ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Run Lola Run»: Πώς μια μικρή γερμανική παραγωγή επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο

Σκηνή από την ταινία «Run, Lola, Run»

Lucky Red Distribuzione, Fandango at Home

Πριν 25 χρόνια, μια μικρή, χαμηλού προϋπολογισμού γερμανική ταινία με τον τίτλο «Run Lola Run» προκάλεσε θύελλα στον κόσμο του κινηματογράφου. Κοιτάζοντας πίσω, παρατηρούμε παραλληλισμούς μεταξύ της οραματικής ταινίας και των ταινιών που έχουν γίνει σκηνοθετικές υπερπαραγωγές σήμερα.

Με πρωταγωνίστρια την φλογερή Franka Potente, η υπόθεση της «Lola» ακολουθεί την ηρωίδα καθώς πρέπει να τρέξει ολόκληρο το Βερολίνο για να βοηθήσει τον λακέ μαφιόζο φίλο της (Moritz Bleibtreu) να ξεφύγει από έναν εχθρό… και να βρει με κάποιο τρόπο 100.000 γερμανικά μάρκα κάπου στην πορεία.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε DVD

Μία από τις κύριες πτυχές της ταινίας που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ο τρόπος με τον οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη-χρονογραφήματα που δείχνουν τη δύσκολη θέση της Lola και την ακολουθούν σε μια ελαφρώς διαφορετική αλυσίδα γεγονότων, με το καθένα να οδηγεί σε ένα δραστικά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ακριβώς όπως σε πιο πρόσφατες ταινίες, όπως το «Into the Spider-Verse» ή το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness», κάθε σύμπαν ή βινιέτα μοιράζεται ορισμένες ομοιότητες.

Ένα άλλο στοιχείο που μοιράζεται το «Lola» με μερικές από τις μεγαλύτερες ταινίες του σήμερα είναι οι εξαιρετικές σωματικές απαιτήσεις που θέτει η Potente.

Ενώ οι περισσότεροι ηθοποιοί μπορεί να προπονούνται για έναν ρόλο για να βελτιστοποιήσουν τη σωματική διάπλασή τους και την εμφάνισή τους προς όφελος της κάμερας – σκεφτείτε τον Χιου Τζάκμαν για την ερμηνεία του με τον μυώδη μεταλλαγμένο Γούλβεριν ή τον Χένρι Κάβιλ για το «The Witcher» – στην πραγματικότητα μοιάζει εντελώς στημένο όλο αυτό με το fitness, η Potente όμως εμφανίζεται να τρέχει σε ένα γρήγορο κλιπ για εκπληκτικό χρόνο στην οθόνη στο "Run Lola Run" (εξ ου και ο τίτλος) κι αυτό φαίνεται να της βγαίνει εντελώς φυσικά.

Παραδόξως όμως, η ηθοποιός, η οποία έχει εμφανιστεί στο franchise ταινιών «Bourne» δίπλα στον Matt Damon και ως ο κακός της σεζόν 2 στο «Claws», μεταξύ πολλών άλλων συντελεστών – δεν θεωρεί αυτό το γύρισμα από την αρχή της καριέρας της ως ένα από τα πιο φρικτά.

«Όχι, δεν ήμουν σε καμία φόρμα. Μάλλον, για να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, (είμαι σε) πολύ καλύτερη φόρμα αυτή τη στιγμή από ό,τι ήμουν τότε», είπε η Potente, προσθέτοντας ότι εκείνη την εποχή ήταν καπνίστρια (!).

Το «Run Lola Run» άφησε τεράστια κληρονομιά για τις ταινίες δράσης κι αυτό με ένα πολύ χαμηλό μπάτζετ, κάτι που έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά σαν κατόρθωμα.

‘Run Lola Run’ at 25: How the movie ran a multiverse ahead of its time

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης