ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι 10 σταθμοί ζωής που όρισαν τον Στιβ Τζομπς

Οι 10 σταθμοί ζωής που όρισαν τον Στιβ Τζομπς
Doug Menuez από το φωτογραφικό του λεύκωμα “Fearless Genius: The Digital Revolution in Silicon Valley 1985-2000”, εκδόσεις Atria Books

Σύμμαχοι αλλά και αντίπαλοι υποκλίθηκαν στην ευφυία και την προσωπικότητά του άντρα που δεν ήταν ούτε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε προγραμματιστής, ούτε καν είχε αποφοιτήσει από κάποιο εμβληματικό ακαδημαϊκό ίδρυμα και έγινε ο μεγάλος guru της σύγχρονης ψηφιακής ζωής.

Μετρώντας το χρόνο ανάποδα μέχρι και την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες του Στιβ Τζομπς, της νέας κινηματογραφικής βιογραφίας του ιδρυτή της Apple που μαζεύει βραβεία (Χρυσή Σφαίρα σεναρίου για τον Άαρον Άρκιν και ερμηνείας για την Κέιτ Γουίνσλετ, αλλά και δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για καλύτερο Α’ Ανδρικό για τον Μάικλ Φασμπέντερ και Β’ Γυναικείο, ξανά για την Γουίνσλετ) ρίχνουμε ένα βλέμμα στο παρελθόν σε δέκα σταθμούς της ζωής και της καριέρας του οραματιστή της τεχνολογίας.

JOBSVINTAGE

Οι φωτογραφίες του Doug Menuez από το φωτογραφικό του λεύκωμα “Fearless Genius: The Digital Revolution in Silicon Valley 1985-2000”, εκδόσεις Atria Books

Δέκα εμβληματικές στιγμές που όρισαν την υπεροχή του Τζομπς

1. Η αποχώρηση του από το Reed College του Όρεγκον και η τυχαία ενασχόληση του με την τεχνολογία όταν δούλεψε ως τεχνικός στην εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Atari ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσουν όλα.

2. Η γνωριμία του με τον Στιβ Βόζνιακ τον σύστησε στον κόσμο των chip. Δημιουργούν στο γκαράζ του σπιτιού του το πρώτο Apple I μόλις το 1976. Ο αστικός μύθος τους θέλει να πουλάνε ο μεν Τζομπς το φορτηγάκι του και ο δε Βόζνιακ τον προσωπικό υπολογιστή Hewlett-Packard για να πληρώσουν τα εξαρτήματα της δημιουργίας τους.

3. Η ιδέα τους να καλωδιώσουν στη συσκευή τους ένα ποντίκι με το οποίο ο χρήστης έδινε εντολές στο μηχάνημα αποδείχθηκε πιο σημαντική από όσο οι ίδιοι περίμεναν. Ένα χρόνο μετά λανσάρουν στην αγορά το Apple II και ο κόσμος γνώρισε τι σημαίνει προϊόν φιλικό προς το χρήστη.

4. Εάν δεν είχε αποφασίσει ο ίδιος να προσλάβει τον άνθρωπο που στη συνέχεια τον απέλυσε από την ίδια του την εταιρία, τον ο πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Pepsi, John Sculley ο Τζομπς δεν θα επέστρεφε με την αποφασιστικότητα στη δεύτερη περίοδο του στην Apple. Παρόλα αυτά είχε καταφέρει ήδη να δείξει στον κόσμο ότι η τεχνολογία αλλάζει με ένα εμβληματικό διαφημιστικό spot για το Macintosh που έδωσε στην αγορά του στις 22 Ιανουαρίου 1984, σκηνοθετημένο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ.

5. Μετά την εκδίωξη του από την εταιρία που δημούργησε ο Τζομπς ήξερε ότι έπρεπε να αποδείξει τι είναι. Το έκανε δημιουργώντας την επόμενη επιχείρηση του, τη NeXT την οποία εξαγοράζει η Apple. Αυτός ήταν και ο Δούρειος Ίππος του για να ξεκινήσει η επανάσταση του (i).

6. Σίγουρος πλέον για το ένστικτο του, ο Τζομπς επενδύει στην αισθητική και τη σχεδιαστική διάνοια του Τζόναθαν Άιβ. Του δίνει το ok για να πειραματιστεί με τα υλικά και τα χρώματα και έτσι ο μπλε iMac G3 γίνεται πραγματικότητα. Η εκδίκηση του Τζομπς έχει ξεκινήσει και είμαστε όλοι στο πλευρό του αγοράζοντας με θρησκευτική αφοσίωση τα προιόντα και τις υπηρεσίες που ο Σύρος σε καταγωγή άντρα είχε οραματιστεί.

7. Ο πρώτος υπολογιστής μετά την επιστροφή του Τζομπς στην εταιρία ήταν πρωτοποριακός στο σχεδιασμό του (πλαστικό case, all-in-one διαμόρφωση, στρογγυλό ποντίκι, χρώματα κ.ά) και πούλησε 800.000 κομμάτια τον πρώτο χρόνο και 1,2 εκατ. τον δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας του. Ο iMac G3 θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο πετυχημένους εμπορικά υπολογιστές στην ιστορία.

8. Ο Στιβ Τζομπς πλέον είναι ηγέτης και πρωτοπόρος που δεν στέκεται κανείς εμπόδιο μπροστά του. 2001 πλέον το iPod έρχεται στα χέρια μας. Το σκηνικό της φορητής μουσικής δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.
Δύο χρόνια αργότερα ο Τζομπς μας συστήνει το iTunes για να αλλάξει τη μουσική βιομηχανία από τα θεμέλια της. Ο ψηφιακός ήχος είναι πλέον κυρίαρχη συνήθεια όλων και ο Τζομπς φρόντισε για αυτό. Μέσα στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας του το iTunes μετράει πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 25 δισ. τραγούδια.

9. Το 2007 ο Τζομπς κάνει το μεγάλο του ματ στη σκακιέρα της τεχνολογίας. Παρουσιάζει το πρώτο iPhone και έκτοτε το smartphone έχει πουλήσει περισσότερα από 318 εκατ. συσκευές. Το τηλέφωνο ανέδειξε αυτόματα την Apple σε πρωτοπόρο εταιρία και στις φορητές συσκευές.

10. Eίμαστε πλέον στο 2010 όταν ο Τζομπς παρουσιάζει την επαναστατική ταμπλέτα iPad η οποία ακόμη και σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Την ίδια χρονιά πουλάει μια ακόμη επιχείρηση στην οποία ο ευφυέστατος manager ήταν ιδιοκτήτης. Η Pixar περνάει στη Walt Disney Company για 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Στιβ Τζομπς περνάει στην ιστορία σαν ένας ιδιοφυής, κερδοφόρος, οραματιστής επιχειρηματίας από αυτούς που ζουν πολύ σπάνια ανάμεσα μας.

Περισσότερα μυστικά και αλήθειες για το μυστήριο του κυρίου Τζομπς στην ταινία του Ντάνι Μπόιλ, στις αίθουσες από τις 22 Ιανουαρίου.