ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Game of Thrones: η Σέρσεϊ για τον μεγαλύτερο εχθρό της, την επιλόχεια κατάθλιψη

Game of Thrones: η Σέρσεϊ για τον μεγαλύτερο εχθρό της, την επιλόχεια κατάθλιψη

Η Λένα Χίντι δεν είναι καμία Σέρσει Λάνιστερ, δεν είναι κάποια αλώβητη βασίλισσα του μίσους. Η Χίντι είναι μια γυναίκα που πάλεψε με την επιλόχεια κατάθλιψη και τη νίκησε προτού δώσει άλλες μάχες στο τηλεοπτικό Game of Thrones.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ηθοποιός του GoT μίλησε στο περιοδικό Net-A-Porter, το EDIT, για την καταπολέμηση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, όταν έκανε τα γυρίσματα για την πρώτη σεζόν του hit HBO show το 2010.

"Είχα επιλόχεια κατάθλιψη αλλά δεν το γνώριζα" είπε για τη μάχη που έδωσε μετά τη γέννηση του γιου της, Wylie. "Επισκέφθηκα τον γιατρό μου μετά τη γέννα και ξέσπασα σε λυγμούς. Δεν ήξερα τίποτα" είπε.

Η ηθοποιός είχε επίσης μιλήσει προηγουμένως για τη μάχη της κατά της κατάθλιψης μετά τον τοκετό σε συνέντευξή της στο The Telegraph το 2014.

Τώρα η Σέρσεϊ του Game of Thrones εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Running Wild With Bear Grylls και μίλησε για την απόφασή της να μοιραστεί την ιστορία της επιλόχειας κατάθλιψης με όλους.

"Υπάρχουν πράγματα που είναι cool να τα συζητάς και άλλα για τα οποία δεν θέλει κανείς πραγματικά να μιλήσει" είπε.

"Αισθάνομαι ότι αν δεν το μοιραστείς, αν δεν επικοινωνήσεις με τους άλλους για ό,τι σου συμβαίνει απομονώνεσαι περισσότερο και αυτό είναι πολύ κακό για όλους" λέει.

"Νομίζω ότι έχω μάθει μεγαλώνοντας να μιλάω περισσότερο με αυτό το μαύρο σκυλί, όπως το όρισε ο Τσόρτσιλ, της κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται ότι την έχουν, αλλά τελικά είναι καλό να κάθεσαι και να ετοιμάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις" πρόσθεσε η 44χρονη Χίντι.

lena copy

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι γυναίκες που γεννάνε στη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (ποσοστό 4,1%) είχαν μετά εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης είχαν όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και ιδίως όσες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, άρα πιο ώριμες. Όταν μια ώριμη γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης από ό,τι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν έχουν κάνει αναισθησία όπως η επισκληρίδιος, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή με καισαρική) δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή διαταραχή κατάθλιψης μετά τη γέννα του παιδιού της. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

Η επιλόχεια κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης. Αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, η ψυχική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλειμματική σχέση με το μωρό και σε πρόκληση στρες στην υπόλοιπη οικογένεια.