ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νο Direction Home: 30 φωτογράφοι απαθανατίζουν την ανθρωπιστική κρίση

Νο Direction Home: 30 φωτογράφοι απαθανατίζουν την ανθρωπιστική κρίση

Μία σύγχρονη Οδύσσεια, ένα έγκλημα των καιρών μας. Ξεκινώντας από τη Συρία, το Κομπάνι, τη Σουρούτς, περνώντας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τον Πειραιά, την πλατεία Βικτωρίας και τις καταλήψεις στέγης στην Αθήνα, την Ειδομένη, τους καταυλισμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι την ΠΓΔΜ, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Καλαί, το βιβλίο No Direction Home ακολουθεί τη διαδρομή των προσφύγων από τις εστίες πολέμου ως τις πύλες της Ευρώπης.

Στην έκδοση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, η αφήγηση σταματάει στα Βαλκάνια και το Καλαί, μέσα από τις φωτογραφίες 30 Ελλήνων φωτογράφων και αποσπάσματα από συνεντεύξεις με πρόσφυγες, περιγράφει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, η οποία είχε την επιμέλεια της έκδοσης. Στην έκδοση παρεμβάλλονται κάποιες μαύρες (χρωματικά) σελίδες, που δίνουν στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς, τις μετεγκαταστάσεις που δεν έγιναν ποτέ κ.λπ.

"Το βιβλίο αποτυπώνει τον τελευταίο χρόνο με εικόνες εις βάθος. Τις βλέπεις και δεν έχεις απορίες για το τι συνέβη" αναφέρει η Αλεξανδροπούλου.

Η σκέψη ήταν διπλή: Καταρχάς, οι Έλληνες φωτογράφοι το καλοκαίρι του 2015 ανέβασαν πολύ το προσφυγικό στη διεθνή ατζέντα. Πρώτοι πήγαν αυτοί και μετά οι ξένοι συνάδελφοί τους. Τους το χρωστάμε. Κατά δεύτερον, αυτό είναι ένα βιβλίο για να θυμόμαστε" σημειώνει και εξηγεί: "Έχει τον τίτλο No Direction Home, γιατί βλέπουμε πού δεν μπορούν να μείνουν πια αυτοί οι άνθρωποι".

"Οι πρόσφυγες, που έχουν έρθει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη, βρίσκονται σε μια κατάσταση "λίμπο", η ζωή τους δεν προχωράει, μένει στάσιμη" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φωτογράφος-φωτορεπόρτερ Αχιλλέας Ζάβαλλης που συμμετέχει στο βιβλίο με εικόνες που τράβηξε τον πρώτο καιρό του πολέμου στη Συρία.

Παρομοίως, συμπατριώτες τους βρίσκονται εδώ και 5-6 χρόνια σε εξορία ή ζουν μέσα στον πόλεμο. Ένα παιδί που ήταν πέντε ετών το 2012, σήμερα είναι δέκα και σε πέντε χρόνια θα είναι δεκαπέντε. Ανήκει σε αυτό που λέμε "χαμένη γενιά". Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει" επισημαίνει ο ίδιος.

Το βιβλίο έρχεται μετά από "Το πιο κρύο καλοκαίρι" ένα κόμικ με τρεις ιστορίες προσφύγων, μία από τον Ελαιώνα και δύο από τη Γερμανία, το οποίο έφτασε ήδη τα 18.500 αντίτυπα. Και τα δύο βασίζονται στην άποψη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, πως το προσφυγικό δεν είναι κρίση αριθμών, αλλά πολιτική κρίση.

"Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι με όνομα και επώνυμο" υπογραμμίζει η κ. Αλεξανδροπούλου.

"Η Ευρώπη έχει μόνο να κερδίσει από τον κόσμο που έρχεται. Πολιτισμικά, οικονομικά, σε όλα τα επίπεδα. Είναι πανέξυπνοι, μορφωμένοι νεαροί" σημειώνει ο κ. Ζάβαλλης. "Όμως, παρόλο που υπάρχει η τεχνογνωσία για το πώς πραγματοποιείται ένα ασφαλές ταξίδι, τους το κάνουμε όσο πιο δύσκολο γίνεται. Κάποιες χώρες και κάποιοι άνθρωποι το "σώζουν", αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο σε πολιτικό επίπεδο" προσθέτει.

Το No Direction Home διατίθεται δωρεάν, όπως και όλα τα βιβλία του Ιδρύματος. Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από τα γραφεία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καλλιδρομίου 17, στην Αθήνα, 9 με 17.00 καθημερινά, τηλέφωνο 210 3613769, ή να στείλει την παραγγελία του στην ηλεκτρονική διεύθυνση Eftychia.Kotini@rosalux.org.