Ο μικρότερος κύβος του Ρούμπικ κοστίζει 4.775 ευρώ και λύνεται με… τσιμπιδάκι
Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών MegaHouse παρουσίασε έναν κύβο του Ρούμπικ τόσο μικροσκοπικό, που χρειάζεται… τσιμπιδάκι για να τον λύσεις.
Κάθε όψη του κύβου, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, έχει μήκος περίπου πέντε χιλιοστά. Ο κύβος έγινε προ ημερών διαθέσιμος για προπαραγγελία στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, ενώ οι παραδόσεις αναμένονται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Με βάρος μόλις 0,3 γραμμάρια, ο κύβος έχει περίπου το ένα χιλιοστό του μεγέθους του πρωτότυπου, του οποίου κάθε πλευρά είναι περίπου 5,6 εκατοστά. Κάθε πλευρά των εννέα τετραγώνων στις έξι όψεις της συσκευής έχει διαστάσεις μόλις 1,6 χιλιοστά.
Η MegaHouse δήλωσε στο CNNi ότι άρχισε να το σχεδιάζει πριν από τέσσερα χρόνια και ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραγωγή του το 2022. Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσαν τον περασμένο Αύγουστο ότι πρόκειται για τον μικρότερο κύβο παζλ στον κόσμο, σπάζοντας το ρεκόρ του Βρετανού σχεδιαστή παζλ Τόνι Φίσερ από το 2016, ο οποίος είχε παρουσιάσει μια έκδοση 5,6 χιλιοστών.
Αλλά η τιμή των 777.777 γιεν (4.775 ευρώ) υποδηλώνει ότι πρόκειται περισσότερο για ένα συλλεκτικό αντικείμενο και όχι ένα απλό παιχνίδι.
50 χρόνια από την εφεύρεσή του
Η κυκλοφορία συμπίπτει με τα 50ά γενέθλια του περιστρεφόμενου παζλ που δημιούργησε ο Ούγγρος εφευρέτης Ερνο Ρούμπικ το 1974. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 500 εκατομμύρια κύβοι.
Τουρνουά διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο με τους συμμετέχοντες να διεκδικούν τον τίτλο του ταχύτερου λύτη του παζλ. Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ για τον κλασικό κύβο 3x3x3 είναι ο 22χρονος Κορεάτης – Αμερικανός Μαξ Παρκ, ο οποίος έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ σε 3,13 δευτερόλεπτα σε έναν διαγωνισμό στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια πέρυσι, ακολουθούμενος από τον 10χρονο Ουάνγκ Γιχένγκ από την Κίνα, ο οποίος πέτυχε το προσωπικό του ρεκόρ των 3,38 δευτερολέπτων σε έναν διαγωνισμό στην πατρίδα του τον Αύγουστο.
Με πληροφορίες από: This is the world’s smallest Rubik’s Cube. And it actually works by Chris Lau and Nodoka Katsura, CNN