ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Προσπαθούσα πάντα να κάνω το σωστό για όλους»: Τα 70α γενέθλιά του γιορτάζει ο πρίγκιπας Κάρολος

«Προσπαθούσα πάντα να κάνω το σωστό για όλους»: Τα 70α γενέθλιά του γιορτάζει ο πρίγκιπας Κάρολος
Reuters

Ο πρίγκιπας διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος γιορτάζει σήμερα τα 70α γενέθλιά του και συνεχίζει να επωφελείται από το καθεστώς που διέπει τον τίτλο του για να υποστηρίζει σκοπούς στους οποίους είναι προσηλωμένος, όπως το περιβάλλον, έχοντας μια ελευθερία έκφρασης η οποία δεν θα του επιτρέπεται μόλις στεφθεί βασιλιάς.

Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β', πρώτος στη σειρά διαδοχής, υπεραμύνθηκε της ελευθερίας του αυτής σε συνέντευξή του στο BBC την περασμένη Πέμπτη, η οποία θα προβληθεί σήμερα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

«Δεν είναι το ίδιο να είσαι βασιλιάς και το ίδιο πρίγκιπας της Ουαλίας. Η ιδέα ότι θα συνεχίσω με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όταν πρέπει να διαδεχτώ (τη βασίλισσα), είναι εντελώς παράλογη γιατί οι δύο θέσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Δεν είναι ανόητος», είπε.

Εκτός από το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία, τα αγαπημένα του θέματα, ο Κάρολος επανειλημμένα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας εξορμώντας στο πεδίο της πολιτικής, σε αντίθεση με τη βασίλισσα που αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Τον Μάιο του 2014 η Ρωσία ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση όταν ο πρίγκιπας συνέκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, ενώ η υποστήριξή του στον Δαλάι Λάμα δεν άρεσε καθόλου στις κινεζικές αρχές. Για τον Μαρκ Μπόλαντ, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Κάρολος θεωρεί ότι είναι «αντικομφορμιστής», καθώς αντιτίθεται στην επικρατούσα πολιτική συναίνεση.

«Προσπαθούσα πάντα να κάνω το σωστό για όλο τον κόσμο»

Ο Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος Ουίνδσορ γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου του 1948. Ορίζεται διάδοχος του θρόνου την ίδια ώρα που η μητέρα του στέφεται βασίλισσα Ελισάβετ Β' στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ημερομηνία του θανάτου του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.

Ήδη, 66 χρόνια μετά, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, δούκας της Κορνουάλης, δούκας του Ρόθσι, κόμης του Κάρικ, βαρόνος του Ρένφρου, κόμης του Τσέστερ, λόρδος των Νήσων και πρίγκιπας και μέγας επόπτης της Σκωτίας κατέχει ένα ρεκόρ μακροβιότητας: τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου, τον οποίο ουδέποτε στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας μέλος της βασιλικής οικογένειας έφερε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ντροπαλό και ευαίσθητο αγόρι, θα λάβει τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας το 1958, σε ηλικία 9 ετών. Έφηβος θα σταλεί στο Γκόρντονστουν, ένα σκληρό εσωτερικό σχολείο αρρένων που βρίσκεται στα όρια της Σκωτίας, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, τη δεκαετία του 1930. Ο Κάρολος απεχθάνεται αυτή την περίοδο, την οποία αργότερα θα χαρακτηρίσει «απόλυτη κόλαση».

Το 1970, ο πρίγκιπας γίνεται το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που παίρνει δίπλωμα, συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου σπούδασε αρχαιολογία και ανθρωπολογία.

Υπηρετεί στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό μεταξύ 1971 και 1976. Ενώ είναι σε αποστολή στην Καραϊβική, η φίλη του Καμίλα Σαντ παντρεύεται τον 'Αντριου Πάρκερ Μπόουλς, προς μεγάλη του απογοήτευση.

Με τις 7.500 στερλίνες που έλαβε ως αποζημίωση (σχεδόν 40.000 ευρώ σήμερα) αποχωρώντας από τον στρατό, ιδρύει το The Prince's Trust, τη φιλανθρωπική οργάνωση που ανακοίνωσε ότι έχει υποστηρίξει 825.000 και πλέον ευπαθείς νέους, με αφορμή την 40ή επέτειο από την ίδρυσή της το 2016.

«Αυτό μου μάθαινε πάντα να νοιάζομαι για τους άλλους», εξηγεί ο Κάρολος που ηγείται τεράστιας περιουσίας η οποία προέρχεται κυρίως από τα έσοδα του δουκάτου του της Κορνουάλης. «Προσπαθούσα πάντα να κάνω το σωστό για όλο τον κόσμο».

Ακτιβιστής παππούς

Υπό την πίεση της βασιλικής οικογένειας για να βρει σύζυγο, ο Κάρολος ζητεί σε γάμο την 19χρονη αριστοκράτισσα Νταϊάνα Σπένσερ τον Φεβρουάριο του 1981, μερικούς μήνες μετά τη αρχή της σχέσης τους. Ο γάμος τελείται στις 29 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια, πυροτεχνήματα και εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ζευγάρι θα αποκτήσει δύο γιους, τον Γουίλιαμ το 1982 και τον Χάρι το 1984. Ωστόσο ο Κάρολος και η Νταϊάνα θα χωρίσουν το 1992, θα πάρουν διαζύγιο το 1996, ενώ εκείνος διατηρεί τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Όταν η Νταϊάνα σκοτώνεται σε τροχαίο στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, ο Κάρολος θα μεταβεί στη Γαλλία για να παραλάβει και να επαναπατρίσει τη σορό, επιμένοντας η κηδεία της να γίνει με όλες τις βασιλικές τιμές.

Παρά την εχθρότητα της κοινής γνώμης, ο Κάρολος επιβάλλει σιγά σιγά την παρουσία της Καμίλα στο πλευρό του. Την παντρεύεται στις 9 Απριλίου 2005.

Αστείος, ευγενικός, εργασιομανής: Ο πρίγκιπας Κάρολος μέσα από τα μάτια της Καμίλα

Το ζευγάρι αναλαμβάνει όλο και περισσότερα επίσημα καθήκοντα εκπροσωπώντας τη βασίλισσα, η οποία στα 92 της χρόνια έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της. Ήδη παππούς του Τζορτζ, της Σάρλοτ και του Λούι, των παιδιών του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ, ο 70χρονος Κάρολος ετοιμάζεται για το τέταρτο εγγόνι που θα αποκτήσει από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν.

2018 11 11T191305Z 675245930 RC18070FDFF0 RTRMADP 3 WW1 CENTURY BRITAIN WESTMINSTER


Πηγή: Reuters

Η ακτιβιστική του δράση για το περιβάλλον γίνεται γι’ αυτούς, όπως ο ίδιος δηλώνει συχνά, κι από φόβο μήπως μια μέρα του πουν: «Γιατί εσύ δεν έκανες τίποτα;».

Πρίγκιπας Κάρολος: Είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο των πλαστικών 40 χρόνια πριν