ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

1o Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

1o Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Άρωμα ιταλικού κινηματογράφου φέρνει στο διαδίκτυο το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου «Cinema made in Italy/Athens» που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως 22 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.

Θα προβληθούν 16 νέες ιταλικές ταινίες (11 μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ) από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς γνωστούς ερμηνευτές αλλά και ελληνικές πρεμιέρες. Μαζί με σεμινάρια webinars, διαγωνισμούς για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης.

Πρόκειται για μια σύμπραξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Tempo Forte, του Ινστιτούτου Λούτσε Τσινετσιτά και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του οποίου η διευθύντρια, Άννα Μοντάβιο, σημειώνει: «Ένα πανόραμα της ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες και τη μνήμη της. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι' αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, «καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου» σημειώνει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού. «Ένας κινηματογράφος, που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και την ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia «H επανάσταση είμαστε εμείς» (2020, La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί την μετατροπή της Ιταλίας, το διάστημα 1967-1977, σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά.

Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν

* Μακριά απ’ τον Κόσμο (Volevo nascondermi)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Giorgio Diritti

Ο Έλιο Τζερμάνο ενσαρκώνει τον ζωγράφο Αντόνιο Λιγκάμπουε, έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, που είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Ο Τόνι, γιος Ιταλού μετανάστη, σωματικά παραμορφωμένος και με ψυχικά προβλήματα, ζει για χρόνια στην απόλυτη φτώχεια, βιώνοντας την περιθωριοποίηση. Όμως βρίσκει το απόλυτο καταφύγιο στην ζωγραφική.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Έλιο Τζερμάνο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

* Ασαντίρα (Assandira)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Salvatore Mereu

Η καταρρακτώδης βροχή έχει μόλις σβήσει τη φωτιά που σε μια νύχτα έπληξε την Assandira, μια αγροικία στο δάσος της Σαρδηνίας. Αλλά δεν έχει σβήσει τον πόνο και τις ατελείωτες τύψεις για τον γιο που χάθηκε στις φλόγες. Τον γιο που δεν κατάφερε να σώσει. Πρώτοι έφτασαν οι αστυνομικοί και ο νεαρός ανακριτής: ο Κοσταντίνο προσπαθεί να τους εξηγήσει τι συνέβη την προηγούμενη νύχτα... Η εκδίκηση μιας τοπικής αγροτικής κοινωνίας για έναν συντοπίτη τους που προσπαθεί να αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή.

Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

* Παραμύθια με άσχημο τέλος (Favolacce)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Fabio & Damiano D’Innocenzo (Fratelli D’Innocenzo)

Περίχωρα της Ρώμης: η ευχάριστη ζέστη του καλοκαιριού καλύπτει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα αποξένωσης. Από μακριά, οι οικογένειες φαίνονται φυσιολογικές, αλλά πρόκειται για ψευδαίσθηση: η σιωπή καλύπτει τον ύπουλο σαδισμό των πατεράδων, την παθητικότητα των μητέρων και την ένοχη αδιαφορία των ενηλίκων. Όμως η απελπισία και η καταπιεσμένη οργή των παιδιών θα ξεσπάσουν με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινότητα. Με τον ElioGermano

Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου

* Οι αδελφές Μακαλούζο (Le sorelle Macaluso)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Emma Dante (βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό της έργο)

Η παιδική ηλικία, η ενηλικίωση και τα γηρατειά πέντε αδελφών που μεγάλωσαν μόνες, χωρίς τους γονείς τους, σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο ενός μικρού μπλοκ στα προάστια του Παλέρμο. Ένα σπίτι που φέρει τα σημάδια του χρόνου, όπως και όσοι έχουν μεγαλώσει σε αυτό και εξακολουθούν να ζουν μέσα του. Η ιστορία πέντε γυναικών, η ιστορία μιας οικογένειας, για το ποιος φεύγει, ποιος μένει και ποιος αντιστέκεται.

Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

* Παόλο Κόντε (Paolo Conte, via con me)

Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία Giorgio Verdelli

Ο Paolo Conte, ένας από τους μεγαλύτερους ιταλούς τραγουδιστές, αφηγείται την σχεδόν, πεντηκονταετή ιστορία της ζωής του, μέσα από τα τραγούδια, τις συναυλίες, τους φίλους και τις σκέψεις του. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων οι Ρομπέρτο Μπενίνι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Τζέιν Μπίρκιν, Πατρίς Λεκόντ.

Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Βενετίας.

* Η εξαφάνιση της μητέρας μου (La scomparsa di mia madre)

Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία: Beniamino Barrese

Η Benedetta Barzini, εμβληματικό μοντέλο της δεκαετίας του 1960 και μητέρα του σκηνοθέτη, έγινε μούσα των Warhol, Dali, Penn και Avedon. Ως ριζοσπαστική φεμινίστρια της δεκαετίας του 1970, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε ηλικία 75 ετών, κουράζεται και αποφασίζει να αφήσει τους πάντες και να απομονωθεί σε ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον κόσμο που γνωρίζει. Κρυμμένος πίσω από την κάμερα, ο γιος της Beniamino, προσπαθεί να την πείσει να μείνει κοντά του. Η ταινία μετατρέπεται σε μάχη μεταξύ μητέρας και γιου...

Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Sundance

* Ο σκύλος παγίδα (Il colpo del cane)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Fulvio Risuleo

Μοιάζει με εύκολο χρήμα: να φροντίσουν το μικρό γαλλικό μπουλντόγκ μιας ηλικιωμένης πλούσιας κυρίας για το σαββατοκύριακο. Όμως, η Μάρτι και η φίλη της η Ράνα κάνουν λάθος. Ήδη, από την πρώτη τους μέρα στην δουλειά βασανίζονται από την κλοπή του σκύλου και ξεκινά μία ξέφρενη αναζήτηση για να τον πάρουν πίσω…

H ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

* Μπάνγκλα (Bangla)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Phaim Bhuiyan

Ο 22χρονος Phaim (τον ενσαρκώνει ο σκηνοθέτης) είναι ένας νεαρός μουσουλμάνος με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και ζει με την οικογένειά του σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας γνωρίζει την Άσια, ένα κορίτσι που είναι ακριβώς το αντίθετο του: καθαρό ένστικτο χωρίς κανόνες. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μία απροσδόκητη έλξη και ο Phaim προσπαθεί να καταλάβει πώς να συνδυάσει την αγάπη του για το κορίτσι με τον πιο ιερό κανόνα του Ισλάμ: όχι σεξ πριν τη νύχτα του γάμου.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

* Θυμάσαι; (Ricordi?)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Valerio Mieli

Μια μεγάλη ιστορία αγάπης, ιδωμένη μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού ζευγαριού: αναμνήσεις που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση, τις διαφορετικές προοπτικές και τον ίδιο τον χρόνο. Το ταξίδι μέσα στα χρόνια δύο ανθρώπων: μαζί και χώρια, χαρούμενοι και δυστυχισμένοι. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, εκείνος μαθαίνει ότι η αγάπη μπορεί πράγματι να διαρκέσει, ενώ εκείνη μαθαίνει να ζει με τη νοσταλγία.

H ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στη Μπιενάλε της Βενετίας

* Τσεκπόιντ Βερολίνο (Checkpoint Berlin)

Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία Fabrizio Ferraro

Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται στο Βερολίνο για την προβολή μιας από τις ταινίες του. Περπατώντας στην πόλη, αναστοχάζεται το Τείχος του Βερολίνου και τη θρυλική εμπειρία ενός συγγενούς του. Ο εξαφανισμένος θείος του, τρελός από αγάπη έχει γίνει σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών της διχοτομημένης Γερμανίας.

* Φρούριο (Fortezza)

Mυθοπλασία με στοιχεία ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία Ludovica Andò, Emiliano Aiello

Εξολοκλήρου γυρισμένο στη φυλακή Civitavecchia, με τους κρατούμενους πρωταγωνιστές και συν-συγγραφείς, το «Φρούριο βασίζεται στην «Έρημο των Ταρτάρων» του Ντίνο Μπουζάτι, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Τρεις στρατιώτες φτάνουν σε μια απομονωμένη στρατιωτική βάση που δεν εξυπηρετεί πλέον καμία αμυντική λειτουργία. Περιμένοντας μάταια τον εχθρό που δεν πρόκειται να έρθει , προσπαθούν να δώσουν στη διαμονή τους νόημα και, από την άλλη, να αντισταθούν στην έλξη αυτού του μέρους

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

* Αλίντα (Alida)

Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία Mimmo Verdesca

Η ταινία σκιαγραφεί το πορτραίτο της θρυλικής σταρ Alida Valli μέσω αδημοσίευτων επιστολών και ημερολογίων της. Ένα ντοκιμαντέρ για την Αλίντα, μια όμορφη κοπέλα από την Πούλα που έγινε γρήγορα μια από τις πιο διάσημες και αγαπημένες ηθοποιούς τόσο του ιταλικού όσο και του διεθνούς κινηματογράφου. Για την Αλίντα Βάλι μιλούν, μεταξύ άλλων οι: Ρομπέρτο Μπενίνι, Ντάριο Αρτζέντο, Μπερνάρτο Μπερτολούτσι, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μαργκαρέτε Φον Τρότα

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών (Cannes Classics)

* Καταραμένη άνοιξη (Maledetta Primavera)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Elisa Amoruso

1990. Η Νίνα είναι 13 ετών και έχει μια υπερβολικά χαοτική οικογένεια. Μεταφέρεται από το κέντρο της Ρώμης σε μια γειτονιά των προαστίων: γκρίζες ογκώδεις πολυκατοικίες, αγόρια με σκούτερ και μια αστεία γιαγιά που ξοδεύει όλο τον χρόνο της παίζοντας χαρτιά. Μια ξαφνική συνάντηση με την 13χρονη Sirlei από την Βραζιλία αναστατώνει τα πάντα. Η φιλία τους θα οδηγήσει τη Νίνα να χάσει τελικά τον έλεγχο

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης

* Η θεά της τύχης (La dea fortuna)

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Ferzan Ozpetek

Ο Arturo και ο Alessandro είναι ζευγάρι για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Παρόλο το πάθος και την αγάπη τους, η σχέση τους βρίσκεται σε κρίση εδώ και πολύ καιρό. Η ξαφνική άφιξη των δύο παιδιών μιας φίλης, και η φροντίδα τους για λίγες μέρες ανατρέπουν απροσδόκητα την κορεσμένη ρουτίνα τους…

Βραβεία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και τραγουδιού στα David di Donatello Awards

Η ταινία υπήρξε μεγάλη επιτυχία στις ιταλικές αίθουσες με 1,5 εκατομμύριο θεατές.

* Padrenostro

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Claudio Noce

Καλοκαίρι 1967, Ρώμη. Ο Βαλέριο είναι δέκα ετών και εξοπλισμένος με ζωηρή φαντασία. Η ζωή του ανατρέπεται όταν μια ομάδα τρομοκρατών επιτίθενται στον πατέρα του μπροστά στα μάτια του ίδιου και της μητέρας του. Ο φόβος αφήνει ένα τραυματικό αποτύπωμα σ’ όλη την οικογένεια. Μια συνάντηση με ένα αγόρι , τις δύσκολες εκείνες μέρες, θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Pierfrancesco Favino στο Φεστιβάλ της Βενετίας.