ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πόσους σκότωσε τελικά ο «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι»

Πόσους σκότωσε τελικά ο «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι»

Σκηνή από την ταινία «The Texas Chainsaw Massacre»

Miramax

Η ταινία του Tobe Hooper «The Texas Chainsaw Massacre» (στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι») όχι μόνο έθεσε τις βάσεις για ολόκληρο τον κινηματογράφο τρόμου αλλά είναι κι ένα αξιοσημείωτο κινηματογραφικό κομμάτι από μόνο του, όμορφα γυρισμένο με περιορισμένο προϋπολογισμό και επιμελώς μονταρισμένο. Ένα αριστούργημα του Νέου Χόλιγουντ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το συμπριλάβει κανεί στις καλύτερες ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ, μαζί με τις Rosemary's Baby, The Exorcist και The Shining.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη την τεχνική του λαμπρότητα, ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε αυτό που μας τράβηξε για πρώτη φορά στην ταινία. Ας είμαστε ειλικρινείς: με έναν τίτλο ταινίας όπως αυτός, όλοι ξέραμε τι θα παίρναμε.

Ο Leatherface δεν εμφανίζεται στην ταινία παρά μόνο στα μισά της. Αυτό που κάνει τη σκηνή τόσο τρομακτική είναι η ωμή απλότητά της.

Εμείς, ως θεατές, δεν έχουμε καμία πραγματική οπτική ή ηχητική ένδειξη ότι πρόκειται να εμφανιστεί ο Leatherface. Μόνο ο ανησυχητικός θόρυβος ενός γουρουνιού που τσιρίζει και ένας τοίχος καλυμμένος με κρανία ζώων. Το κοινό έχει την αίσθηση ότι κάτι πρόκειται να συμβεί αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς. Κανείς μας δεν τον περιμένει. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο αρχίζει το μακελειό.

Στην πραγματικότητα, τα μόνα θύματα της σφαγής που βλέπουμε να πεθαίνουν στην ταινία είναι τέσσερα. Ο πέμπτος νεαρός ταξιδιώτης, η Σάλι, καταφέρνει να ξεφύγει από τον Leatherface, οδηγώντας στην εμβληματική σκηνή στην οποία κόβει τον αέρα με το αλυσοπρίονο του απογοητευμένος.

Ένα πέμπτο άτομο πεθαίνει στην ταινία, αλλά δεν είναι θύμα του Leatherface. Είναι ο αδερφός του που χτυπιέται από ένα φορτηγό ενώ προσπαθεί να πιάσει τη Sally, η οποία δραπετεύει.

Πλάνα με σάπια πτώματα εμφανίζονται σε άλλα σημεία της ταινίας, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε πώς και πότε πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι. Η «σφαγή» περιλαμβάνει, τελικά, μόλις πέντε θανάτους, λοιπόν, εκ των οποίων, μόνο ένας από τους οποίους ήταν με αλυσοπρίονο.

Κι όμως η ταινία άφησε τρομακτική ιστορία στο σινεμά μόνο... με πέντε φόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ