ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Αιγυπτιακό Μουσείο ανοίγει δοκιμαστικά τις πόρτες του

Το άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' εκτίθεται στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα της Αιγύπτου, Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Khaled Elfiqi)

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο πρόκειται να άνοιξε μερικώς τις κεντρικές του γκαλερί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνοντας 12 αίθουσες αφιερωμένες σε πτυχές της αρχαίας Αιγύπτου.

Το έργο, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις πυραμίδες της Γκίζας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως.

Η δοκιμαστική λειτουργία θα επιτρέψει την είσοδο 4.000 επισκεπτών, ενώ η επίσημη ημερομηνία εγκαινίων παραμένει αδιευκρίνιστη, σύμφωνα με τον Al-Tayeb Abbas, βοηθό του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Το μουσείο, που βρίσκεται υπό κατασκευή για περισσότερα από 10 χρόνια, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καθυστερήσεις, με σημαντικότερη αιτία την πανδημία Covid-19.

Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα αρχαίων θησαυρών θα εκτεθούν, καθιστώντας το μουσείο το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, όπως αναφέρει η επίσημη κρατική πηγή της Αιγύπτου.

Οι 12 αίθουσες που ανοίγουν εστιάζουν σε θεματικές που αφορούν την κοινωνία, τη θρησκεία και το δόγμα στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ οι εκθέσεις ταξινομούνται χρονολογικά, ανά δυναστεία.

Κάθε αίθουσα φιλοξενεί τουλάχιστον 15.000 τεχνουργήματα, παρέχοντας μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Από τα τέλη του 2022, συγκεκριμένα τμήματα του μουσείου άνοιξαν για περιορισμένες ξεναγήσεις, με στόχο τη δοκιμή της εμπειρίας των επισκεπτών και της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Τουρίστες από όλο τον κόσμο εκφράζουν ήδη τον θαυμασμό τους για το μουσείο.

Η Aude Porcedde από τον Καναδά ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε από τον αιγυπτιακό πολιτισμό, τονίζοντας τη σημασία της διάδοσης της γνώσης αυτής της αρχαίας κληρονομιάς.

«Το μουσείο δεν είναι μόνο ένας χώρος έκθεσης αρχαιοτήτων, αλλά στόχος του είναι και η εκπαίδευση των νέων σχετικά με την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα δώρο προς ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Abbas.

Η μεγάλη σκάλα έξι ορόφων με θέα στις πυραμίδες και ο εμπορικός χώρος του μουσείου είναι ήδη ανοιχτά στο κοινό, παρουσιάζοντας μνημεία όπως σαρκοφάγους και αγάλματα.

Ωστόσο, τμήματα όπως η πολύτιμη συλλογή θησαυρών του Τουταγχαμών θα είναι διαθέσιμα σε μελλοντικές ημερομηνίες.

Το μουσείο είναι εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, προσφέροντας διαδραστικές πολυμεσικές παρουσιάσεις για τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, σύμφωνα με την Eissa Zidan, γενική διευθύντρια της αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων.

Μια από τις αίθουσες θα χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα για να παρουσιάσει την ιστορία της ταφής και την εξέλιξή της στην αρχαία Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης