ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δράκος των Γερμανών: Η ιστορία μιας απάτης που έγινε viral και εξόργισε τον πλανήτη

Το μωρό δράκος κατασκευάστηκε από έναν καλλιτέχνη που εργάστηκε στη σειρά του BBC Walking With Dinosaurs

The Story Museum

Τον Ιανουάριο του 2004, μια ασυνήθιστη αποκάλυψη τάραξε τη δημοσιογραφία και τη δημόσια σφαίρα.

Ο συγγραφέας Allistair Mitchell από το Oxfordshire παρουσίασε στο κοινό έναν «δράκο» σε ένα βάζο, ισχυριζόμενος ότι είχε δημιουργηθεί από Γερμανούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1890 με σκοπό να ξεγελάσουν τους Βρετανούς ομολόγους τους.

Η είδηση, ωστόσο, δεν ήταν παρά ένα καλοσχεδιασμένο hoax για να προωθήσει το μυθιστόρημά του με θέμα τους δράκους, και κατάφερε να ξεγελάσει τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Η Δημιουργία του Δράκου

Ο Mitchell, αναγνωρίζοντας την ισχυρή ανταγωνιστικότητα μεταξύ της βρετανικής και γερμανικής επιστημονικής κοινότητας, σχεδίασε αυτή την πλεκτάνη για να προκαλέσει αντιδράσεις.

«Νομίζω ότι πριν από 20 χρόνια, οι ενήλικες πίστευαν περισσότερο σε αυτό από ό,τι τα παιδιά σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. Για τη δημιουργία του εμβρυϊκού πλάσματος, συνεργάστηκε με έναν κατασκευαστή που είχε δουλέψει στην παραγωγή της σειράς του BBC, Walking With Dinosaurs. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πλάσμα από λατέξ ύψους ενός μέτρου μέσα σε ένα βάζο που πραγματικά έμοιαζε με δράκο.

Το βάζο, που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίσταση από έναν υαλουργό στο Isle of Wight, προκάλεσε αναστάτωση και θαυμασμό όταν παρουσιάστηκε στο κοινό.

Δημοσίευμα σε εφημερίδα για το «μυστικό όπλο των Γερμανών».

«Το δοκίμασα σε φίλους και όλοι είπαν¨ουάου"», δήλωσε ο Mitchell, αποκαλύπτοντας ότι έστειλε φωτογραφίες του «δράκου» στην Evening Standard, η οποία δημοσίευσε την ιστορία την επόμενη ημέρα.


«Σάββατο, είχε κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αντίκτυπος στην επιστημονική κοινότητα

Η φάρσα του Mitchell υπογράμμισε τον «βαθύ ανταγωνισμό» μεταξύ των Γερμανών και Βρετανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα ήταν ότι οι Γερμανοί ήθελαν να υποτιμήσουν τη βρετανική επιστημονική κοινότητα παραδίδοντας μια ένα ψεύτικο δείγμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και κοροϊδεύοντας το βρετανικό κατεστημένο.

Ευτυχώς, οι Βρετανοί επιστήμονες κατάλαβαν ότι επρόκειτο για φάρσα και το καταδίκασαν.

Όμως κάποιος το έσωσε και το έκρυψε για 100 χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά πριν από 20 χρόνια.

Ο δράκος σε ένα βάζο εκτίθεται τώρα δημόσια στο The Story Museum στην Οξφόρδη

The Story Museum

Οι Αντιδράσεις του Κοινού

Η αποκάλυψη ότι ο δράκος ήταν ψεύτικος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Mitchell ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι ήταν «εξαιρετικά θυμωμένοι» με την αποκάλυψη, καθώς είχαν επενδύσει συναισθηματικά στην ιδέα ότι αυτό ήταν τελικά η απόδειξη της ύπαρξης δράκων. Αντίθετα, άλλοι χαιρέτησαν την αποκάλυψη ως ανακούφιση, καθώς είχε ενοχλήσει την επιστημονική κοινότητα.

Η ιστορία του δράκου του Mitchell, λοιπόν, αποδεικνύει ότι η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας είναι συχνά λεπτή, και η επιθυμία του κοινού να πιστέψει σε κάτι μυθικό μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακά αποτελέσματα — ακόμη και όταν αυτό είναι απλώς μια καλοστημένη απάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης