#MeToo: Μπορεί άραγε ένα hashtag να φέρει την αλλαγή; Ένας αντίλογος ουσίας
Με την κουλτούρα βιασμού (rape culture) να δείχνει τα δόντια της και τις αναρίθμητες αποκαλύψεις των κυκλωμάτων πορνείας και “αρπακτικών” του Χόλιγουντ να σοκάρουν θύτες και θύματα, επαγγελματίες και αποδέκτες της βιομηχανίας του θεάματος ένα hashtag στο Τwitter κατέκλυσε ορμητικά το timeline του κοινωνικού δικτύου. Συνοδεύοντας τις αναρτήσεις τους με το hashtag #MeToo θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης από τον καλλιτεχνικό χώρο στις ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους δηλώνοντας “Και εγώ επίσης”.
Ωστόσο η Kate Maltby, κριτικός θεάτρου, συγγραφέας και αρθρογράφος του CNNi που αρθρογραφεί για θέματα κουλτούρας και πολιτικής αναρωτιέται. Μπορεί ένα hashtag που έγινε trend στο Twitter να φέρει πραγματικά κάποια αλλαγή.
“Ίσως καμία γυναίκα στη ζωή σου να μην έχει νιώσει αρκετά άνετα ώστε να σου εκμυστηρευτεί την ιστορία της. Ίσως και ποτέ να μη το πρόσεξες. Θα σου αλλάξει γνώμη άραγε αυτό το hashtag;” αναρωτιέται.
“Εάν μάθαμε κάτι από το σκάνδαλο Γουάινσταϊν είναι πως όλα τα θύματα έχουν πάντα έναν καλό λόγο για να μην πουν τι τους συνέβη… Αυτές οι γυναίκες που μίλησαν, είχαν φιμωθεί. Ακόμη και από άλλες γυναίκες… Όπως και πολλοί αναγνώστες, έτσι κι εγώ αντέδρασα στη Mayim Bialik η οποία δήλωσε πως οι γυναίκες που ντύνονται πιο σεμνά έχουν λιγότερες πιθανότητες για σεξουαλική κακοποίηση".
"Το γυναικείο φύλο δε θα έπρεπε να ανταποκρίνεται με τέτοιο σεξισμό προς το γυναικείο σώμα. Επίσης δεν πρέπει να δίνουμε μερίδιο ευθύνης στις γυναίκες για τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Στο κάτω κάτω, είναι όντως επιλογές; Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ψηλοτάκουνα είναι απαραίτητα σε μερικούς χώρους εργασίας… Ήταν πραγματικά πολύ άσχημο που είδα πολλές γυναίκες, πληγωμένες, νευριασμένες, να στρέφονται εναντίον άλλων γυναικών επειδή εκείνες δεν πήραν το ρίσκο να μοιραστούν αυτό που τους συνέβη…. Ίσως θα έπρεπε όλοι μας να μιλήσουμε σχετικά με τι δηλώνουν τα ρούχα μας για εμάς και τι θα θέλαμε να δηλώνουν. Μπορεί να το πετύχει κάποια γυναίκα αυτό;” προσθέτει η Maltby.
Γινόμαστε πιο δυνατοί μόνο εάν κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και επιβάλλουμε την αλλαγή… Όταν έμαθα πως νέοι άντρες εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο για τις εμπειρίες τους με έναν ομοφυλόφιλο σκηνοθέτη, γνώρισαν έναν νέο κόσμο που έχει να κάνει με το αντρικό φύλο. Κατάλαβα για πρώτη φορά πως οι αδύναμες γυναίκες μιλάνε στις γυναίκες και οι αδύναμοι άντρες σε άντρες” τονίζει.
“Ξεκινάμε να κάνουμε όλα αυτά τα μυστικά μας, γνωστά” συμπληρώνει. “Aπαιτείται κατανόηση. Θα χρειαστεί άντρες και γυναίκες να ακούσουν και να μη φωνάζουν σε όσους έχουν απόψεις σαν κι αυτές της Mayim. Ένα hashtag δε θα σώσει την κατάσταση. Μπορεί όμως να μας δώσει το κουράγιο για τα επόμενα βήματα” καταλήγει στο άρθρο της.
Πως το #MeToo γίνεται από hashtag κίνημα
Όλα ξεκίνησαν όταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός, Αλίσα Μιλάνο με μήνυμά της στο Twitter προέτρεψε θαυμαστές και συναδέλφους της να συσπειρωθούν ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις.
“Προτάθηκε από μία φίλη: Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση κάνουν ανάρτηση στο Twitter με το #Metoo μπορεί να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση της έκτασης του προβλήματος” έγραψε η Μιλάνο.
Δύο απλές λέξεις ήταν αρκετές για να κατακλυστεί το Twitter από μηνύματα, κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών που θέλησαν να ενταχθούν στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Η πρωταγωνίστρια της τηλεοπτική σειράς “Will and Grace” Ντέμπρα Μέσινγκ έσπευσε να κάνει χρήση του hashtag #Metoo. Την ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ Νεοζηλανδή ηθοποιός, Άνα Πάκουιν, η Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, η Ροζάριο Ντόσον, η Lady Gaga αλλά και άντρες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Έιμι Σισκάιντ, η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δήλωσε συντετριμμένη από το πόσοι πολλοί άνθρωποι εντάχθηκαν στο κίνημα #MeToo.
“Μου ραγίζει η καρδιά, βλέπω τόσα πολλά #MeToo, τόσες πολλές γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης” έγραψε η Σισκάιντ.
Το κίνημα ξεκίνησε ως απάντηση στο σκάνδαλο με τον Χάρβεϊ Γουάινσταιν που έχει συγκλονίσει το Χόλιγουντ.
Ο 65χρονος μεγαλοπαραγωγός των κινηματογραφικών εταιρειών Miramax και The Weinstein Company (TWC) κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από τουλάχιστον 30 γυναίκες.