ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στη Σκόπελο

Απόδραση στη Σκόπελο
Eurokinissi/Γιώργος Πούλιος

Η Σκόπελος είναι ένα από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ο βασικός οικισμός είναι η χώρα της Σκοπέλου με 3.000 μόνιμους κατοίκους. Η Γλώσσα έχει πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκους. Μεταξύ των δύο βασικών οικισμών υπάρχουν πολλοί άλλοι μικρότεροι, οι οποίοι κατοικούνται κυρίως τους θερινούς μήνες.

Η Σκόπελος προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών φιλοξενίας, από σπιτικούς ξενώνες έως 5στερα ξενοδοχεία και spa. Διαθέτει, επίσης, ολοκληρωμένες υποδομές, όπως κέντρα υγείας, ταχυδρομεία, τράπεζες, ATM, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ταξιδιωτικά γραφεία, εργαστήρια χειροτεχνίας, γκαλερί.
Το τοπίο της Σκοπέλου είναι ανάγλυφο. Υπάρχουν αρκετά βουνά, τα οποία σχηματίστηκαν πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια. Η σύνθεσή τους είναι συνδυασμός ηφαιστειογενών πετρωμάτων, όπως γρανίτης, μάρμαρο και ιζηματογενών, όπως ο ασβεστόλιθος. Χάρη στην έντονη βροχόπτωση τους χειμερινούς μήνες, η πανίδα του νησιού είναι πλούσια σε πεύκα, βελανιδιές, ελαιόδεντρα και καρποφόρα δέντρα. Χάρη στην πανίδα του, το νησί έχει σπουδαία μελισσοκομική παράδοση και παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι.

Η ιστορία

Οι κάτοικοι των προϊστορικών χρόνων έχτιζαν σπίτια σε προστατευμένες παραλίες, όπως ο Πάνορμος και ο Στάφυλος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Στάφυλο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος της έδωσε το όνομα Πεπάρηθος. Το όνομα του Στάφυλου έχει πάρει ο σύγχρονος οικισμός που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη χώρα και η παραλία, όπου το 1936 ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της Μινωικής Εποχής. Από τους πρώτους που αποίκησαν το νησί πιστεύεται ότι ήταν Κρήτες εξερευνητές, οι οποίοι εισήγαγαν στη Σκόπελο την αμπελουργία και άλλες καλλιέργειες. Στην πάροδο των αιώνων, η Σκόπελος κατοικήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς, μέχρι τη διακήρυξη της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1832. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτήθηκε από τις δυνάμεις του γερμανικού άξονα ενώ, το 1944 εντάχθηκε διοικητικά στο νομό Μαγνησίας του διαμερίσματος της Θεσσαλίας. Χάρη στην αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά και στενά πέτρινα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις σκεπές από πλάκα Πηλίου, η χώρα της Σκοπέλου ανακηρύχθηκε το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 300 βυζαντινές εκκλησίες.

Οι παραλίες

Η Σκόπελος διαθέτει τόσο αμμώδεις ακτές όσο και ακτές με βότσαλα. Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν οι πιο εντυπωσιακές παραλίες: Περιβόλι, Αποθαμένη, Αϊ-Γιάννης, Σπηλιά. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, η απουσία ανθρώπινης παρέμβασης ή οικιστικής ανάπτυξης προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές ευκαιρίες για περιπατητικές εκδρομές, κολύμπι και καταδύσεις.

Η μορφολογία της νότιας ακτογραμμής του νησιού είναι εντελώς διαφορετική: απέραντες παραλίες, πεύκα που βουτούν στη θάλασσα, μαγευτικό δειλινό, οργανωμένες παραλίες με υποδομές για οικογενειακές και κοσμικές διακοπές. Τα 100 χλμ ακτών που περιστοιχίζουν τη Σκόπελο, από τις απέραντες παραλίες της Μηλιάς και της Καστάνης, έως τους «ιδιωτικούς» όρμους στο Χόβολο και τον Πάνορμο, περιμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα. Ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες παραλίες τον Αύγουστο, το τοπίο παραμένει παρθένο όπως ήταν πριν από έναν αιώνα.

Οι γιορτές

Σύμφωνα με το Δήμο Σκοπέλου, κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται στο νησί πολλές εκδηλώσεις, παραδοσιακά πανηγύρια, θρησκευτικές γιορτές, πολιτιστικά φεστιβάλ καθώς και αθλητικές διοργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ