ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Audrey Hepburn: Η τραυματική παιδική ηλικία και η τραγική απώλεια

Audrey Hepburn: Η τραυματική παιδική ηλικία και η τραγική απώλεια

Η Audrey Hepburn από σκηνή της ταινίας «Breakfast at Tiffany's».

YouTube

Μια από τις πιο εμβληματικές σταρ στην ιστορία του Χόλιγουντ, η Audrey Hepburn ξεκίνησε ταπεινά για να κατακτήσει τον κινηματογράφο, αλλά υπέμεινε αρκετά τραύματα και κακουχίες στην πορεία.

Κόρη μιας Ολλανδής ευγενούς και ενός Βρετανού πατέρα γεννημένου στη Βοημία, τα πρώτα της χρόνια επισκιάστηκαν από την έλευση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. ένα από τα πολλά ζητήματα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει κατά τα πρώτα της χρόνια.

Οι γονείς της τελικά χώρισαν όταν εκείνη ήταν μόλις έξι ετών, κάτι που είχε βαθιά επιρροή στηn Audrey Hepburn. Το να μεγαλώνεις στο αποκορύφωμα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης δεν ήταν ιδανικό σε καμία περίπτωση, και ενώ η ωρίμανση κάτω από τη σκιά του πολέμου ήταν μια διαμορφωτική εμπειρία που την έκανε το αποφασιστικό άτομο που ξέρουμε, η απουσία του πατέρα της ήταν έντονα αισθητή.

Η μητέρα της, Ella van Heemstra, απέρριπτε οποιεσδήποτε ερωτήσεις για το πού βρισκόταν ο απών πατέρας της λέγοντας ότι είχε φύγει για ένα ταξίδι από το οποίο δεν αναμενόταν να επιστρέψει. Η μικρή Audrey όμως δεν κάλυψε ποτέ την απώλεια του πατέρα της. Η μητέρα της ήταν μία σκληρή γυναίκα που ναι μεν τα είχε όλα στη εντέλεια στο σπίτι, δεν έδειχνε όμως τον παραμικρό οίκτο για τα συναισθήματα της κόρης της.

«Νόμιζα ότι η μητέρα μου δεν θα σταματούσε ποτέ να κλαίει κρυφά», θυμάται στο ντοκιμαντέρ Audrey: More Than an Icon. «Έκλαιγε με λυγμούς όλη τη νύχτα. Την άκουγα να κλαίει στο διπλανό δωμάτιο. Ήθελα να είμαι μαζί της αλλα δεν με άφηνε».

Αναλογιζόμενη το διαζύγιο των γονιών της, παραδέχτηκε ότι το τραύμα της απώλειας του πατέρα της τη στιγμάτισε για πάντα. Ο πατέρας της εγκατέλειψε ξαφνικά την οικογένειά του χωρίς εξήγηση και η σταρ ομολόγησε ότι «με άφησε ανασφαλή, ίσως για όλη τη ζωή μου». Μπορεί στη συνέχεια να πέτυχε σπουδαία πράγματα στο σινεμά, αλλά αυτό το κενό στη ζωή της ήταν ένα από αυτά που πάλευε να καλύψει ακόμα και όταν είχε μάθει την επιτυχία.

«Ως παιδί, δεν μπορείς να καταλάβεις», είπε η Hepburn. «Αυτή η αίσθηση ανικανότητας, το παράξενο αίσθημα όταν κάποιος δεν είναι ποτέ εκεί. Δεν κατάλαβα ποτέ πραγματικά τους λόγους του, απλώς ήξερα βαθιά μέσα μου ότι ο μπαμπάς δεν θα ξαναγυρνούσε. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα που είχα ως παιδί. Ήταν ένα από τα τραύματα που άφησαν ένα πολύ βαθύ σημάδι πάνω μου».

Ακόμη και όταν ήταν πλέον παγκόσμια σούπερ σταρ, η Hepburn συνέχισε να λαχταρά τον πατέρα της, αναζητώντας τον παντού για μια επανένωση το 1964. Μέχρι τότε, ήταν γνωστή για το πρώτο της Όσκαρ, ένα Τόνυ, δύο Μπάφτα και ένα ζευγάρι Χρυσές Σφαίρες, για να μείνει τελικά συντετριμμένη από την πλήρη και απόλυτη αδιαφορία του πατέρα της.

Ο φωτογράφος John Isaac -που ήταν παρών στη συνάντηση- αποκάλυψε ότι «δεν την δέχθηκε» κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επανένωσης τους, κάτι που «πλήγωσε πραγματικά» τη Hepburn. Η φήμη και η περιουσία έχουν συχνά έναν τρόπο να επιδιορθώνουν κάποια τραύματα μας, αλλά σε αυτή την περίπτωση, απλά δεν έγινε ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ