ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κεν Λόουτς: «αντισημίτης» & διδάκτορας στις Βρυξέλλες

Κεν Λόουτς: «αντισημίτης» & διδάκτορας στις Βρυξέλλες
CNN Greece

To Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πολιτικοποιημένου σκηνοθέτη Κεν Λόουτς σε επίτιμο διδάκτορα παρά τα επικριτικά σχόλια εναντίον της επιλογής του ακαδημαϊκού ιδρύματος από τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου από όπου και αποφοίτησε σε ομιλία του στη Μεγάλη Συναγωγή του Βελγίου. Εκεί σχολίασε ότι είναι αντίθετος με την επιλογή του Λόουτς κατηγορώντας τον Βρετανό σκηνοθέτη για αντισημιτισμό.

"Δεν συμβιβαζόμαστε με καμία μορφή αντισημιτισμού. Και αυτό ισχύει για το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησα" είπε ο Μισέλ σε επετειακή ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ.

Ωστόσο το πανεπιστήμιο θα προχωρήσει με την επιλογή του. Σε ανακοίνωση του το ακαδημαίκό ίδρυμα αναφέρει ότι "προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία υποχρέωση να ασχοληθεί με την ακαδημαϊκή ελευθερία και το πανεπιστήμιο προφανώς δεν περιμένει την άδεια από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει με την επιλογή του".

Ο Μισέλ αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη αντισημητική ρητορική του Λόουτς, κάτι που ο ίδιος ο 81χρονος σκηνοθέτης έχει αρνηθεί πολλάκις.

Ο σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2016 με το ανθρωπιστικό δράμα του "I, Daniel Blake" και θεωρείται ένας από τους πλέον ανθρωπιστές δημιουργούς της έβδομης τέχνης έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, ωστόσο "δεν θεωρεί ότι αυτό είναι αντισημιτισμός αλλά ανθρωπιά και δικαιοσύνη".

Ο Κόρμπιν απολογείται

Η διαμάχη έχει ξεπάσει την ίδια στιγμή που στη Βρετανία και το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν που έχει υποστηρίξει ο Λόουτς βρίσκεται αντιμέτωπο με κατηγορίες αντισημιτισμού.

Ο Κόρμπιν αντιμετωπίζει δημόσιες διαμαρτυρίες και έντονες επικρίσεις καθώς αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέλος κάποιων group στο Facebook με αντισημιτικό περιεχόμενο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Στη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη τα περιστατικά εναντίον των Εβραίων σημειώνουν άνοδο.

Όταν ο Λόουτς βρέθηκε στην Αθήνα

“Στη δεκαετία του ‘60 η άρχουσα τάξη δεν ένιωθε καμία απειλή, γι αυτό και μας έδινε λεφτά να κάνουμε ταινίες. Σήμερα αυτό πλέον δεν συμβαίνει. Τα πάντα είναι μπίζνες. Το χειρότερο που μπορείς να πεις σε έναν πολιτικό είναι κάτι εναντίον των επιχειρήσεων. Ακόμη και το Brexit μπίζνες είναι.

Το καλύτερο που είχαμε στη δεκαετία του ‘60 ήταν το κράτος πρόνοιας, και σήμερα αυτό είναι υπό διάλυση. Είμασταν καλύτεροι άνθρωποι, προσέχαμε ο ένας τον άλλο. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του 70 ήταν ότι αλλοίωσε τις συνειδήσεις των ανθρώπων και ο καθένας ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του.”

Για δύο ώρες , ο Κεν Λόουτς συνομίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, σε πολλές περιπτώσεις λιγότερο ως σκηνοθέτης και περισσότερο ως ακτιβιστής.

Στο πλευρό της Ελλάδας

Ο Βρετανός σκηνοθέτης που με την τελευταία του ταινία με τίτλο “Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ” τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα και έχει πάρει θέση ουκ ολίγες φορές κατά της λιτότητας που επιβάλλεται από τους δανειστές.

“Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη δείχνει το ρόλο της ΕΕ ο οποίος δεν είναι να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών αλλά αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι αυτό θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των λαών μέσα από ένα κίνημα που θα θέτει τα ζητήματα και τις προτεραιότητες και θα μπορεί να κάνει και συγκυριακές συμμαχίες με ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνεί απόλυτα, προκειμένου να προωθήσει τα βασικά ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητα. Αυτό ήταν πάντα και το βασικό πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Στο τέλος οι Σοσιαλδημοκράτες θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης. Όπως λέει και ο Τζιμ Άλαν ένας συγγραφέας με τον οποίο συνεργάζομαι. “Οι Σοσιαλδημοκράτες πάντα προδίδουν”.

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να εμπνεύσει σήμερα τον κόσμο, ο Βρετανός σκηνοθέτης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τη χώρα του και από τη στάση που κράτησαν εργαζόμενοι στην υγεία, στους σιδηροδρόμους και στην πρόνοια που αντιστάθηκαν στις προθέσεις της κυβέρνησης για περικοπές και έκανε αναφορά Εργατικό Κόμμα.

“Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας ηγέτης που μπορεί να κάνει σημαντικές αλλαγές. Το εργατικό κόμμα σήμερα έχει 600.000 μέλη που είναι αριθμός ρεκόρ. Ελπίζω ότι όταν θα έρθουν στην εξουσία να κρατήσουν τη στάση που έχουν και σήμερα. “

Δεν υπάρχει κοινωνική πρόταση στους Καταλανούς αυτονομιστές

Απευθυνόμενος στους νέους καλλιτέχνες, τους παρακίνησε να λένε πάντα την αλήθεια και να εκμεταλλευτούν τη φαντασία που έχει ο καθένας χωρίς περιορισμούς. “Ο μόνος περιορισμός είναι να μη λέτε ψέματα”, κατέληξε ο Κεν Λόουτς.

Η ταινία του, “Γη και ελευθερία” που αναφέρεται στον εμφύλιο της Ισπανίας, είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Ερωτώμενος για την Καταλονία του σήμερα σε σχέση με την Καταλονία του τότε, ο Βρετανός σκηνοθέτης είπε ότι “στο παρελθόν οι Καταλανοί καταπιέζονταν από τον Φράνκο γιατί έθεταν κοινωνικά ζητήματα και ζητούσαν κοινωνικές αλλαγές. Σήμερα στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας δεν βλέπουμε κανένα κοινωνικό πρόγραμμα και ανάλογα αιτήματα”.