ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών διέγραψε τον Γουάινστάιν

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών διέγραψε τον Γουάινστάιν
REUTERS/Mike Blake/File Photo

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, διέγραψε από μέλος της τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστάιν, έπειτα από σκάνδαλο που ξέσπασε για σεξουαλική παρενόχληση, επιθέση ή και βιασμό περίπου 30 γυναικών.

Η Ακαδημία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό και αποφάσισε την εκδίωξη του Γουάινστάιν «με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται» από τον κανονισμό, όπως ανακοίνωσε.

«Όχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας», προσθέτουν τα μέλη της Ακαδημίας στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του 65χρονου Γουάινστάιν απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε το τέλος μιας εποχής»

Ο 65χρονος Γουάινστάιν, που επί χρόνια θεωρούν παντοδύναμος στο Χόλιγουντ, έχει μετατραπεί σε πραγματικό παρία μετά τη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικών άρθρων στο New Yorker και την εφημερίδα New York Times για τις πράξεις του.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ηθοποιός Μία Φάροου, που είναι μητέρα της Ρόναν Φάροου συντάκτριας του άρθρου στον New Yorker για τον Γουάινστάιν, αντέδρασε. Έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι είναι «περήφανη» για την Ακαδημία των Όσκαρ.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν είναι εκτός. Υπάρχουν και άλλοι, αλλά ελπίζουμε ότι θα δούμε το τέλος μιας εποχής», έγραψε η Φάροου.

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανέστειλε τη συμμετοχή του, χωρίς όμως να τον διαγράψει.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν και ο αδελφός του Μπομπ έχουν προταθεί για 341 βραβεία Όσκαρ και έχουν κερδίσει 81 στη διάρκεια της καριέρας τους στις εταιρείες παραγωγής ταινιών Miramax και The Weinstein Company (TWC).

Ο ίδιος ο Γουάινστάιν είχε προταθεί δύο φορές και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ως παραγωγός του «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» το 1999.

Τα βραβεία, που συχνά κέρδιζε έπειτα από μια ιδιαίτερα επιθετική προώθηση των ταινιών του, ήταν σημείο-κλειδί της φαινομενικά ανίκητης προσωπικότητας του Γουάινστάιν και μέρος αυτού που τον καθιστούσε τόσο ισχυρό, ώστε πολλές γυναίκες να φοβούνται να τον κατηγορήσουν για κακοποίηση και να ενδίδουν στις προτάσεις του.

«Όλοι γνώριζαν ότι αν παίζεις σε μια ταινία του Χάρβεϊ, είναι πολύ πιθανό να προταθείς ή να κερδίσεις Όσκαρ», δήλωσε ο Σάσα Στόουν ιδρυτής και εκδότης του AwardsDaily.com, ενός ιστότοπου που καταγράφει τα κινηματογραφικά βραβεία από το 1999.

«Είναι αρρωστημένο να είσαι σε μια βιομηχανία που αυτό ήταν μέσο που χρησιμοποιούνταν για να εξαναγκαστούν οι γυναίκες», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter ο Μπομπ Γουάινστάιν δήλωσε ότι γνώριζε ότι ο αδελφός του είχε αδυναμία στις γυναίκες, όμως αγνοούσε την έκταση της «αρρωστημένης και διεφθαρμένης» συμπεριφοράς του.

Ο ίδιος ο Γουάινστιν δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το ABC δηλώνει: «Δεν είμαι καλά, αλλά προσπαθώ να γίνω καλύτερα. Πρέπει να ζητήσω βοήθεια. Ξέρετε, όλοι κάνουμε λάθη».