ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί σήμερα είμαστε όλοι Ντάισελμπλουμ

Γιατί σήμερα είμαστε όλοι Ντάισελμπλουμ

Μόλις πρόσφατα, αρχές Απριλίου 2017, τα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο γέμισαν από πορτρέτα αντρών που κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια κίνηση διαμαρτυρίας κατά του εκφοβισμού και των εγκλημάτων μίσους. Ανάμεσα τους ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Λούντβικ Ασερ με τον Γερούν Ντάϊσελμπλούμ, καθώς και δύο στελέχη του κόμματος D66, το οποίο συμμετέχει στις επαφές του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο και από την Καμπέρα έως το Αμστερνταμ, διάσημοι, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και απλοί πολίτες κρατήθηκαν χέρι χέρι και ανέβασαν τα πορτρέτα τους στα social media συνοδευόμενο με το hashtag #allemannenhandinhand (όλοι οι άνδρες κρατιούνται από το χέρι).

Οι φωτογραφίες ήταν μια εμπνευσμένη διαμαρτυρία κατά της βίας μετά την καταγγελία ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων ότι δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανδρών στην πόλη Αρνεμ, στην Ανατολική Ολλανδία.

Την πρωτοβουλία είχε η εκδότρια ενός ολλανδικού περιοδικού, η Μπάρμπαρα Μπάρεντ, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter την Κυριακή: "Μπορούν αυτήν την εβδομάδα, όλοι οι άνδρες (ομοφυλόφιλοι και μη) να περπατούν πιασμένοι χέρι χέρι;"

Στο κάλεσμα της ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες ετεροφυλόφιλοι που ξέρουν ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν μπορούν να ορίζονται από τη σεξουαλική του προτίμηση.

Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας η αυθόρμητη εκδήλωση συμπαράστασης που ξεκίνησε από την Ολλανδία μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

"Τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας θυμόμαστε τα θύματα των επιθέσεων, του bullying, των αυτοκτονιών, της ρητορικής μίσους. Θυμόμαστε όμως και τους μεγάλους αγώνες για τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Αγώνες για τη διεκδίκηση του αυτονόητου που συνεχίζονται μέχρι σήμερα" τονίζει το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για την σημερινή, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας.

https://www.instagram.com/p/p

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως στις 17 Μαΐου 1990 η επιστημονική κοινότητα έπαψε και επίσημα να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ασθένεια και τονίζει πως η μάχη κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας παραμένει θέμα ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους ΛΟΑΤΚΙ άντρες, γυναίκες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Επισημαίνει επίσης, πως τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα άρσης των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ωστόσο τονίζει "πως απέχουμε πολύ από την κοινωνική απομόνωση του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας".

https://www.instagram.com/p/p

Το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά "να κλείσει ο κύκλος των πρώτων σημαντικών νομοθετημάτων με την νομική αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, τη ρύθμιση για τα μεσοφυλικά (intersex) παιδιά και τα ενήλικα άτομα, τα πλήρη γονεϊκά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια".

Καταλήγοντας σημειώνεται η ανάγκη να αξιοποιηθεί η ορατότητα που άνοιξε η ένταξη της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία προς όφελος της αλλαγής αντίληψης του συνόλου των κρατικών δομών, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες.

https://www.instagram.com/p/p

Επιπλέον οι εξελίξεις γύρω από την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό φέρνουν το ζήτημα στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου πιο δυναμικά από ποτέ.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με τη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ και το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και με τη υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, οργανώνουν ένα πρωτοποριακό συμπόσιο με σκοπό την παρουσίαση της αιχμής των ιδεών της ακαδημαϊκής έρευνας, εστιάζοντας στις τρέχουσες προκλήσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις, διαμορφώνοντας έναν ασφαλή χώρο κοινωνικού διαλόγου.

Το συμπόσιο "Διαστάσεις της ταυτότητας φύλου & του σεξουαλικού προσανατολισμού" απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσες κι όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα της ταυτότητας φύλου ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ