ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Από την Μεσσηνία στη Στοκχόλμη ταξίδεψε ο «Γρύπας Πολεμιστής»

Από την Μεσσηνία στη Στοκχόλμη ταξίδεψε ο «Γρύπας Πολεμιστής»
Υπουργείο Πολιτισμού

Στην Στοκχόλμη ταξίδεψαν τα ευρήματα από τον περίφημο τάφο του «Γρύπα του Πολεμιστή» που αποκαλύφθηκε το 2015 στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου από την σκαπάνη των Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ, από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν τις ανασκαφές, παρουσίασαν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας τα ευρήματα από τον τάφο, στο Μεσογειακό Αρχαιολογικό Μουσείο της σουηδικής πρωτεύουσας.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Στοκχόλμη με συνδιοργανωτή το Δήμο Πύλου - Νέστορος, παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος.

Όπως μεταδίδει το eleftheriaonline.gr, σε δηλώσεις του ο κ. Καφαντάρης εξέφρασε “βαθιά υπερηφάνεια που κατάγομαι από έναν τόπο με τόσο σημαντική ιστορία, έναν τόπο που η φήμη του ολοένα και εξαπλώνεται”, προσθέτοντας ότι “η εξωστρέφεια και η ανάδειξη του δήμου μας ως πολιτιστικού προορισμού είναι προτεραιότητά μας, σε συνδυασμό πάντα με την ανάπτυξη του τουρισμού”.

Ο τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή»

Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. Δίπλα στον πολεμιστή βρέθηκαν σειρά από αντικείμενα, όπως ένα χάλκινο σπαθί με λαβή από χρυσό και ελεφαντοστό, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη- χάλκινα αγγεία, χάλκινο αμφορέα, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφοι από πολύτιμους λίθους.

Ποιος ήταν ο Γρύπας Πολεμιστής;

Ο άντρας που βρίσκεται στον τάφο είναι περίπου 30 - 35 ετών και είχε μαζί του πάνω από 1.400 αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων είναι μινωικής τέχνης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ανασκαφείς οι οποίοι εργάζονταν πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή, πως τόσο η Πύλος, όσο και οι Μυκήνες στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ.

«Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου κατά την οποία οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη», ανέφεραν εκείνη την περίοδο οι ανασκαφείς.

Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.