Η τραγική Ρίβα Στέενκαμπ μας υπενθυμίζει ότι η βία μετράει θύματα
Από τη στιγμή της δολοφονίας της η Ρίβα Στέενκαμπ έγινε ένα πρόσωπο που μας υπενθυμίζει με την τραγικότητα της ιστορίας της τη βία κατά των γυναικών και την ανάγκη εξάλειψης της. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η ιστορία της μοιάζει ξανά επίκαιρη.
Τη στιγμή που ο δολοφόνος (και σύντροφος της) Όσκαρ Πιστόριους αλλάζει φυλακή, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα του Νοτιοαφρικανού σπρίντερ να μεταφερθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα με καλύτερες συνθήκες για άτομα με αναπηρία, η ιστορία της Στέενκαμπ στοιχειώνει τη μνήμη. Όπως και θα κάνει μέχρι η βία σταματήσει να μετράει θύματα.
Αυτή είναι η ιστορία της Ρίβα Στέενκαμπ που όταν δεν χαμογελούσε στο φακό ως μοντέλο ήθελε να παλέψει για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοιοικογενειακής βίας, για την ίδια.
Γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 19 Αυγούστου του 1983
Ξεκίνησε στα 15 της, όταν και την ανακάλυψε η beauty editor της τοπικής εφημερίδας, Barbara Robertson. "Ήταν 15, και ένας πραγματικά ένα παιδί" είπε η Robertson στο Sky News. "Δεν υπήρχε τίποτα περίπλοκο επάνω της. Ήταν γλυκιά, πατούσε στα πόδια της, είχε άστρο" συμπλήρωσε.
Κουβαλώντας κάτι από Κέιτ Μος, η Στέενκαμπ έκλεινε συμβόλαια μόδας όσο το όνομα της επέμενε να εμφανίζεται χρόνο με το χρόνο στις λίστες των πιο σέξι γυναικών στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό FHM.
Οι σπουδές της διακόπηκαν βάναυσα όταν έπεσε από άλογο σε προπόνηση ιππασίας. Η Στέενκαμπ έπρεπε να μείνει ακίνητη, να αποφύγει την παράλυση, το κατάφερε. Αποφοίτησε με άριστα το 2005.
Τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της είχε ακτιβιστική δράση κατά της κακοποίησης των γυναικών. Μια μέρα πριν τη δολοφονία της από τον σύντροφο της, παρότρυνε μέσα από το Twitter τις γυναίκες να φορέσουν μαύρα μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ένδειξη πένθους για τις γυναίκες που βιάζονται και κακοποιούνται μέσα σε μία σχέση.
Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και σκόπευε να ασχοληθεί με τη δικηγορία μετά τα 30 της, υπερασπιζόμενη υποθέσεις σεξουαλικής βίας.
Η σχέση της με τον Πιστόριους δεν ήταν η πρώτη τοξική σχέση της ζωής της. Η Στέενκαμπ μετακόμισε στο Γιοχάνεσμπουργκ για να ξεφύγει από τον πρώην φίλο της που την "κακοποιούσε συστηματικά" σύμφωνα με τον κύκλο της. "Δεν την χτύπαγε, της ασκούσε όμως ψυχολογική βία, την έβαζε να κάνει εξαντλητικές δίαιτες, την βασάνιζε" είπαν.
Αυτή η σχέση ήταν και η αφορμή για να βάλει ένα πλάνο ζωής. Ένα καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το 2012, η Στέενκαμπ συμμετέχει ως διαγωνιζόμενη στο reality show Tropika Island που γυρίστηκε στην Τζαμάικα. Ανταγωνιζόταν για ένα χρηματικό έπαθλο του 1 εκατομμυρίου ραντ. Το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής προβλήθηκε μετά το θάνατό της προκαλώντας σκάνδαλο.
Η ίδια έλεγε ότι ήταν ένα Παιδί του Θεού. Βαθιά θρησκευόμενη, η Στέενκαμπ είχε έγραψε λίγες μέρες πριν τον θάνατο της στο Instagram: "Σε χρειάζομαι. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο που αναπνέω. Δεν είμαι αρκετά δυνατή μόνη μου. Αμήν".
Γνώρισε τον δολοφόνο της στις 4 Νοεμβρίου. "Γεια σας παιδιά, είμαι πολύ κουρασμένη, είναι πολύ μακριά για να οδηγήσω. Θα περάσω το βράδυ στον Όσκαρ. Τα λέμε αύριο" έγραψε στους φίλους της τη μοιραία νύχτα του, ανησυχητικά βίαιου, θανάτου της.
Η δολοφονία της Στέενκαμπ συνέβη λίγους μήνες μετά την υπόθεση του βιασμού και άγριας δολοφονίας της 17χρονης Anene Booysen ένα χρόνο πριν.
Η άτυχη 17χρονη είχε βρεθεί σε μία οικοδομή κοντά στο σπίτι της στο Bredasdorp. Είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού, είχε ακρωτηριαστεί σαν σε σφαγείο και πέθανε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Το στυγερό έγκλημα είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών ενώ ο πρόεδρος Ζούμα το είχε χαρακτηρίσει “σοκαριστικό, σκληρό και απάνθρωπο” και είχε καλέσει τα δικαστήρια να επιβάλουν τις σκληρότερες δυνατές ποινές όταν πρόκειται για σεξουαλικά εγκλήματα. Η Στέενκαμπ σκόπευε να θέσει τον εαυτό της σε αυτό το σκοπό.
Σήμερα και οι δύο γυναίκες είναι πρόσωπα που θυμίζουν στη χώρα τη σκληρή αλήθεια πίσω από τις πόρτες που η ενδοοικογενειακή βία είναι ανεκτή δολοφονώντας.
Δολοφονήθηκε από τον Όσκαρ Πιστόριους στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Έξι χρόνια φυλάκισης για ένα φόνο, αυτή ήταν η ιστορία της.