Το Brexit «σκότωσε» τους γάμους στο κάστρο «Downton Abbey» - Τι ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες του
Ανανεώθηκε:
Μήπως ονειρευόσασταν -και έχετε την οικονομική δυνατότητα- να παντρευτείτε στο «Downton Abbey»;
Δυστυχώς δεν μπορείτε πλέον, καθώς το κάστρο Χάικλερ, όπως είναι η πραγματική ονομασία του, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού και έτσι αποφάσισε να μην διοργανώνει πλέον γαμήλιες τελετές.
Το κάστρο όπου γυρίστηκε το δράμα εποχής του BBC για τη ζωή της αριστοκρατικής οικογένειας Κρόουλι και των υπερετών της δεν είναι η μοναδική επιχείρηση που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Αποτελεί ένα «αγκάθι» για δεκάδες επιχειρηματίες ανά τη Βρετανία και αποτελεί συνέπεια του Brexit, καθώς η μετανάστευση Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα, που τροφοδορούσε την αγορά εργασίας, έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Την αναστολή της διοργάνωσης γάμων αποφάσισε η διοίκηση του κάστρου Χάικλερ, που έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ως «Downton Abbey» λόγω της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς,
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιοκτήτρια του κάστρου, Φιόνα Κάρναρβον, αναγκάστηκε να κλείσει την κύρια επιχείρηση του κάστρου, που ήταν η διοργάνωση των εντυπωσιακών γαμήλιων δεξιώσεων.
«Έχουμε σταματήσει να προσφέρουμε το χώρο για γάμους οποιουδήποτε μεγέθους λόγω του Brexit», δήλωσε η Κάρναρβον, μια κοντέσα που μαζί με το σύζυγό της είναι είναι ιδιοκτήτες του Χάικλερ ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει προσωπικό».
Το Χάικλερ παλαιότερα φιλοξενούσε περίπου 25 γάμους με περισσότερους από 100 καλεσμένους τη σεζόν.
Οι γάμοι με περίπου 20 καλεσμένους ενδεχομένως να μπορούν να πραγματοποιηθούν, όμως, αποτελεί πολύ μικρότερο μέρος μιας επιχείρησης, που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες μπορεί να κοστίσει πολλές χιλιάδες λίρες την ημέρα για να λειτουργήσει.
Τα έσοδα από άλλα τμήματα της επιχείρησης του κάστρου, όπως το κατάστημα με είδη δώρων έχουν επίσης μειωθεί, γεγονός που, όπως ανέφερε η Κάρναρβον αντικατοπτρίζει όχι μόνο το Brexit αλλά και το πλήγμα στον κλάδο της φιλοξενίας, τόσο από τον Covid-19, όσο και από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Ειδικότερα, τα προβλήματα εύρεσης προσωπικού δείχνουν τις επιπτώσεις του Brexit στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα ζωτικής σημασίας εργατικό δυναμικό φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν επιθυμούσαν να απασχοληθούν στις γαμήλιες δεξιώσεις δεν είναι πλέον διαθέσιμο, δήλωσε η Κάρβαρβον.
«Όταν πηγαίνουμε στα πρακτορεία από τα οποία προσλαμβάναμε προσωπικό και προσπαθούμε να βρούμε άτομα να δουλέψουν, δεν είναι εκεί», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε «αν ζητούσαμε από δέκα άτομα να έρθουν να εργαστούν, μπορεί να εμφανιστούν τρεις, δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο δεν έχουμε απευθυνθεί».
Σημειώνεται ότι, ο αριθμός των φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγιναν δεκτοί στα βρετανικά πανεπιστήμια μειώθηκε κατά 50% το 2021, ενώ οι αιτήσεις σε αυτά μειώθηκαν κατά 40%, με έναν από τους λόγους που συμβαίνει αυτό να αποδίδεται στην αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από το Brexit, σύμφωνα με την υπηρεσία εισαγωγής πανεπιστημίων UCAS.