ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Πάργα: Πώς να ζήσεις σε έναν παράδεισο, δίπλα στις πύλες του Άδη

Δημήτρης Σούλτας Δημήτρης Σούλτας - CNN Greece

Η Ελλάδα μπορεί να έχει χιλιάδες επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν είναι όλες το ίδιο προσιτές. 

Η Δυτική Ελλάδα, φημισμένη για τα νερά του Ιονίου, έμοιαζε επί δεκαετίες δυσπρόσιτη λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου. Η Πάργα ένας εμβληματικός τόπος και για τα παραδεισένια του νερά, αλλά και για την ιστορία του, ήρθε πιο κοντά στις μεγαλουπόλεις όταν βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο και περιμένει τους επισκέπτες της προσφέροντας την αίσθηση του νησιού, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιηγήσεις, αφού εντός των ορίων του Δήμου βρίσκεται το ποτάμι των πηγών του Άδη, ο Αχέροντας, αλλά και το Νεκρομαντείο.

Χτισμένη σε ένα πανέμορφο ανάγλυφο, πάνω σε λόφους που την μετατρέπουν σε ένα μεγάλο μπαλκόνι στο Ιόνιο, η Πάργα εδώ και αιώνες άφηνε τους επισκέπτες της τόσο εντυπωσιασμένους που όλοι έφευγαν με την υπόσχεση να επανέλθουν.

parga-poli.jpg

Η πόλη της Πάργας

Eurokinissi

Πριν φτάσουμε στις ρίζες του τόπου που μας πάνε πίσω στην αρχαιότητα να θυμηθούμε ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η χώρα έβραζε και ήταν έτοιμη να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό, ο Αλή Πασάς έδειξε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Πάργα, στα όρια της εμμονής. Επί χρόνια προσπαθούσε να την κρατήσει υπό την κυριαρχία του, χωρίς επιτυχία όμως καθώς δεν τον βοήθησαν και οι συσχετισμοί της εποχής. Ενετοί αρχικά και Γάλλοι στην συνέχεια την ανέδειξαν σε κεντρικό λιμάνι και οι αναφορές στη σημασία της και την ομορφιά της είναι συνεχής.

Ο τόπος μοιάζει ευλογημένος. Μια πόλη με πολύχρωμα σπίτια, νησίδες που «στολίζουν» τη θέα προς το Ιόνιο, καταπράσινα νερά και εδώ και πολλά χρόνια με άπειρες επιλογές στη γαστρονομία και στη διασκέδαση. Και όχι μόνο αυτά. Σε απόσταση αναπνοής ο Μύθος και η Ιστορία έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα.

Αχέροντας: Ο ποταμός που επέλεξε ο Άδης ως «υποδοχή»

aherontas-piges-toy-adi.jpg

Οι πηγές του Αχέροντα

CNN GREECE

Ο Αχέροντας, αν και μικρός σε μήκος, είναι από τους γνωστότερους ποταμούς της χώρας, καθώς ο μύθος τον ήθελε να είναι αυτός που επέλεξε ο Άδης, για να δέχεται μέσω των πυλών του τους νεκρούς. Μην φανταστεί κανείς έναν απόκοσμο τόπο. Το ποτάμι είναι βατό, προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες, είναι μια ακόμα ευκαιρία για τον επισκέπτη να γεμίσει εμπειρίες. Είναι άλλωστε λίγοι οι τόποι που σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις θάλασσα και ποτάμι σε τόσο μικρή απόσταση.

Το Νεκρομαντείο, μια πύλη για «επικοινωνία» με τον κάτω κόσμο

Μπορεί τα μαντεία των Δελφών και της Δωδώνης να είναι γνωστά για τους χρησμούς τους, το Νεκρομαντείο όμως, μια ανάσα κι αυτό από την πόλη της Πάργας, είχε μια τελείως διαφορετική λειτουργία. Ήταν ο χώρος όπου οι ζώντες επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τους αποθανόντες συγγενείς τους, μέσω τελετουργικών, που τους έβαζαν σε ένα απόκοσμο περιβάλλον, μια κατάσταση μεταξύ επίγειας ζωής και του Άδη.

nekromanteio.jpg

Ο εξωτερικός χώρος του Νεκρομαντείου

CNN GREECE

Πίσω στην πανέμορφη πόλη για βόλτα, φαγητό, ποτό ή έναν απλό περίπατο. Οι μέρες όσων την επισκέπτονται είναι γεμάτες. Γιατί η Πάργα είναι από τους τόπους που σου δίνουν τόσες επιλογές που είναι βέβαιο ότι κάτι θα έχεις αφήσει για την επόμενη φορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ