σαμοβάρι! Mash'Allah! Πηγή: Turkish Airlines
Photo 9/10
2η θέση: Emirates
Βαθμολογία: 87.26
Η αραβική κουζίνα στα καλύτερα της. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει άλλωστε τίποτα λιγότερο στην εταιρεία που έχει αναλάβει να κάνει την ταξιδιωτική εμπειρία, απίθανη απόλαυση. Από φέτος στην Πρώτη θέση έξι διαφορετικές ποικιλίες canapés συνοδεύονται από Dom Pérignon Vintage Rosé 2003. Ω, Θεοί! Πηγή: Emirates
Photo 10/10
1η θέση: Singapore Airlines
Βαθμολογία: 90.40
Το φαγητό στο αεροπλάνο έχει αδιάφορη γεύση αλλά δεν φταίει απαραίτητα ούτε το catering, ούτε ο chef. Όταν ταξιδεύουμε ψηλά στον ουρανό, η υγρασία στην καμπίνα του αεροπλάνου μειώνεται περίπου 15%. Έχοντας λιγότερη υγρασία στο λαιμό, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης αργεί να πάει στον εγκέφαλο και μειώνεται περίπου 20-50 % όπως όταν έχουμε γρίπη. Σε μια μελέτη του 2010 από το Ινστιτούτο Fraunhofer, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Lufthansa, ανακαλύφθηκε πως η αντίληψη της αλμυρότητας στον μέσο επιβάτη μειώνεται περίπου 20–30%, ενώ της γλυκύτητας μειώνεται περίπου 15-20 %.
Όλα τα παραπάνω δεν απασχολούν τη Singapore Airlines που έχτισε ακόμη και μια κουζίνα που προσομοιώνει το περιβάλλον χαμηλής πίεσης της καμπίνας του αεροπλάνου έτσι ώστε να φτιάξει ένα σωστό και εύγευστο μενού. Μια εταιρεία ορκισμένη στην απόλαυση κάθε άισθησης; Ακριβώς! Πηγή: Singapore Airlines