ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργο τέχνης που έμοιαζε με κουτί μπίρας πετάχτηκε κατά λάθος στα σκουπίδια

Έργο τέχνης που έμοιαζε με κουτί μπίρας πετάχτηκε κατά λάθος στα σκουπίδια

«Όλες οι καλές στιγμές που περάσαμε μαζί» του Γάλλου καλλιτέχνη Alexandre Lavet. 

Μουσείο LAM

Ένας τεχνικός ανελκυστήρων σε μουσείο της Ολλανδίας πέταξε κατά λάθος ένα έργο τέχνης που έμοιαζε με δύο άδεια κουτάκια μπύρας.

Το έργο, με τίτλο «Όλες οι καλές στιγμές που περάσαμε μαζί» του Γάλλου καλλιτέχνη Alexandre Lavet, μπορεί να φαινόταν αρχικά σαν σκουπίδι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν «σχολαστικά ζωγραφισμένο στο χέρι με ακρυλικά», σύμφωνα με το Μουσείο LAM. Τα κουτάκια συμβόλιζαν για τον καλλιτέχνη τις όμορφες αναμνήσεις που μοιράζονται με φίλους.

Το περιστατικό συνέβη στο μουσείο της πόλης Lisse, κοντά στο Άμστερνταμ, όπου τα κουτάκια είχαν τοποθετηθεί σε ένα γυάλινο φρεάτιο ανελκυστήρα, δίνοντας την εντύπωση ότι τα είχαν αφήσει πίσω εργάτες.

Το μουσείο φημίζεται για την τοποθέτηση έργων τέχνης σε «μη συμβατικές τοποθεσίες», ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να βλέπουν τα καθημερινά αντικείμενα μέσα από διαφορετική οπτική.

Ο τεχνικός, ο οποίος αντικαθιστούσε τον τακτικό εργαζόμενο, πιθανώς δεν συνειδητοποίησε την καλλιτεχνική αξία του έργου και το πέταξε. Ωστόσο, το μουσείο δεν τον κατηγορεί, με τον διευθυντή του, Sietske van Zanten, να σχολιάζει ότι ο τεχνικός απλώς έκανε τη δουλειά του. Μάλιστα, θεωρήθηκε ότι η σύγχυση ήταν μια απόδειξη της ρεαλιστικότητας του έργου του Lavet.

Τα κουτάκια ανασύρθηκαν άθικτα από τη σακούλα σκουπιδιών, καθαρίστηκαν και εκτέθηκαν σε περίοπτη θέση στην είσοδο του μουσείου. Ο επιμελητής, Elisah van den Bergh, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η μελλοντική τοποθεσία του έργου, καθώς το μουσείο θέλει να συνεχίσει να εκπλήσσει τους επισκέπτες του.

Η σύγχρονη τέχνη έχει μακρά ιστορία παρεξηγήσεων. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 2023, όταν ένας επισκέπτης γκαλερί στη Σεούλ έφαγε μια μπανάνα που αποτελούσε μέρος του διάσημου έργου του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan, με τίτλο «Κωμικός», το οποίο είχε πουληθεί για 120.000 δολάρια στην Art Basel Miami το 2019.

Museum’s beer can artwork accidentally thrown in trash by staff member