ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έκθεση του TAGMA 21: Το μέλλον της τέχνης μέσα από τα μάτια των ατόμων με Σύνδρομο Down

Η έκθεση του TAGMA 21: Το μέλλον της τέχνης μέσα από τα μάτια των ατόμων με Σύνδρομο Down

Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down, όπως και κάθε άλλος, αξίζουν μια θέση στον κόσμο της τέχνης, της γνώσης και της κοινωνικής συμμετοχής, και αυτό αποδεικνύεται μέσα από το έργο του TAGMA 21 (Trisomy 21 Autonomous Global Museum of Arts)

Η τέχνη δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, αλλά και μια δύναμη που μπορεί να «σπάσει» τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού, προσφέροντας σε κάθε άτομο τη δυνατότητα να αναδείξει τη μοναδικότητά του και να ενταχθεί δημιουργικά στην κοινωνία. Διότι η δημιουργικότητα τους, η έμπνευση που φέρνουν μέσα από τη δουλειά τους και η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος που εκφράζουν, δεν είναι μόνο αξιέπαινα, αλλά και απαραίτητα για έναν κόσμο που επιθυμεί να είναι πραγματικά συμπεριληπτικός.

Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το TAGMA 21, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία στα άτομα με Σύνδρομο Down να αποδείξουν ότι η τέχνη είναι για όλους και όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο.

Ο οργανισμός έχει ως στόχο την καλλιτεχνική εκπαίδευση ενηλίκων με Σύνδρομο Down, προσφέροντάς τους ευκαιρίες να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να συνεργαστούν με καταξιωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες, αλλά και να ενισχύσουν τη θέση τους στην κοινωνία και τον εργασιακό χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού κόσμου, όπου κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να προσφέρει.

Εκθέτοντας δημιουργία και συμπερίληψη

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, η έκθεση «Three Thoughts – Three Points Tagma 21» στον χώρο τέχνης «Peggy Loutou - Artefacts of Value» στην Κηφισιά. Στην τελετή των εγκαινίων, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς, Χρήστος Καλός, παρουσιάστηκαν έργα τέχνης που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των επωφελούμενων του TAGMA 21.

Τα γλυπτά της έκθεσης είναι αποτέλεσμα του εργαστηρίου με την εικαστικό και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Παπαδημητρίου, με τίτλο «Μυστήριο 112: Το θέατρο της Ενέργειας ή Περί Φιλίας». Μάλιστα, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων της «Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και είχαν προηγουμένως παρουσιαστεί στον χώρο του Σινέ Ελευσίς.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος γνωστών και φίλων του πολιτισμού, όπως την Αντιδήμαρχο, Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη, την Ελισάβετ Χατζηγάκη από το Ίδρυμα Χατζηγάκη, τον Γιάννη Μπίστα, Διευθυντή του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», καθώς και καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς, όπως την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Τάσο Βρεττό.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκε επίσης το γούρι-φυλαχτό για το 2025 που δημιούργησαν οι επωφελούμενοι του TAGMA 21 σε συνεργασία με την Μαρία Παπαδημητρίου. Το γούρι αντλεί έμπνευση από τον Ρόδακα, ένα ιερό σύμβολο που συνδέει τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη με εκείνα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

Η καλλιτεχνική έκφραση λειτουργεί ως ένα ισχυρό εργαλείο ενσωμάτωσης, επιτρέποντας και στα άτομα με Σύνδρομο Down να συμμετέχουν σε ευρύτερες κοινωνικές δραστηριότητες και να αλληλεπιδρούν με την κοινότητα, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και προάγοντας την αποδοχή. Μην χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη μοναδική αυτή πρωτοβουλία, που αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης στη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής και δημιουργικής κοινωνίας!

Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του Δήμου Κηφισιάς, θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου 2025. Η είσοδος είναι ελεύθερη.