Γεύσεις Σαντορίνης στη Ρόκα της Οίας: Πώς φτιάχνεται η «λούντζα»
Η εικόνα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη αδικεί εν πολλοίς ένα νησί κομψοτέχνημα, με φυσική ομορφιά και γραφικότητα, που το έχει αναδείξει και ως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα του νησιού, έχουν κάθε λόγο να διατηρήσουν τα στοιχεία που κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει. Εκτιμούν μάλιστα, ότι με μια οργανωμένη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες που φτάνουν από όλο τον κόσμο.
Στα στενά πέτρινα σοκάκια, τα παραδοσιακά χωριά και τις «μαυροντυμένες» παραλίες, υπάρχουν εκατοντάδες εστιατόρια, καφέ και καταστήματα, που διατηρούν την κυκλαδίτικη ομορφιά των κτηρίων, σεβονται το επιβλητικό σαντορινιό τοπίο και «παντρεύουν» τα ντόπια υλικά με τη σύγχρονη κουζίνα.
Επισκεφθήκαμε ένα από αυτά, μέσα στα δρομάκια της γραφικής Οίας, όπου μια παρέα φίλων, διατηρεί τη «Ρόκα» ένα παραδοσιακό εστιατόριο που βασίζεται ακριβώς σε αυτές τις αρχές. Το εστιατόριο είναι φτιαγμένο σε ένα παραδοσιακο κυκλαδίτικο σπίτι με τη χαρακτηριστική παρεΐστικη αυλή του και ένα μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο.
Πώς φτιάχνεται η «λούντζα»
Η ίδια φιλοσοφία διαπερνά και τα πιάτα της Ρόκας. Ντοπια κυκλαδίτικα προϊόντα, εντάσσονται αρμονικά σε πιο σύγχρονες συνταγές για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα, είναι η χειροποίητη «λούντζα» ή «λότζα», ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο αλλαντικό από χοιρινό, ντόπια μυρωδικά και τοπικό κρασί.
Ο σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης, ολοκληρώνει μια χρονοβόρα διαδικασία ωρίμανσης που διαρκεί έως 25 ημέρες.
Ένα από τα «συστατικά» για να αποκτήσει η «λούντζα» την ξεχωριστή γεύση της, είναι ο δυνατός αέρας, χαρακτηριστικό των νησιών του Αιγαίου, με το αλλαντικό να παραμένει κρεμασμένο μέσα σε τούλι και εκτεθειμένο στον άνεμο έως ότου στεγνώσει.
Δείτε το βίντεο με την παρασκευή του παραδοσιακού αλλαντικού
Τα Καπετανόσπιτα της Οίας
Αρκετά από τα κτήρια της γειτονιάς «Σιδεράς» όπου βρίσκεται η Ρόκα, είναι διατηρητέα Καπετανόσπιτα.
Όταν ανέλαβε η νέα ομάδα της Ρόκας να διαχειριστεί το εστιατόριο, απέφυγε τις εξωφρενικές ανακαινίσεις, αντίθετα διατήρησε στο έπακρο την παραδοσιακή του ομορφιά. Τα παράθυρα σκαλισμένα από τη μέσα μεριά, δεν υπάρχουν πια στην αγορά, στην οροφή της κουζίνας διατηρείται η παλαιά κατασκευή, που ονομάζεται «σκάφη».
«Το πρώτο συμβόλαιο του σπιτιού που σήμερα βρίσκεται η Ρόκα, είναι ένα προικοσύμφωνο του 1912. Ίσα που ξεχωρίζουν τα γράμματα. Η γραφή φαίνεται πως είναι με πένα», εξηγεί στο CNN Greece η Σοφία Σιγάλα εκ των ιδιοκτητών της Ρόκας.
Έλληνες κεραμίστες έχουν φιλοτεχνήσει τα πιάτα, τα ποτήρια αλλά και μεγάλο μέρος της διακόσμησης.
Χαρακτηριστικό είναι το αντίγραφο ενός «κρατευτή» που κοσμεί το εστιατόριο.
Όπως μας εξήγησε ο κεραμίστας Γιάννης Βλαντωνόπουλος του 1260Ceramic Studio, πρόκειται για αντίγραφο σκεύους που βρέθηκε σε ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Σε αυτό κατασκευάζονταν τα γνωστά μας σήμερα … σουβλάκια, πριν από τουλάχιστον 3.600 χρόνια πριν δηλαδή γίνει ακόμα η έκρηξη.
Το πρωτότυπο του «κρατευτή» φιλοξενείται στο προιστορικο μουσείο της Θήρας.