ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπερνάρ Αρνό: Ποιος είναι ο κροίσος των 100 δισ. που αγόρασε το Tiffany

Μπερνάρ Αρνό: Ποιος είναι ο κροίσος των 100 δισ. που αγόρασε το Tiffany
AP Photo/Michel Euler

Η εξαγορά του οίκου Tiffany από τον κολοσσό LVMH, είναι το μεγαλύτερο deal στον κόσμο των ειδών πολυτελείας. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό είναι ο -ασταμάτητος- Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό.

Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, η μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον πλανήτη, ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή η πρότασή της για εξαγορά του αμερικανικού οίκου κοσμημάτων Tiffany & Company, που είναι διάσημος από τα μπλε κουτιά του, τον Τρούμαν Καπότε και την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Ο άνθρωπος πίσω από την LVMH είναι ο 70χρονος Μπερνάρ Αρνό, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με περιουσία 106,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Παρότι ο πατέρας του έκανε περιουσία με τις κατασκευές, ο ίδιος ο Αρνό αποφάσισε νωρίς να μπει στις μπίζνες των ειδών πολυτελείας.

Έχει πει ότι η ιδέα του ήρθε στη δεκαετία του ’80, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη και διαπίστωσε ότι ο ταξιτζής του δεν είχε ακούσει ποτέ τον Ντε Γκολ, αλλά ήξερε τον Dior

Η αυτοκρατορία

Η LVMH έχει στην κατοχή της 75 φίρμες σε όλο το φάσμα του πολυτελούς lifestyle και περιλαμβάνουν τα εξής ονόματα: Dior, Vuitton, Fendi, Celine, Pucci, Marc Jacobs, Hennessy, Dom Pérignon, Bulgari, Tag Heuer, το παρισινό πολυκατάστημα Le Bon Marché, Sephora, τον όμιλο ξενοδοχείων Cheval Blanc, Moët & Chandon, Fenty, DFS Group, Make Up For Ever και Krug.

AP 706187901319

Σε επίδειξη μόδας του αγαπημένου του Οίκου, του Dior φυσικά, απ' όπου και ξεκίνησαν όλα. (@ΑΡ Photo)

Η LVMH είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από το βασικό της ανταγωνιστή, την Kering (ιδιοκτήτρια των Gucci, YSL και Alexander McQueen), και πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Richemont (ιδιοκτήτρια των Cartier, Chloé και Net-a-Porter). Είναι η δεύτερη σε αξία εταιρεία στην Ευρώπη, με κεφαλαιοποίηση αγοράς στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ και πρώτη τη Royal Dutch Shell, αυτή με τα πετρέλαια.

Πώς τη δημιούργησε

Ο Αρνό ξεκίνησε αγοράζοντας, το 1985, από τη γαλλική κυβέρνηση μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία, τη Boussacthat, μέρος της οποίας ήταν και ο οίκος Dior. Πούλησε όλα τα άλλα, όμως κράτησε τον οίκο και άρχισε να χτίζει επάνω σε αυτόν. Το 1989 έκανε την εξαγορά της LVMH, μια εξαγορά τόσο επιθετική που του χάρισε το παρατσούκλι «ο λύκος με το κασμιρένιο τρίχωμα».

Μετά άρχισε να εξαγοράζει το ένα μετά το άλλο μεγάλα ονόματα, στα οποία μπορεί να επενδύει και για χρόνια, μέχρι να αποδώσουν.

AP 415594868291

Με τη σύζυγό του έξω από το Μουσείο Luis Vuitton, ένα "δώρο για την πόλη του Παρισιού", όπως έχει χαρακτηριστεί. (@ΑΡ Photo)

Ο μυστικοπαθής δισεκατομμυριούχος

Κανείς δεν ξέρει πολλά για τον Μπερνάρ Αρνό, εκτός από τους πολύ κοντινούς του ανθρώπους. Είναι ευγενικός και λιγομίλητος, συλλέγει έργα Τέχνης, παίζει τένις και είναι ταλαντούχος πιανίστας. Επίσης είναι πολύ ανταγωνιστικός. Έχει πει ότι ήθελε να φτιάξε τη Νο1 εταιρία στον κόσμο, επειδή κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να είναι ο Νο1 παίκτης του τένις, ή ο Νο1 πιανίστας. Παρόλα αυτά, λέγεται ότι «έριξε» τη δεύτερη σύζυγό του, την Καναδή πιανίστρια Ελέν Μερσιέ, παίζοντάς της πιάνο.

Στην εταιρεία, τον αποκαλούν «B.A.» και οι συνεργάτες του, όταν ερωτώνται γι’ αυτόν, απαντούν συνήθως «είναι από το Βορρά». Ένα κρύο και σκοτεινό μέρος δηλαδή.

Ο Αρνό έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο και τρία από το δεύτερο. Τέσσερα από αυτά εργάζονται στην LVMH.

AP 19106629196043

Ο γιος του, Αντουάν, με τη σύζυγό του, το διάσημο πρώην μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα. (@ΑΡ Photo)

Είναι πολύ καλός φίλος με το Νικολά Σαρκοζί, ήταν και μάρτυρας στο γάμο του πρώην Προέδρου με την Κάρλα Μπρούνι. Είναι φίλος και του Εμανουέλ Μακρόν, του Τόνι Μπλερ και του Τραμπ. Ήταν και ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που δέχτηκε ο τελευταίος στο Λευκό Οίκο. Ο πιο καλός του φίλος, όμως, ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ και ο θάνατός του, τον περασμένο Φεβρουάριο, τον στενοχώρησε βαθιά.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες αποδέχεται τηn ήττα, είναι όταν παίζει (συχνά) τένις με το Ρότζερ Φέντερερ.

Και, όχι, δεν σκοπεύει να σταματήσει να αγοράζει. Φέτος έκλεισε συμφωνία με τη Ριάνα για να ανοίξουν μαζί έναν οίκο ειδών πολυτελείας, ενώ επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει τους οίκους Armani και Chanel.

AP 19290829990678

Ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που κάλεσε ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο. (@ΑΡ Photo)

Κάνει και καλά πράγματα, κυρίως λόγω της επιρροής των παιδιών του, λένε κάποιοι. Το 2014 έχτισε το Ίδρυμα Louis Vuitton, στο δάσος της Βουλώνης, ένα Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (και της δικής του συλλογής φυσικά) σχεδιασμένο από Φρανκ Γκέρι. Δώρισε και 200 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων. Και άλλα 11 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.