Το «μυστήριο» Ναμούρα: Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης που πέρασε επτά χρόνια σχεδιάζοντας έναν λαβύρινθο

Κομμάτι από το έργο του Κάζου Ναμούρα.
Twitter/Kazu NamuraΤο 2013, στην Ιαπωνία, μια νεαρή κοπέλα ανακάλυψε ένα μυστηριώδες σχέδιο στην σοφίτα της οικογενειακής της κατοικίας. Το σχέδιο ήταν ένας περίπλοκος λαβύρινθος, γεμάτος από ωραία, σχολαστικά σχεδιασμένα μονοπάτια και περιστροφές, και το πιο παράξενο: ήταν κρυμμένο εκεί από τον πατέρα της, Κάζου Ναμούρα, πριν από 30 χρόνια.
Ο Κάζου Ναμούρα, ένας πράος θυρωρός στο πανεπιστήμιο, είχε αφιερώσει νύχτες ολόκληρες για να δημιουργήσει ένα έργο που έμελλε να γίνει viral δεκαετίες αργότερα.
Το σχέδιο, ένα λευκό φύλλο χαρτιού Α1 με μολύβι, είχε γεμίσει από σφιχτά και διασταυρούμενα μονοπάτια που φαίνονταν σχεδόν αδύνατο να λυθούν.
Η κόρη του, εντυπωσιασμένη και συγχρόνως απορημένη από το έργο του πατέρα της, δεν μπορούσε παρά να αναρωτηθεί τι να κρυβόταν πίσω από αυτό το περίπλοκο σχέδιο.
Ήταν μια προσωπική δημιουργία για εκείνη ή απλώς μια χαλαρωτική δραστηριότητα για να περάσει τις νύχτες του ο πατέρας της;
Μήπως υπήρχε κάποια εμμονή με τους λαβύρινθους που ποτέ δεν αποκάλυψε;
Πριν από την ανακάλυψη του έργου, ο Ναμούρα ήταν γνωστός για την ήρεμη και σταθερή του προσωπικότητα.
Τώρα, όμως, με το παζλ που αποκάλυψε η κόρη του, οι ερωτήσεις για την πραγματική φύση αυτού του λαβύρινθου έγιναν όλο και πιο έντονες.
Τι ήταν αυτό το έργο;
Ένα κρυφό μήνυμα;
Ένα δημιουργικό πέρασμα μέσα από τη ζωή του;
Η ανακάλυψη του έργου δεν παρέμεινε κρυφή για πολύ. Η κόρη του, με την ελπίδα να λύσει το αίνιγμα, δημοσίευσε μια φωτογραφία του λαβυρίνθου στο Twitter, ζητώντας βοήθεια.
Σύντομα, το έργο έγινε viral, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να το λύσουν και να αναλύουν τις διαδρομές του στις σελίδες του Reddit.
Η «περιέργεια» για το έργο του Ναμούρα οδήγησε σε μια μεγάλη επιθυμία για περισσότερους λαβύρινθους, και έτσι, δύο χρόνια αργότερα, ο Ναμούρα παρουσίασε το Papa’s Maze 2.0 — μια εκδοχή με σαφέστερα και μεγαλύτερα μονοπάτια, αν και, όπως αποδείχθηκε, εξίσου δύσκολη.
Το έργο του έγινε αναγνωρίσιμο για τον μοναδικό του χαρακτήρα, κάτι που εντέλει μετατράπηκε σε προϊόν που μπορεί κανείς να αγοράσει.
Η τρίτη έκδοση του λαβυρίνθου διατίθεται πλέον για 50 ευρώ, και αποστέλλεται από την Ιαπωνία. Όμως, παρά την εμπορευματοποίησή του, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για τον σκοπό αυτού του δημιουργήματος. Ήταν απλώς ένα προσωπικό έργο, ή κάτι περισσότερο;
Ο Ναμούρα, αν και δημιουργός ενός ιδιαίτερου έργου, δεν έφερε καμία φιλοδοξία ή οικονομική επιδίωξη πίσω από τα σχέδιά του. Πιθανόν, το έργο του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα παράδειγμα Outsider Art.
Πρόκειται για έργα που δημιουργούνται από ανθρώπους που δεν ανήκουν στον κόσμο της συμβατικής τέχνης και δεν επιδιώκουν αναγνώριση ή κέρδος, αλλά το κάνουν για προσωπική ικανοποίηση ή δημιουργική έκφραση.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης και κριτικός τέχνης Ζαν Ντυμπυφέ, ο οποίος εισήγαγε τον όρο Art Brut ή «Ακατέργαστη Τέχνη», υποστήριξε πως τέτοιου είδους έργα γεμίζουν την ψυχή του με περισσότερο πάθος από οποιαδήποτε «καθιερωμένη» τέχνη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μισέλ Λοτιτό: Ο καλλιτέχνης που έφαγε ένα…ολόκληρο αεροπλάνο
.jpg?t=t4JRRSUzjKWA2MrlsXyXHA)
Ζαν-Μισέλ Μπασκιά: Γιατί έγινε ο πιο ακριβός Αμερικανός καλλιτέχνης στην ιστορία της ζωγραφικής

ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας - Απορρίφθηκε η πρόταση Πολάκη-Παππά
22:56
Νέο «ραντεβού» στις 9 Απριλίου έδωσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες
22:53
Αεροπλάνο συνετρίβη σε σπίτι κοντά στη Μινεσότα - Συγκλονιστικά πλάνα (pics&vids)
22:40
Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν την Αμερικανίδα Φέι Χολ
22:30