ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Γυαλοχώρια: Ένας μαγευτικός τόπος στο Δήμο Παγγαίου

Γυαλοχώρια: Ένας μαγευτικός τόπος στο Δήμο Παγγαίου
Αχιλλέας Σαββόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές, αγνά παραδοσιακά προϊόντα, ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.

Αυτά είναι τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Η ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους. Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα γυαλοχώρια.

Είναι ένας τόπος που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο. Αποκτά φανατικούς φίλους που έρχονται από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν τα γυαλοχώρια του Παγγαίου ως τη Χαλκιδική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Βαλκανικής κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι επενδύσεις που γίνονται σε τουριστικές υποδομές από Έλληνες και ξένους φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική της περιοχής.

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν έναν τόπο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να «εμπιστευτεί» όλες του τις αισθήσεις και να αφήσει πίσω την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής, να ξεκινήσει μια περιήγηση όπου μπορεί να νιώσει το άγγιγμα της θάλασσας και να απολαύσει τη φιλοξενία των κατοίκων.

Τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου δηλ. η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέα Πέραμος, οι Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, η Φωλιά, το Μυρτόφυτο και ο Άγιος Ανδρέας παλιότερα αποτελούσαν έναν αυτοτελή δήμο, τον Δήμο Ελευθερών. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω οικισμούς έχουν ορεινό χαρακτήρα, επειδή όλοι έχουν πρόσβαση σε θάλασσα με πεντακάθαρες παραλίες, στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών έχουν χαρακτηριστεί ως γυαλοχώρια.

Πλούσια ιστορία

Μια σειρά από βραχογραφίες και γεωμετρικά σχέδια σε σπήλαια και βραχώδεις εκτάσεις στη Φωλιά και στο Μυρτόφυτο μαρτυρούν την ιστορικότητα της περιοχής. Ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος κάνουν εκτενείς αναφορές στα έργα τους στην περιοχή, που από τον 7ο αιώνα π.Χ. κατοικείτο από Θρακικά φύλλα.

Η αρχαία πόλη Οισύμη που αναφέρεται στο έβδομο κεφάλαιο της Ιλιάδας και αποτέλεσε μια από τις πρώτες αποικίες των Θασίων είναι η σημερινή Νέα Πέραμος. Χτίστηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης που ήκμασε μέχρι το Βυζάντιο. Αυτό μαρτυρούν τα απομεινάρια του κάστρου (βυζαντινή Ανακτορούπολη) χτισμένο τμηματικά στη δυτική πλευρά της πόλης από τον 12 μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Αναφορά στην περιοχή κάνει και ο μεγάλος ιστοριογράφος Θουκυδίδης, όταν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας γίνεται δεκτός από τους κατοίκους τριών μεγάλων πόλεων ανατολικά του Στρυμόνα τη Μύρκινο, τη Γαληψό και την Οισύμη ως ελευθερωτής από τους Αθηναίους στρατηγούς. Με το όνομα του στρατηγού Βρασίδα είναι γνωστή μέχρι τις μέρες η κατάφυτη χερσόνησος, ο φυσικός λιμενοβραχίονας, δυτικά του λιμανιού των Ελευθερών.

Η δυναμική Ν. Πέραμος

Η Νέα Πέραμος εξακολουθεί να παραμένει διοικητικό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή του κόλπου των Ελευθερών με συνεχή τουριστική ανάπτυξη, που κάθε καλοκαίρι προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Για τη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν άνετα και φιλόξενα παραθαλάσσια ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Απολαύστε τη βόλτα σας κατά μήκος της παραλίας όπου μπορείτε να γευτείτε ολόφρεσκους ψαρομεζέδες ή εκλεκτά κρέατα συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Γραφικές ταβέρνες και οργανωμένα εστιατόρια θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική σας απαίτηση.

Το πραγματικό διαμάντι όμως της Νέας Περάμου είναι οι Αμμόλοφοι. Αν δεν τους επισκεφθείτε, τότε πραγματικά θα έχετε ένα κενό στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς. Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

Στους Αμμόλοφους, εκτός ότι θ΄ απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα μπορείτε να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σε ένα από τα πολλά οργανωμένα beach bar που υπάρχουν.

Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος. Στους Αμμόλοφους θα συναντήσετε πολύ καλό και ενδιαφέρον κόσμο Θα χορέψετε στους ρυθμούς του καλοκαιριού και είναι σίγουρο ότι θα ζήσετε σε ένα νέο Super Paradise.

Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας, οι Αμμόλοφοι είναι και πάλι ιδανικοί. Οι τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν απόλυτα κάθε επιθυμία. Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, επιλέξτε τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στην σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.

142983621


Πηγή:Αχιλλέας Σαββόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γραφική Ν. Ηρακλείτσα

Ανατολικά της Νέας Περάμου στα όρια με τον Δήμο Καβάλας βρίσκεται το γραφικό, θέρετρο της Νέας Ηρακλείτσας που συνδυάζει τη νυχτερινή διασκέδαση με τη φυσική ζωή. Όπως και η Νέα Πέραμος κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που έφεραν μαζί τους πλήθος παραδόσεων και εθίμων.

Στην ειδυλλιακή ολοκάθαρη παραλία της μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και να γνωρίσετε από κοντά συναρπαστικά θαλάσσια σπορ. Στη Νέα Ηρακλείτσα, υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 και πολλά μπαράκια δίπλα στη θάλασσα.

Εξοπλισμένα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα είναι έτοιμα να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Ένας μεγάλος αριθμός από ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ κατά μήκος του πεζόδρομου θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική απαίτησή. Για τους κατόχους μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, η σύγχρονη μαρίνα προσφέρει άνετη παραμονή.

Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για να δείτε από κοντά τη θαυματουργή εικόνα που η παράδοση θέλει να έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ανήμερα της γιορτής του ιερού Ναού, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου, η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα και εμπορικά πανηγύρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Ελευθερές είναι το ιστορικότερο και παλαιότερο χωριό της περιοχής. Ήταν το χωριό των δεκατεσσάρων εκκλησιών, από τις οποίες σώζεται μόνο αυτή των Παμεγίστων Ταξιαρχών -χτισμένη για δεύτερη φορά στα 1891- στον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια.

Χτισμένο στους πρόποδες του Όρους Σύμβολο από πρόσφυγες του Πόντου, το Ελαιοχώρι περιστοιχίζεται από καταπράσινους αμπελώνες και ελαιώνες, στους οποίους οφείλει την ονομασία του. Πριν φύγετε δοκιμάστε σπιτικό γλυκό σταφύλι αλλά και άλλα γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου.

Από το Μυρτόφυτο στη Φωλιά

Με μακραίωνη ιστορία, που οι ρίζες της φθάνουν μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, βρίσκεται το Μυρτόφυτο. Οι κάτοικοί του, οι περισσότεροι καλλιεργητές αμπελιών, έχουν στραφεί με επιτυχία στην παραγωγή και εμφιάλωση του γνωστού παραδοσιακού τσίπουρου. Στο χωριό λειτουργεί παραγωγική μονάδα και εμφιαλωτήριο τσίπουρου από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα συσκευαστήρια σταφυλιών που παράγονται στην περιοχή ποικιλίες Σουλτανίνα και Ροζακί- και τροφοδοτούν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Φωλιά είναι το μέρος όπου μπορείτε συνδυάσετε ιδανικά βουνό και θάλασσα. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα ντόπια τυριά και να απολαύσετε το παραδοσιακό τσίπουρο. Την προσοχή του επισκέπτη θα αποσπάσει το εντυπωσιακό φράγμα άρδευσης, που δεν εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της καλλιέργειας.

Στα νότια του Δημοτικού Διαμερίσματος πάνω από τη θάλασσα δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος (ή αλλιώς πύργος της Απολλωνίας) που χτίστηκε γύρω στον 13ο - 14ο μ. Χ. αιώνα. Ο βυζαντινός πύργος διέσωσε το όνομα της πόλης και βρίσκεται στην περιοχή όπου και η αρχαία Απολλωνία. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής που στεγάζεται σ? ένα παλιό παραδοσιακό πέτρινο σπίτι. Όσοι αγαπάτε την φύση ανεβείτε όσο πιο ψηλά στο χωριό και από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία θαυμάστε τη θέα που είναι μοναδική.

Η μικρότερη σε έκταση και κατοίκους τοπική κοινότητα είναι ο Άγιος Ανδρέας σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο. Δημιουργήθηκε από Ρώσους καλόγερους οι οποίοι το 1870 επέλεξαν την περιοχή για να χτίσουν το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, απ' όπου πήρε το όνομά του το χωριό, ενώ εγκαταλείποντάς το μερικά χρόνια αργότερα, έχτισαν όμοιό του στο Άγιο Όρος.

Στους μοναχούς οφείλεται η πρώτη καλλιέργεια αμπελιού στην περιοχή που συνοδεύονταν από την παραγωγή κρασιού. Μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή κρασιού από οινοποιούς του οικισμού. Το εκ βάθρων ανακαινισμένο πετρόχτιστο μετόχι του Αγίου Ανδρέα θα γυρίσει τον επισκέπτη πολλά χρόνια πίσω.

142983651


Πηγή:Αχιλλέας Σαββόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ