ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: O Χρυσός Αλέξανδρος στον Σκάνταρ Κόπτι για την ταινία του «Καλές Γιορτές»

65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: O Χρυσός Αλέξανδρος στον Σκάνταρ Κόπτι για την ταινία του «Καλές Γιορτές»

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Ο κλεμμένος πλανήτης μου»

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος» επιστρέφει στη χώρα του ο Σκάνταρ Κόπτι, ο οποίος συμμετείχε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία του «Καλές Γιορτές».

Η ταινία, που κέρδισε το σημαντικό βραβείο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, ξεχώρισε για την πρωτότυπη αφήγησή της και τη δύναμη των θεμάτων που πραγματεύεται.

Η παραγωγή, που είναι ένα διεθνές εγχείρημα συμπαραγωγής μεταξύ Παλαιστίνης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κατάρ, εστιάζει σε τέσσερις ήρωες που ζουν σε διαφορετικές πραγματικότητες, συνδεόμενοι μεταξύ τους από βαθιές και ακατάλυτες σχέσεις.

Η ταινία φωτίζει τις περίπλοκες δυναμικές που προκύπτουν μεταξύ φύλων, γενεών και πολιτισμών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Ραμί, είναι ένας Παλαιστίνιος που ζει στη Χάιφα και βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανατροπή της σχέσης του με την Εβραία σύντροφό του, η οποία ξαφνικά αμφισβητεί την απόφασή της για άμβλωση.

https://www.instagram.com/p/C9ws803ADsV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στην προσωπική του ζωή, ο Ραμί θα έρθει σε αντιπαράθεση και με την οικονομική κρίση που πλήττει τη μητέρα του, Χανάν, η οποία αναζητά αποζημίωση για τον τραυματισμό της κόρης της, Φίφι. Η οικογένεια αντιμετωπίζει έντονα συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς η κάθε προσωπική ιστορία αλληλοσυμπληρώνεται με την επόμενη, δημιουργώντας ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο.

Η ταινία αναφέρεται στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η οποία την χαρακτήρισε ως «λεπτομερή και επιμελημένη ύφανση διαφορετικών αφηγήσεων και οπτικών, που φέρνουν στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα των δυναμικών και σχετίζονται με τις έννοιες του έθνους, του κοινωνικού φύλου και των τάξεων, οι οποίες διαιρούν τις κοινωνίες».

https://www.instagram.com/p/C-X0B9Qtuzp/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον παραγωγό Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, τον σκηνοθέτη Ντενί Κοτέ και την σκηνοθέτιδα και παραγωγό Σάρα Ντράιβερ, εξέφρασε την εκτίμησή της για την ταινία ως καθρέφτισμα του μέλλοντος μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πολιτιστικού και κοινωνικού πλαισίου στην εξέλιξη των χαρακτήρων.

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση του Φεστιβάλ, και η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει την παγκόσμια εμβέλεια της ελληνικής κινηματογραφίας, με ταινίες που αγγίζουν σύγχρονα ζητήματα και αποτυπώνουν την πραγματικότητα του κόσμου γύρω μας.